Najveća buntovnica u historiji kraljevske porodice: Lady Di prekršila osnovna pravila i navukla kraljicin gnjev

Piše: Preuzeti tekst

Diana Spencer je neko kome se i danas mnogi ljudi širom svijeta dive. Još otkako je počela vezu s nasljednikom britanske kraljevske porodice, princom Charlesom, javnost je pažljivo pratila svaki njen korak, te kopirala sve što ona radi.

Danas se smatra jednom od najpoznatijih i najvećih buntovnica u historiji kraljevske porodice koliko god da je bila nježna i dobroćudna. Svojom odlukom da se razvede od princa Charlesa i priznanjem svojih brojnih afera šokirala je javnost, no već je po ulasku u britansku kraljevsku porodicu prekršila brojna pravila, pa s toga ne čudi da je i njen sin, princ Harry odabrao jednu koja liči na nju. Naime, zbog kršenja brojnih kraljevskih pravila, Meghan Markle se smatra njenom nasljednicom.

No ono što je Diana prvo uradila jeste da je sama tražila svoj vjenčani prsten i naručila ga je iz kataloga, što je bilo krajnje neobično jer budući kraljevski parovi obično naručuju prstenje od poznatih i prestižnih draguljarnica i zlatarnica te prilikom izrade koriste porodične relikvije.

Zatim, nije rodila svoje sinove unutar kraljevske palače, nego u bolnici i to čak ne onoj privatnoj. Također, svoju djecu nije odgajala na način na koji se to radilo prije, obasipala bi ih ljubavlju i nježnošću, vodila ih sa sobom svugdje, pojavljivala se s njima u javnosti, a kada bi se obraćala princu Williamu ili Harryju kleknula bi jer ih je htjela gledati u oči dok razgovara s njima. Ovo je kraljici Elizabeti, kao i svim pripadnicima britanske aristokracije, koji su prema tradiciji, i danas naviknuti slati djecu u internate s 11 godina ili prije, bilo krajnje apsurdno, a još je s većim negodovanjem gledala na izmjenjivanje nježnosti između Diane i Williama i Harryja.

Naime, kada pošaljete dijete u internat ovako rano, te ga viđate samo dva puta godišnje do završetka njegovog školovanja, dakle sve do sredine 20-ih, čini vam se neobičnim osjećati, ali i pokazivati bliskost svom djetetom.

No, Dianu, ovakav hladan način odgoja nije zanimao. Radila je sve što je bilo u njenoj moći da William i Harry imaju normalan život pa su tako išli u vrtić i vozili se javnim prijevozom, te su smjeli nositi traperice, a kada su narasli Diana ih je odvela u nekoliko bolnica kako bi im pokazala one koji su nemoćni i bolesni. U bolnicama je grlila ljude koji su bolovali od AIDS-a, nad čim se zgražala ne samo britanska kraljevska porodica, već i puk. Općenito se nikad nije sramila pokazati i reći što osjeća, a koja je još pravila prekršila i kako.

Još jedno pravilo koje je prekršila jeste nakon što je prvo dijete rodila sa 20 godina, sama je odabrala imena za oba sina. Charles je htio da se William zove Arthur, a Harry Albert, no na kraju je bilo kako je ona htjela. Za razliku od ostatka kraljevskih mama, Diana je dojila oba sina.

Također, sinovi su s njom provodili blagdane te su odlazili na kraljevska putovanja s roditeljima. Brojni kraljevski eksperti složili su se kako su William i Harry imali sreće što je Diana odlučila ponašati se kao prava mama, za razliku od prijašnjih kraljevskih generacija. Roditeljstvo joj je uvijek bilo na prvom mjestu, a zbog toga je ponekad zanemarivala i svoje kraljevske dužnosti.

Na njen zahtjev William je postao prvi nasljednik krune koji je išao u javni vrtić, a ne u privatni. Često je sa sinovima kršila kraljevski protokol jer je htjela da vide život izvan zidova kraljevske palače. U posjetu Disneyworldu čekali su redu kao svi drugi ljudi, jeli su hamburgere u McDonald’su te su posjećivali bolnice i skloništa za beskućnike još kao dječaci.

Diana je obožavala modu te je često izlazila izvan okvira kraljevskog pravila oblačenja. Često je pokazivala svoje duge noge i nije se sramila kraćih haljina u javnosti. Brzo je postala modna ikona, a pazila je na svaki detalj. Ogrlicu koju je od kraljice dobila kao vjenčani poklon na službenom putovanju u Australiju nosila je poput tijare. S medijima je razgovarala drugačije od ostalih članova porodice. Htjela je imati pod kontrolom novinare i paparazze koji su je stalno pratili te je htjela da se vidi njena strana priče.

Za BBC je 1995. godine dala samostalni intervju koji je gledalo više od 21 milion Britanaca, a iako je kasnije navodno požalila, u javnosti se držala samouvjereno. Ispričala je sve o dugogodišnjoj vezi princa Charlesa i Camille Parker-Bowles te je priznala sve detalje o kojima se govorkalo godinama. O svom je braku pričala realno, bez dodavanja blistavih detalja, rekla je kako je bila zaljubljena u svoga supruga, no on ju je iznevjerio. Javno je progovorila i o bulimiji s kojom se borila te o mentalnim problemima koje je imala.

Nakon razvoda od princa Charlesa Diana nije nestala iz medija. Bila je u vezama s nekoliko muškaraca, uključujući i Dodija Al Fayeda, s kojim je bila na ljetovanju u Saint-Tropezu 1997. godine, nekoliko sedmica prije nego što je poginula. S njima je bio i njen sin, princ William. Odbijala je formalnost, zbog čega su ju voljeli brojni obožavatelji širom svijeta.

Izvor: Dnevno.hr

Pročitajte još