Kako su počele velike kraljevske romanse: Top 5 parova

Piše: S. M.

Kraljevske porodice uvijek su bile interesantne ljudima. Način na  koji žive, kako biraju svoje partnere, da li je riječ o ljubavi ili interesu. Brojni su upitnici na koje nekada imamo odgovore, ali uglavnom ostanu dobro uklesane u zidove višestoljetnih dvoraca.

U ovom trenutku istina je da kraljevske ljubavne priče često nisu bajke: princeza Margaret i lord Snowdon imali su sporni brak koji je završio prvim razvodom porodice Windsor.

Brak između princeze Diane i princa Charlesa bio je tako stjenovit, pun prevara i intriga, dok su današnji vojvoda i vojvotkinja od Sussexa sretni kao nikada, ali daleko od kraljevstva.

Ipak, i dalje postoji krajnja fascinacija kako su se, zapravo, kraljevski parovi prvi put upoznali i zaljubili. Kako nekog uhvatiti – i zadržati – kao stvarno očarati  princa i princezu?

U nastavku je priča o tome kako je započelo udvaranje pet kraljevskih parova,  od kraljice Elizabete i princa Philipa do princa Harryja i Meghan Markle.

U julu 1939. godine 13-godišnja princeza Elisabetha pratila je roditelje u posjeti Dartmouth Britannia Royal Naval College. Tamo je upoznala 18-godišnjeg Philipa Mountbattena, kadeta koji je imao zadatak da zabavi princezu i njenu sestru Margaret, tokom vikenda. Igrali su igre na teniskim terenima u kampusu i večerali na kraljevskoj jahti.

U julu 1939. godine tada 13-godišnja princeza Elisabetha upoznala je 18-godišnjeg Philipa Mountbattena

Kraljica je istog trenutka bila zatečena, a od tog dana nijednog drugog prosca uopće nije shvatila ozbiljno. (Filipov stric Louis Mountbatten opisao je sudbonosni sastanak princu Charlesu desetljećima kasnije u pismu: “Mumija nikada nije ozbiljno pomislila ni na koga drugog nakon susreta u Dartmouthu”, napisao je svom nećaku.)

Nakon osam godina i rata vjenčali su se u Westminsterskoj opatiji. Ovog novembra proslavit će 73. godišnjicu braka.

Princeza Margaret upoznala je Antonyja Armstrong-Jonesa, lorda Snowdona, na večernjoj zabavi 1958. godine sa njenom čekanicom Elizabeth Cavendish, tri godine nakon što je prekinula vezu s razvedenim Peterom Townsendom. (Nema sumnje da su se znali prije te večeri jer je  fotograf Armstrong-Jones počeo fotografirati kraljevsku porodicu 1957. godine, a Margaret je već tada bila svjetski poznata ličnost.)

Mjesecima kasnije, Margaret je sjedila za portretom sa samim Armstrong-Jones.

Princeza Margaret i lord Snowdon

 

U biografiji iz 2008. godine, autorica Anne de Courcy, Snowdon, sesiju opisuje ovako: „Tony je preuzeo kontrolu na svoj uobičajeni način. Uz najveću uljudnost, natjerao ju je da  presvuče svoju odjeću, nakit i pozira u svom prirodnom izdanju, istodobno čavrljajući s njegovom mješavinom šala, tračeva o zajedničkim prijateljima i priča o pozorišnim svjetiljkama koje je fotografirao.

Margaret, se navikla na njegovo netipično ponašanje, jer do tada nikada nije upoznala nikoga poput njega. “Ubrzo je započela ljubavna veza, a do 1960. najavili su zaruke“.

Princ Charles je 16-godišnju damu Dianu prvi put vidjeo 1977. godine na porodičnom imanju Spencer u Althorpu. Prisjetio se “kakva je zabava bila” u njihovom intervjuu za javnost s novinarima godinama kasnije.

Iako, nakon njihovog prvog sastanka, on zapravo nije bio tamo da je vidi. Umjesto toga, bio je zauzet progonom njene sestre Sare.

Brak između princeze Diane i princa Charlesa bio je pun prevara i intriga,

 

Na kraju bi prekinuli – navodno zato što je Sarah novinarima govorila o njihovoj vezi – ali Diana je ostala u njegovom krugu. Godine 1980. njihova je veza počela cvjetati: Otišli su na vikend na selu s prijateljima, gdje ga je gledala kako igra polo, zatim  na jedrenje u Cowes, pa čak su dobili i rijetku pozivnicu na kraljičino imanje Škotske planine Balmoral. Nakon zaruka 1981. godine, Sarah Spencer rekla je medijima: „Predstavila sam ih! Ja sam Kupid! ”

Iako su se princ William i Kate Middleton godinama prije susreta kretali  u istim društvenim krugovima, njihova ljubavna priča zaista je i istinski započela na univerzitetu St. Andrews u Škotskoj. Tokom brucošijade živjeli su u istom studentskom domu St. Salvator’s Hall i studirali su istoriju umjetnosti. Jedno vrijeme bili su dobri prijatelji – prema knjizi historičara Roberta Lacey-a Battle of Brothers.

Princ William i Kate Middleton

 

Nakon što je primijetila da je princ dobio neželjenu pažnju kolegice studentice, prišla je i zagrlila ga. “Oh, izvini, ali imam djevojku”, lagao je svom nabrijanom progonitelju, prije nego što se zahvalio Middleton na pomoći. Stvari su se počele zahuktavati 2002. godine, kada je Middleton slavno ušetala u dobrotvornu modnu reviju u prozirnoj haljini. “Kate je vruća”, kaže se da je William šapnuo prijatelju. Međutim, u to vrijeme Middleton je još uvijek bila u vezi s nekim drugim. Na drugoj godini živjeli su u istoj kući van kampusa i tu su se njih dvoje zaista zaljubili. Ostali su zajedno tokom  godina studija na  univerzitetu, i uprkos kratkom prekidu 2007., zaručili se 2010. godine.

 

Princ Harry i Meghan Markle

U julu 2016. godine princ Harry i Meghan Markle otišli su na slijepi prvi sastanak u gradsku kuću Dean Street u Londonu. Ko ih je upoznao, još je uvijek predmet rasprave – neke glasine sugeriraju da je to direktorica odnosa s javnošću Ralph Laurena Violet von Westenholz, dok drugi ukazuju na dizajnera Mishu Nonooa. Ma gdje god to bilo, bilo je na mjestu: “Bio sam lijepo iznenađen kad sam ušao u tu sobu i vidjeo je”, priznao je kasnije Harry za BBC. Nekoliko sedmica kasnije odletjeli su do Bocvane, kako bi se mogli upoznati daleko od znatiželjnih očiju. “Bilo je apsolutno fantastično”, rekao je Harry. Tamo su se zaljubili – i kada su došli u novembru 2017. godine, njihove zaruke postale su javne.

Izvor: Vogue

Foto: Instagram

Pročitajte još