Ljubav Kate i Williama traje više od 20 godina

Piše: Redakcija

Direktor univerziteta St. Andrews bio je emotivno raspoložen kada je održao govor na ceremoniji dodjele diploma davne 2005. godine. Osim što su dobili diplome, studentima je poručio kako su možda upravo na univerzitetu upoznali svoju buduću suprugu ili supruga. Dva sramežljiva mlada lica, podjednako poznata po svojoj skromnosti, žestoko su pocrvenjela. Danas oni slave 10. godišnjicu braka. Pretpostavljate, riječ je o 39-godišnjoj vojvotkinji Kate Middleton i 38-godišnjem princu Williamu.

Život, jasno, odigra karte na svoj način. Ko zna jesu li tadašnji Kate i William sanjarili o tome da će jednog dana biti vjenčani i imati troje djece? Za Kate iz srednje klase, tada s još bucmastim obrazima, slika sebe kako hoda prolazom Westminsterske opatije dok je gledaju milioni ljudi širom svijeta, vjerojatno bi bila luda maštarija. Za plavokosog Williama, progonjenog sjećanjima na pogubni prekid njegovih roditelja, brak je tada možda bio sve, samo ne ideja koju je jedva čekao. Ali fakultetsko doba za njih se očito pokazalo kao vrijeme za procvat jednog posebnog odnosa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal)

Iako su u braku 10 godina, prošlo je gotovo 20 godina otkako se par prvi put upoznao kao studenti St. Andrewsa. Prema dr. Brianu Langu, bivšem prorektoru univerziteta, boravak na univerzitetu pružio im je osjećaj da su dio zajednice. ‘Četiri godine u kojima su se mogli upoznati, bez publiciteta, kamera, očiju javnosti…’, izjavio je Lang. Iako obrazovana u elitnoj javnoj školi, Marlborough College, Catherine Elizabeth Middleton potomak je rudara ugljena, a ne kraljeva. Njezina majka Carole nekoć je bila stjuardesa, a otac Michael bio je pilot, kasnije i dispečer leta.

Susret Kate i Williama 2002. godine nije bio ljubav na prvi pogled. Neki izvještaji tvrde da je Kate bila neugodna prema Williamu kada su se upoznali. ‘Zapravo mislim da sam pocrvenjela kada sam ga upoznala i osjećala sam se jako sramežljivo’, izjavila je jednom prilikom Kate. Oboje su, za vrijeme upoznavanja, imali druge partnere, a potom su bili samo dobri prijatelji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal)

William je studirao historiju umjetnosti s Kate, a potom se prebacio na geografiju. ‘Proveli smo više vremena jedno s drugim, zabavljali se i shvatili da dijelimo iste interese. Ona ima odličan smisao za humor, što mi pomaže jer ja po tom pitanju baš i nisam dobar’, otkrio je William. ‘Samo mjesec dana ili otprilike nakon njihovog prvog zajedničkog mandata, prisustvovali su zabavi na kojoj je Williama pokušavala zavesti jedna nabrijana studentica. Princ je bio pristojan, ali nije je se mogao otresti, sve dok se Kate nije pojavila niotkuda iza njega i zagrlila ga’, otkrio je povjesničar Robert Lacey u svojoj knjizi. Tada je djevojci objasnio da on već ima djevojku, misleći na Kate, a potom su se oboje nasmijali.

Tokom treće i četvrte godine veze par je nastavio živjeti u tajnosti, potpomognuti dogovorenim pravilima privatnosti princa. No na skijanju u Klostersu u aprilu 2004. uočeni su da se ljube, čime je njihova veza postala javna. Tada se William početi osjećati klaustrofobično, a postoje i navodi o njihovom tadašnjem razdvajanju. ‘Neko je vrijeme bio nesretan u vezi. Mislio je da će, na proljeće kada diplomiraju, svako krenuti svojim putem’, komentirali su neimenovani Williamovi prijatelji. Bojeći se ponavljanja historije, William je zazirao od preranog vezivanja i ulaska u ozbiljan odnos ako nije siguran da je to ono što želi. ‘Imam samo 22 godine zaboga. Premlad sam da bih se oženio u ovim godinama. Ne želim to učiniti prije nego navršim 28 ili barem 30 godina’, rekao je William u jednom TV intervjuu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal)

Za Kate čekanje nije bilo lako. Završetkom studija ona i William bili su često razdvojeni. On je bio na svojoj prvoj samostalnoj kraljevskoj turneji u inozemstvu na Novom Zelandu, a započeo je i školovanje u Sandhurstu, dok se ona vratila kući roditeljima. Vojvotkinja od Cornwalla navodno joj je savjetovala da se angažira oko prinčevog rasporeda i na taj način ga zadrži. Zaposlila se kao kupac dodatne opreme u modnoj tvrtki Jigsaw, koju su vodili porodični prijatelji, i uvijek je bila dostupna Williamu.

U februaru 2006. William je uhvaćen u pijanom noćnom izlasku u klub gdje je viđen u društvu Brazilke Ane Ferreire, čime su se rasplamsale priče da je prevario Kate. Gotovo godinu dana kasnije William je nazvao Kate i pozvao je na sastanak. ‘Zatvorila je vrata i nije ih bilo više od sat vremena. Kad je izašla, bila je slobodna’, prepričao je kraljevski historičar Robert Lacey. Što se tačno dogodilo, nikada nije procurilo van njihova četiri zida, no tri godine kasnije William i Kate shvatili su da su spremni za novi korak. Zaručili su se 20. oktobra 2010. godine, a sretnu vijest javnosti su obznanili 3. novembra. Ipak, ni ta sreća nije prošla bez tužnog momenta, jer je par dana prije zaruka preminuo Katein djed.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal)

U konačnici, vjenčali su se 29. aprila 2001. godine. U Velikoj Britaniji taj dan je proglašen praznikom. Britanci su taj dan slavili, a sutradan odmarali od slavlja. Vjenčanje kraljevskog para preko malih ekrana pratilo je nevjerojatne tri milijarde ljudi, a preko interneta oko 70 miliona gledatelja. U braku su dobili danas sedmogodišnjeg princa Georgea, petogodišnju princezu Charlotte i trogodišnjeg princa Louisa.

Izvor: Story.hr

(I.J.)

Pročitajte još