Adnana Smajić Obradović za “Azru” otkriva kako je izliječila autoimunu hipertireozu: Aip ishrana je bila moj spas

Piše: Redakcija

Bolest štitne žlijezde je zdravstveni problem s kojim se suočavaju mnoge žene. Da li ćete izabrati konvencionalni način liječenja, ali ćete potražiti i druge vidove olakšanja za ovu bolest, izbor koji pravite vi u konsultacviji s vašim ljekarom u kojeg imate povjerenje. Prema preporukama stručnjaka, odrasle osobe, prije svega žene, trebale bi početi s pregledima hormona štitnjače u 35. godini života, te ih ponavljati svakih pet godina.

Redovna čitateljka “Azre” s nama je podijelila svoje iskustvo u liječenju štitne žlijezde. Govorila nam je “aip ishrani”, te  praktično, kroz vlastitu praksu pojasnila šta je to autoimuni protokol i kako ga se najbolje pridržavati.

 

Adnana Smajić-Obradović iz Dervente s adresom u švedskom gradu Herrljunga u avgustu 2015. godine se  suočila s dijagnozom autoimune (Graves) hipertireoze. Odmah nakon dijagnoze odlučila je iz korijena mijenjati svoj život.

 

– Posjetila sam doktora zbog toga što mi se pojavio otok oko očiju, što mi nije toliko smetalo,mislila sam da će proći, da ću ga sama izliječiti, ali s vremenom sam počela da vidim duplo. Prilikom jutarnjeg buđenja mjerila sam puls, koji je u mirnom stanju bio 100/min. Sreća je bila da sam imala dobrog doktora kome nije bilo teško nakon pretraga krvi da utvrdi kako sam dobila autoimunu hipertireozu. Nisam se zabrinula, misleći kako ću problem lako riješiti na svoj način. A do tada nikad nisam bila bolesna, niti sam ikad ijednu tabletu u životu popila, iako sam u toj struci, licencirana apotekarka u tri države.

Bez straha

Ali, uslijedio je šok – doktor prepisuje dvije vrste lijekova: tireostatik (propiltiouracil-smanjuje nivo periferne konverzije cirkulirajućeg tireotoksina (FT4) u trijodotironin(FT3) i beta-blokator (propranolol-za snižavanje srčane frekvencije). Jedina misao mi je tada bila: „Ja neću piti te lijekove“. Ne volim sintetičke tablete, možda koji dan, ali ne više što sam rekla i doktoru.

Njegov odgovor je bio: „Ili tablete ili riskiraš da umreš“. Nije me uplašio, nego sam tvrdoglavo tražila da mi više objasni šta su antitijela, zašto sam ih dobila. Rekao mi je da kroz moja crijeva prolazi hrana u krvotok i da stvara antitijela koja napadaju štitnu žlijezdu, i u mom slučaju izazivaju hiperfunkciju hormona. Tako malo i šturo objašnjenje. Pitala sam ga kako možemo utjecati na antitijela, odgovorio je samo uz kortizon tablete. Otišla sam kući i počela aktivno tražiti po internetu o mojoj bolesti. Tražeći najbolji način da sebi pomognem došla sam u grupu AIP protokol za autoimune bolesti, čiji sam član i danas. Tu sam saznala da se možemo pravilnom ishranom izliječiti – kaže Adnana.

Od 1. novembra prelazi na aip- ishranu. Već poslije prvog dana aip ishrane kaže da je osjetila ogromno poboljšanje.

– Od tog dana počinje moj put ka ozdravljenju. Nije bilo lako.Šta jesti? Ne smije se jesti nijedno zrno, nijedna sjemenka, nijedna ponoćnica paradajz, paprika, patlidžan, biber, krompir, riža, gluten, kazein, šećer. Ne smije se jesti procesuirana hrana.

Nesvjesno sam počela s čišćenjem organizma, konzumirajući samo zelenu salatu bez soli i ulja, avocado, doručak, ručak, večera sa cijeđenim prirodnim sokovima, limunada, grejp, narandža, mrkva, peršun, cvekla i svašta još nešto. Na gluten, šećer ili meso nisam ni pomislila. Čišćenje organizma me je preporodilo. Nije mi smetalo kad sam jela samo salate i kad su se na račun toga šalili moji ukućani. Polako sam saznavala pravi smisao autoimunog protokola – naše životne navike moramo promijeniti iz korijena ili biti doživotno osuđeni na farmaceutske lijekove i patnje – jednostavno ne osjećati se dobro.

U slučaju naše sagovornice uslijedio je, priča nam put pravilne ishrane, ali i zdravog posuđa.

– Plastika je izbačena, kupovina prerađene hrane nije dolazila u obzir po cijenu što nisam izlazila iz kuhinje (dragi Bog mi je dao iskušenje, ili ću svom organizmu pružiti šansu ili ću ga uništiti). Lična higijena podrazumijeva samo prirodne sapune, šampones i kreme (na kožu možemo staviti samo što možemo pojesti). Prirodna šminka, prirodni omekšivač za veš.

– Himalajska so, đumbir i kurkuma začina, samo su neki od proizvoda neizostavnih danas u njenoj kuhinji. Osim toga, naša sugovornica je u kućnoj radinosti počela praviti kravlje maslo i kefir za koje kupuje mlijeko direktno s ekološke farme.

Mirovanje antitijela

– Iako sam se razboljela od autoimuna (Graves) hipertireoza gdje je jedan od simptoma gubitak na kilaži, ja sam se nenormalno debljala, tako da sam vagala 105 kilograma. Za tri mjeseca na aip ishrani izgubila sam 25 kilograma. Nisam držala dijetu, jer mi treba da jedemo da bi smršali, odnosno da uspostavimo pravilan rad našeg metabolizma. Od novembra do januara na aip ishrani moja antitijela su mirovala, zaustavila sam rast, ali se nisu ni povećavala ni smanjivala. Od januara do juna su se smanjivala, tako da su u junu već bila smanjena za 1,5 puta.

Danas znam da sam pobijedila Graves hipertireozu od koje obolijevaju 5% ljudi, a 95% od hashimoto hipotireoze, samo promjenom načina života, gdje je jedna od najvažnijih komponeti ishrana. Vodila sam se u ovoj svojoj borbi mišlju – ako zalijevamo biljke lošom vodom, neće narasti, ili ako sipamo loše gorivo u automobil ono neće funkcionirati, i ako zapadnemo u tešku situaciju, imamo dvije mogućnosti; ili pomoći sebi (boriti ze za svoje zdravlje) ili se prepustiti onom lošem po nas – kaže 55-godišnja Adnana.

 

 

NAPOMENA ČITATELJIMA:

 

Ukoliko imate priču kou biste rado dijelili s nama, ne oklijevajte, pišite nam na adresu “Azra” magazin: Tešanjska 24b, 71000 Sarajevo. Vrlo je važno da ostavite svoje kontakt podatke.

 

Pročitajte još