Kraljica se emotivnom porukom oprostila od Philipa: Dugujemo mu više nego što bi on ikada tražio

Piše: Redakcija

Širom Velike Britanije ispaljeni su u počasni plotuni povodom smrti princa Philipa, kojem sa svih strana stižu priznanja da je bio oslonac i snaga kraljici Elizabeti II. tokom njene rekordno duge vladavine.

Ispred kraljevskih rezidencija ljudi polažu bukete cvijeća kako bi odali poštovanje 99-godišnjem princu i vojvodi od Edinburgha koji je preminuo u petak ujutro.

Na službenom Twitter računu kraljevska porodica objavila je poruku kraljice svom suprugu na njihovu 50. godišnjicu vjenčanja 1997.

-On je, jednostavno rečeno, moja snaga svih ovih godina i ja, kao i njegova cijela porodica, ova zemlja i brojne druge zemlje, dugujemo mu više nego što bi on to ikada tražio, dugujemo mu više nego što ćemo ikada znat, napisala je kraljica koja je već 69 godina na prijestolju.

Oružane snage ispalile su u podne počasne topničke salve u većem broju gradova, uključujući London, Edinburgh, Cardiff, Belfast i Gibraltar, objavilo je Ministarstvo obrane, javlja BBC.

Brodovi kraljevske mornarice na moru, uključujući HMS Diamond i HMS Montrose, također su ispalili plotune u čast vojvode koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata služio kao pomorski časnik i obnašao dužnost lorda visokog admirala.

Izvor: Index.hr

(I.J.)

Pročitajte još