Zapanjujući komadi kraljevskog nakita

Piše: E.Dž.

Kuća Windsora posjeduje bezbroj dragocjenosti. Naravno, kraljevsko drago kamenje skriveno je daleko od očiju javnosti. Prije nego što je svijet pogodila pandemija Corona virusa, kraljevstva širom svijeta su organizirala i nekoliko događaja na kojima bi izlagala svoj skupocjeni nakit. Neke od najljepših komada koje su nosile Kraljica majka, kraljica Elizabetha II, princeze Margareta ili Mary, nismo više vidjeli ni na jednoj princezi.

Pomalo je i otužna pomisao kako se neki od najfinijih svjetskih dragulja drže decenijama zaključani u trezorima, dok se ne ukaže neka nova prilika da ih neko od članova kraljevske porodice ponovo izloži na sebi. Nakit vrijedi milijarde dolara, a gotovo svaki od komada prenošen je s generacije na generaciju, tako da je njihova sentimentalna vrijednost neprocjenjiva. Kako su skriveni godinama, pretpostavka je da se čuvaju na najsigurnijim mjestima u kraljevskim trezorima. Izdvojili smo neke od najljepših i najvrjednijih komada koje su nosile kraljice i princeze, a koji nisu dugo viđeni.

 PERZIJSKI TIRKIZNI SET PRINCEZE MARGARET  

– Princezi Margaret uručen je izvrstan set perzijskih tirkiznih komada izrađenih u „Garrardu“, koje je na poklon dobila od svoje majke, kraljice Elizabethe ili, kako su je zvali, Kraljice majke, a koja ih je dobila kao vjenčani poklon od svog svekra kralja Georgea V. Nažalost, parur, koji uključuje i ogrlicu, naušnice, tijaru i broš, nije viđen od Margaretine smrti i nije jasno je li sada u posjedu nekog od njene djece ili je vraćen u kraljevske trezore.

 TIJARA ROSE STRATHMORE 

Prošlo je neko vrijeme otkako je „Strathmore Rose“ tijara ugledala dnevno svjetlo. Tijara je bila jedna od omiljenih blistavica Kraljice majke. Neki su nagađali da bi je Meghan Markle mogla odabrati za svoju vjenčanu tijaru, ali pokazalo se da to nije slučaj. Kraljica majka primila ju je kao vjenčani poklon od oca. Često ju je nosila nisko na čelu, kao što je to tada bilo moderno.

OGRLICA LJUBAVNOG TROFEJA 

U posljednjih nekoliko decenija, ovratnici nisu više popularni kod kraljevskih porodica, čiji članovi više vole nositi druge ogrlice. I to je šteta, jer su dragulji poput „Love Trophy Collar“ jednostavno zapanjujući. Ovaj komad je za kraljicu Mariju 1901. godine izradio Garrard, a koristio je dijamante u vlasništvu Marijine bake, princeze Auguste od Hesse-Kassela i njene tetke princeze Auguste od Cambridgea, koji su tada bili zlatni.

 POLUMJESEČEVA TIJARA  

„Teck Crescent Tiara“, koju karakteriziraju tri dijamantske ruže i 20 dijamantskih polumjeseca, stvorena je od komada dragulja koje je majka kraljice Marije, vojvotkinja od Tecka, naslijedila od svoje tetke, vojvotkinje od Gloucestera. Na kraju se našla u posjedu Kraljice majke, a kasnije ju je naslijedila kraljica Elizabetha, ali nije viđena u javnosti od 1939. godine.

OGRLICA DAGMAR 

„Dagmar“ ogrlica kraljice Aleksandre svakako mora biti među najzapaženijim komadima u kolekciji kraljice Elizabethe. Komad je danski kralj Frederik VII poklonio princezi Aleksandri da proslavi vjenčanje s budućim kraljem Edwardom VII. Sadrži 2.000 dijamanata i 118 bisera postavljenih u zlatu.

 SAFIRSKA TIJARA KRALJICE MARIJE 

Njeno porijeklo nije baš jasno, te se vjeruje da je kraljica Marija kupila ovu tijaru na izložbi. Središnji element tijare, komad safira i dijamanta, može se ukloniti i zamijeniti, što je čini posebnom. Kraljica Elizabetha naslijedila je tijaru nakon Marijine smrti, ali odlučila ju je posuditi svojoj sestri, princezi Margaret, umjesto da je sama nosi. Već neko vrijeme je skrivena od javnosti i nije jasno gdje je trenutno.

 KATE MIDDLETON NOSILA JE NAJLJEPŠE UKRASE  

Vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton dok nije došla u kraljevsku porodicu nije se voljela kititi, međutim, pristup kraljicinoj riznici s nakitom natjerao ju je da promijeni mišljenje. Sretnica Kate nosila je neke od najljepših komada kraljevskog nakita, a neke je i dobila na poklon.

–          CARTIER TIJARA

Najpoznatiji komad nakita koji je Kate ikada posudila je „Cartierova“ tijara „Halo“, koju je nosila za svoje vjenčanje s princom Williamom. Tijara, koja je u kraljevskoj porodici još od 1963., bila je dar kralja Georgea VI svojoj supruzi, kraljici Elizabethi I. Ona je zatim tijaru predala svojoj kćerci, kraljici Elizabethi II, za njen 18. rođendan i otada je dio njene lične kolekcije. Sadrži čak 739 brilijanata i 149 dijamanata, a nosile su je sve visokopozicionirane žene iz porodice. Posljednji put, prije nego što je Kate imala čast da nosi ovu tijaru, viđena je davne 1970. godine.

–          ZARUČNIČKI PRSTEN PRINCEZE DIANE

Jedan od najčešćih komada nakita koji Kate nosi, ujedno ima i veliku sentimentalnu vrijednost za njenog muža. Riječ je o zaručničkom prstenu princeze Diane, kojeg su ona i princ Charles odabrali u službenoj kraljevskoj draguljarnici „Gerrard“, u februaru 1981. godine, a načinjen je od 18-karatnog zlata te sadrži 14 dijamanata i 12-karatni ovalni plavi cejlonski safir. Nakon što je Diana umrla, prsten je naslijedio princ Harry, koji ga je dao svom bratu, a princ William odlučio je njime zaprositi odabranicu svog srca.

–          NIZAM OF HYDERABAD OGRLICA

Ogrlicu „Nizam of Hyderabad“ brenda „Cartier“, koja ima neprocjenjivu vrijednost, Kate je nosila tokom posjete Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu. Ta ogrlica je Elizabethin vjenčani dar od samog Nizama od Hyderabada, koji je rekao kraljici da izabere bilo što od brenda „Cartier“. Izabrala je svjetlucavi komad s lancem od 38 dijamanata te 13-karatnim smaragdnim dijamantom u središtu.

–          THE CAMBRIDGE LOVE KNOT TIJARA

Kate je na prijemu u Buckinghamskoj palači nosila omiljenu tijaru pokojne princeze Diane naziva „The Cambridge Love Knot“ tijara. Ukrašena masivnim biserima i dijamantima tijara je u kraljevsku porodicu došla za vrijeme vladavine kraljice Marije, a napravljena je u „Gerrard“ draguljarnici. Ima neprocjenjivu vrijednost i desetljećima je u Kraljevskoj palači.

Pročitajte još