Princeza Beatrice vratila milo za drago Meghan i Harryju

Piše: E.Dž.

Kada je Meghan Markle objavila svoju prvu trudnoću, Yorkovi nisu bili najsretniji, jer je to učinila na vjenčanju princeze Eugenie, Beatricine sestre. Potom je ove godine zasjenila i rođenje prvog Eugenijinog djeteta, objavivši svoju drugu trudnoću samo nekoliko dana nakon prinove u kraljevskoj porodici. Beatrice je trenutno deveta u redu za tron, a kada se tek rodila bila je peta, odmah iza svog oca, princa Andrewa. Tokom studija Beatrice je novinarima često davala povoda za pisanja o njoj zbog svojih postupaka koji nisu bili uobičajeni za kraljevske članove dvora

Nakon tužnih vijesti o smrti princa Philipa, na kraljevskom dvoru ponovo je došlo vrijeme radovanja. Omiljena unuka kraljice Elizabethe II, princeza Beatrice, koja je najstarija kćerka princa Andrewa i Sare Ferguson, vojvotkinje od Yorka, trudna je. Ona nije toliko u žiži javnosti kao vojvotkinje Meghan i Kate, a i njeno vjenčanje je proteklo samo uz najuži krug porodice. Prvobitno je odgađano tri puta zbog pandemije Covida-19, a nakon toga održana je najintimnija ceremonija, uz prisustvo kraljice, vojvode od Edinburgha i uže porodice. Udala se za Edoarda Mapellija Mozzija.

Vijest da je trudna posebno se gleda s aspekta da je sada princeza Beatrice vratila milo za drago supruzi princa Harryja, Meghan Markle.

Zanimljiva slučajnost nakon ukradenih svjetala Eugenijine pozornice

Kada je Meghan Markle objavila svoju prvu trudnoću, Yorkovi nisu bili najsretniji, jer je to učinila na vjenčanju princeze Eugenie, sestre princeze Beatrice. Ali, namjerno ili ne, sada je bilo vrijeme da se vrati milo za drago, jer je princeza Beatrice na treću godišnjicu Meghan i Harryja otkrila vijest o svojoj trudnoći. Dodatno, Meghan Markle je ove godine zasjenila i rođenje prvog Eugenijinog djeteta, objavivši svoju drugu trudnoću samo nekoliko dana nakon prinove u kraljevskoj porodici.

– Govoreno je da je Beatriceina sestra princeza Eugenie bila iznenađena Meghaninom odlukom da svoju trudnoću otkrije gostima njenog vjenčanja 2018. godine –  primijetio je Richard Eden, novinar „Daily Maila“.

On je vijest o dolasku krljevske bebe objavljenu na Harryjevu i Meghaninu godišnjicu braka nazvao zanimljivom slučajnošću.

U bakinoj haljini na dan vjenčanja

– Meghan je postupila vrlo netaktično kad je zaključila da je Eugenijino vjenčanje idealan trenutak za objaviti da ona i Harry očekuju svoje prvo dijete. Veliki društveni gaf, čak i ako niste član kraljevske porodice, bio je ukrasti svjetla pozornice Eugeniji, koja je zbog toga, kao i njena majka Sarah, bila bijesna – navodi se u knjizi „Royals At War“, čiji autori tvrde da se Harry zbog te objave osjećao posramljeno.

Inače, princeza Beatrice je rođena 8. augusta 1988. godine, kada je Buckinghamska palača objavila kratku izjavu: „Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Yorka je dobro, kao i njeno dijete“. Puno ime joj je Beatrice Elizabeth Mary, a objavljeno je nekoliko dana kasnije, 22. augusta. Beatrice ima dvije godine mlađu sestru, princezu Eugeniju koja se udala za Jacka Brooksbanka. Koliko su sestre bliske, potvrđuje Eugenijina izjava da se njih dvije „vole nasmrt“.

– Snalazimo se fantastično dobro, možda zato što radimo i razmišljamo različite stvari. Kao i sve sestre, imamo glupe argumente o nevažnim stvarima, ali volimo se nasmrt – rekla je svojevremeno.

Roditelji su im se razveli 1993. godine, ali poznato je da su i dalje bliski. Kako je rekla Eugenie, „oni su najbolji razvedeni par koji znam“.

U školi nije bila omiljena među vršnjacima

Kada se tek rodila, Beatrice je bila peta u redu za tron, odmah iza svog oca, princa Andrewa. Nakon rođenja princa Georgea, princeze Charlotte, princa Louisa te princa Archija, sina od Harryja i Meghan Markle, Beatrice je pala na deveto mjesto.

Čini se da, osim članova porodice, Beatrice ima i širok krug poznatih prijatelja. U septembru 2016. godine, fotografirana je na Otvorenom prvenstvu SAD-a u kabini zajedno s Davidom Geffenom, Karlie Kloss, Ivankom Trump i Wendi Deng.

Princeza je prvo obrazovanje stekla u privatnoj školi Upton House. Navodno, ona baš i nije bila popularna među vršnjacima, unatoč visokom porijeklu. Razvod roditelja također nije najbolje utjecao na tada mladu princezu. Međutim, kako su primijetili oni koji su bili zainteresirani za njen život, ona je bila skromno i pristojno dijete, prilično slatko. Djevojčica je nastavila školovanje i završila školu Svetog Jurja u Ascotu.

Princeza Beatrice, 2008., upisala je Goldsmith College na Univerzitetu u Londonu. Tamo je studirala dizajn i historiju, diplomirajući 2011. godine. Za vrijeme školovanja radila je u robnoj kući Selfridge, gdje je prošla radnu praksu obaveznu za svakog člana kraljevske porodice.

S majkom, kada su dvije princeze bile djevojčice

Tokom studija Beatrice je novinarima često davala povoda za pisanje o njoj zbog svojih postupaka koji nisu bili uobičajeni za kraljevske članove dvora. Sve donedavno je često posjećivala londonske klubove, ali, osim toga, ona je angažirana na raznim dobrotvornim i društvenim događajima i pojavljuje se na modnim revijama. Nije uključena u politiku. Samo se ponekad može vidjeti na službenim ceremonijama, na kojima je prisutna cijela kraljevska porodica. Novčana podrška princezi dolazi iz državne blagajne, kao i plaćanje tjelohranitelja.

Posebnu pažnju medija privukla je na vjenčanju princa Williama i Kate Middleton, 2011. godine, pojavivši se s neobičnim šeširom. Napravljen je u obliku velikog pramca, čije su vrpce izgledale poput rogova koji se spuštaju. Iako se suočila s brutalnim kritikama o izgledu, princeza je na sve odgovarala humorom. Nakon nekog vremena, odlučila je prodati poznati šešir na eBayu. Tako je za smiješni šešir inkasirano 81.100 funti, a prihod je otišao u dobrotvorne svrhe.

 Kritike je natjerale da smrša i promijeni stil oblačenja

Osim ponekad ekstravagantnog izgleda u odjeći, često je u javnosti komentiran i njen punačkiji izgled. Možda se zbog toga odlučila promijeniti. U kratkom vremenu drastično je smršala te radikalno promijenila svoj stil oblačenja.

Za uglednog biznismena Edoarda udala se nakon što su, u septembru 2019. godine, objavili da su se zaručili. Kada su fotografije s vjenčanja ugledale svjetlo dana, svi su bili oduševljeni vjenčanicom koju je odabrala britanska princeza i omiljena unuka kraljice Elizabethe. Uspjela je konačno ispuniti očekivanja obožavatelja kraljevske porodice. U odnosu na većinu dama s dvora, koje su za najbitniju haljinu u životu zatražile usluge renomiranih dizajnerskih kuća, princeza je zavirila u ormar svoje bake, kraljice Elizabethe.

Članovi kraljevske porodice

Kako bi na vjenčanju zablistala u bakinoj haljini, princeza Beatrice sastajala se i s kraljicinim povjerljivim krojačima, Angelom Kelly i Stewartom Parvinom, kako bi odabrani Hartnellov model prilagodili njenoj figuri. Uz tu haljinu nosila je i dijamantnu tijaru kakvu je kraljica Elizabetha imala na vlastitom vjenčanju. Beatrice je na svoj način odala počast kraljevskoj baštini.

Dijete princeze Beatrice bit će drugo unuče princa Andrewa i Sare Ferguson te kraljicino 12. praunuče.

 

Pročitajte još