Japanska princeza Mako se odriče titule i 150 miliona dolara zbog ljubavi

Piše: Adela Kukic

Japanska javnost na ovu ljubavnu vezu ne gleda blagonaklono, a tome doprinosi činjenica da su zaruke bile odgođene zbog finansijskog spora Komurove majke i njenog bivšeg zaručnika. Prije nego što je upoznala Keija, Mako je obavljala svoje kraljevske dužnosti i pohađala prestižne škole, baš poput princa Harryja.

Japanska princeza Mako (29) zbog odluke da se uda za vjerenika Keija Kommuroa (29) ostat će bez statusa člana carske porodice. Kako je najavljeno, vjenčanje će biti organizirano do kraja godine i to bez rituala i ceremonije carskog dvora.

Mako je najstarija unuka japanskog cara Akihita, kćerka prijestolonasljednika Fumihita i princeze Kiko, i ujedno prva princeza Japana koja će se nakon Drugog svjetskog rata udati bez tradicionalne carske ceremonije. Ona i Kay su se upoznali 2012. godine na Univerzitetu u Tokyju, a zajednički život će nastaviti u Sjedinjenim Američkim Državama.

U skladu s monarhističkim pravilima u Japanu, članovi carske porodice gube status i privilegije kada se udaju za nekog ko nije iz porodice. Međutim, za nju je predviđena otpremnina u iznosu od 150 miliona dolara, koju nije prihvatila.

Fumihito je krajem prošle godine kćerki dao dozvolu da se uda za svog izabranika i odobrio je njihov brak.

– Ustav nalaže da će se brak zasnivati na obostranom pristanku njih dvoje. Ako je to ono što oni stvarno žele, ja kao roditelj to poštujem.

Mako s porodicom

Međutim, da bi se održala tradicionalna ceremonija, Fumito je naglasio kako bi i javnost s odobravanjem trebalo da gleda na ovaj brak.

Finansijski skandal

Japanska javnost na ovu ljubavnu vezu ne gleda blagonaklono, a tome doprinosi činjenica da su zaruke bile odgođene zbog finansijskog spora Komurove majke i njenog bivšeg zaručnika. Zbog finansijskog skandala su dvije godine odgađali svadbu.  Naime, njen zaručnik je platio četiri miliona jena za Komurovo obrazovanje koje je mladić trebao vratiti nakon što završi studij.

No, Mako ne mari za mišljenje javnosti, ali ni porodice, pa će preskočiti zaručničku ceremoniju prilikom koje porodice zaručnika razmjenjuju darove i imaju službeni susret s carom i caricom.

Pohađala prestižne škole

Prije nego što je upoznala Keija, Mako je obavljala svoje kraljevske dužnosti i pohađala prestižne škole, baš poput princa Harryja. Na Univerzitetu u Dablinu je studirala engleski jezik 2010. godine, a 2014. je diplomirala umjetnost i kulturnu baštinu na Međunarodnom kršćanskom univerzitetu u Mitaki u Tokyju. Kasnije te godine je došla u Veliku Britaniju, gdje je godinu studirala muzejske studije na Univerzitetu u Leicesteru, a magistrirala je u januaru 2016. godine.

Kako je putovala svijetom i bila okružena mnogim ljudima i raznim kulturama, njeni vidici su se proširili. Tokom studiranja bavila se aktivizmom i volontirala, te pomagala stanovništvu u područjima pogođenim zemljotresima i cunamijem u Tokokuu, ne otkrivajući svoj identitet. Poput svoje majke Asishino (Kiko) zna se koristiti i japanskim znakovnim jezikom.

Sudbonosni susret

Vjerenika je upoznala prilikom jednog događaja koji je bio organiziran u restoranu u okrugu Shibuyi. On je s njom studirao na Međunarodnom kršćanskom univerzitetu u Tokyju.

– Prvo me privukao njegov blistavi osmijeh – kazala je Mako jedne prilike za medije.

Kei Kommuro

Kei ju je zaprosio u decembru 2013. godine, a njihova veza na daljinu se nastavila dok je Mako magistrirala u inozemstvu.

U javnosti su se prvi put pojavili 2017. godine, kad su se službeno sastali s novinarima, kako bi razgovarali o planovima za vjenčanje. Iako se očekivalo da će se par vjenčati 2018. godine, zbog ranije spomenutog finansijskog problema vjenčanje je odgođeno za 2020. godinu.

Maiko i Kei bi sudbonosno „da“ trebali izreći do kraja 2021. godine, a japanska vlada čak razmatra mogućnost da se ženama dopusti da zadrže svoj kraljevski status i nakon što se udaju za nekog ko ne pripada plemstvu.

Nije jedini slučaj

Pinceza Mako nije prva u carskoj porodici koja je odlučila da napusti aristokratsku titulu radi braka. Ranije je kraljevsku kuću napustila i jedina kćerka cara Akithita, bivša princeza Sayako. Ona se 2015. godine udala za dizajnera Yoshikija i izgubila sva prava koja je do tada imala.

Svojevremeno se i car Akihito oženio „običnom“ djevojkom. Njegovi su sinovi krenuli očevim stoplama, pa se tako mlađi princ Akishino 1990. godine oženio djevojkom Kiko, a tri godine kasnije stariji princ Narutho se oženio radnicom Japanskog ministarstva vanjskih poslova Masako Owada. Obje žene su nakon udaje dobile titulu princeze. Iako su carski sinovi dva puta kršili protokol i prošli nekažnjeno, isti tretman ne važi u suprotnom smjeru i smatra se vrlo opasnim za japansku monarhiju kada se princeza ne uda za aristokratu.

Pročitajte još