Silvia, kraljica Švedske: Kralja upoznala na Olimpijskim igrama

Piše: Emina Dzafic

Silvia Sommerlath, kraljica Švedske, važi za skromnu osobu, ali  jednako je zanimljiva kao i drugi pripadnici plave krvi širom svijeta. Njeno puno ime je  Silvia Renate Sommerlath, a rođena je  23. decembra 1943. u Njemačkoj, tokom Drugog svjetskog rata, kao kćerka Nijemca Walthera Sommerlatha i Brazilijanke Alice Soares de Toledo. Prije braka sa švedskim kraljem Silvia je radila u Argentinskom konzulatu u Munchenu i vjerovatno za sebe nije zamišljala kraljevski život.  Vodila je XX Olimpijske igre i XII Zimske olimpijske igre u Innsbrucku. Pohađala je srednju školu u Dusseldorfu i Minhensku školu tumačenja od 1965. do 1969. godine, smjer španski. Kraljica Silvia je obučeni prevoditelj i, osim maternjeg njemačkog i portugalskog, govori švedski, francuski, španski i engleski jezik.  Služi se i znakovnim jezikom za gluhe osobe.

 Izgledala je zadivljujuće na vjenčanju

Život ju je naveo na čudne staze. Dok je obavljala svoj posao, upoznala je budućeg muža, koji će je napraviti kraljicom. Uspješna i samostalna, obrazovana i prodorna, postala je kraljica 1976., u svojoj 33. godini. Nakon smrti Carlovog djeda, kralja Gustafa VI Adolfa 1973., Carl Gustaf je postao kralj Carl XVI Gustaf i okrunjen je 19. septembra iste godine. Carla Gustafa, krunskog princa od Švedske, Silvia je srela na Olimpijskim igrama 1972., gdje je mlada njemačka prevoditeljica bila domaćin švedskom princu. Kao što će budući kralj kasnije objasniti, on i Sommerlath su odmah “kliknuli”, njihova ljubav je procvjetala i prijestolonasljednik je najavio namjeru da se vjenča 12. marta 1976., zaručivši Silviju. Par je vjenčane zavjete izmijenio tri mjeseca kasnije, 19. juna 1976. u katedrali Storkyrkan u Stockholmu. Da je kralj oženio Silviju za života svoga djeda, izgubio bi mjesto u nasljednom nizu, pošto je Gustaf VI Adolf vjerovao da princ mora oženiti princezu. Ovako, bilo je ovo prvo vjenčanje vladajućeg švedskog monarha od 1797. godine, jer su prethodni monarsi na tron dolazili već vjenčani.

Obučena u „Christian Dior“ svilenu haljinu, koja je podsjećala na ostale kraljevske vjenčanice tog doba: pokrivene i skromne, s visokim vratom i zvonastim rukavima savršenim za mahanje, stigla je na veliko stubište Storkyrkana. Uparila ju je s velom koji joj je poklonila švedska kraljevska porodica. Vjenčanju je prethodio koncert grupe ABBA, koja je izvela pjesmu „Dancing Queen“ kao odavanje priznanja budućoj kraljici zemlje. Silvia Sommerlath na vjenčanju je nosila tijaru „Cameo“ izrađenu od zlata i bisera. Izgledala je zadivljujuće.

Danas, kada Silvia ima 78 godina, ona i kralj Carl XVI imaju troje djece, princa Carla Philipa, prijestolonasljednicu Victoriju i princezu Madeleine, te petero unučadi. Sin, princ Carl Phillip, vojvoda od Varmlanda, bio je prijestolonasljednik sve do promjene zakona koji je sinovima davao prednost nad kćerkama, makar one bile starije. Zakon je osigurao prvo mjesto u nasljednom nizu najstarijem djetetu bez obzira na spol, tako da je princeza Victoria postala prijestolonasljednica.

Otac proglašem nacistom

U julu 2002. godine kraljica je postala glavna tema međunarodne javnosti, kada su njenog oca proglasili nacistom. Članak objavljen u sindikalističkim novinama „Arbetaren“ izvijestio je da njemačke državne arhive bilježe kako se kraljicin otac Walther Sommerlath pridružio stranom krilu nacističke stranke NSDAP / AO 1934. godine.

U decembru 2010. godine, kraljica Silvia napisala je žalbeno pismo Janu Schermanu, izvršnom direktoru TV4, mreže koja je emitirala dokumentarni film o navodnoj nacističkoj prošlosti njenog oca. Kraljica Silvia naručila je izvještaj stručnjaka za Drugi svjetski rat Erika Norberga, kako bi spasila ugled oca. U svom izvještaju Norberg je tvrdio da je kraljicin otac, zapravo, pomogao vlasniku tvornice za proizvodnju čelika, jevrejskom poduzetniku, da pobjegne iz Njemačke te da je preuzeo njegovu fabriku da ga spasi.  U decembru 2011. godine, Silvia je objavljivanje informacija o svom ocu nazvala “atentatom na osobu”.

Briga o mladima i starima

Kraljica Silvia osnovala je Mentor International 1994. godine u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Njena vizija bila je ponuditi mentorstvo kao inspiraciju, osnaživanje i motivaciju mladim ljudima da donose zdrav životni izbor i pozitivnije gledaju na svoju budućnost. Mentorski rad prepoznali su Ured Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, Organizacija američkih država i Vijeće Evrope. Sada je počasna članica odbora Mentor Foundation. Također je bila suosnivačica Svjetske fondacije za djetinjstvo, 1999. godine, nadahnuta radom kao pokroviteljica Prvog svjetskog kongresa protiv komercijalnog seksualnog iskorištavanja djece održanog u Stockholmu. Uključena je i u Global Child Forum. Njena posvećenost radu i brizi o dementnim i starijim osobama na kraju života također je dobro poznata i poštovana. Na njenu inicijativu, Silviahemmet je osnovan u Stockholmu.

S porodicom

Predsjedava i Kraljevskim fondom za vjenčanja, koji podržava istraživanje sporta i atletike za mlade s invaliditetom i Jubilarnim fondom kraljice Silvije za istraživanje djece i invalidnosti. Kraljica Silvia zauzima počasne funkcije u Švedskom amaterskom atletskom udruženju, Dječijoj fondaciji za rak iz Švedske i Save the Children Sweden.

Pročitajte još