Ovo je ljubavna priča kraljice Elizabethe i princa Philipa koja je trajala 73 godine

Piše: Lejla Halimić

Rijetke ljubavne priče traju cijeli život, a još rjeđi su parovi koji su imali toliko sreće da njihova ljubav potraje preko sedamdeset godina.

Britanska kraljica Elizabetha i njen suprug Princ Philip u braku su bili pune 73. godine, sve do njegove smrti u aprilu ove godine. Vjenčali su se u novembru davne 1947. godine, ali njihova ljubav počela je puno ranije. Koliko joj nedostaje njen suprug kojeg je izgubila ove godine svjedoči i činjenica da mu je Elizabetha odala počast u svom božićnom govoru dirljivim detaljem s njihova medenog mjeseca.

Svog princa mlađahna je Elizabetha upoznala kad joj je bilo samo osam godina na vjenčanju njegove rodice, grčke princeze Marine. Philip je bio sin grčkog princa Andrewa i bratić tadašnjeg grčkog kralja. Elizabetha je bila starija kći mlađeg sina tadašnjeg britanskog kralja i niko još nije znao da će jednog dana postati najdugovječnija kraljica u historiji.

Drugi susret uslijedio je kad je Elizabetha imala 13 godina i odmah se preko ušiju zaljubila u njega. Nikad nije pogledala ni jednog drugog muškarca.

Prince Philip Was Queen Elizabeth's Backbone: Life Dedicated To Duty And  Service - Daily Soap Dish

Prilikom tog susreta 1939. godine Philip je imao 18 godina, a buduća britanska kraljica (njen otac George VI. okrunjen je dvije godine ranije nakon što je njegov brat abdicirao), tad još u pubertetu, posjetila ga je s roditeljima i sestrom Margaret. Prema pisanju časopisa People, tom prilikom se prema Philipu ponašala prilično rezervirano iako je odmah poludjela za njim.

Brzo su počeli razmjenjivati pisma, a Philip je Elizabethi bio pratnja na porodičnoj božićnoj proslavi u dvorcu Windsor 1943. godine. Tri godine kasnije, Philip je od njenog oca zatražio njenu ruku. George VI. nije bio oduševljen ovom idejom, navodno mu je smetalo Philipovo porijeklo i opušteno ponašanje, ali na kraju je ipak dao svoj blagoslov uz uslov da se službene zaruke ne objavljuju do princezinog 21. rođendana, u aprilu1947.

Javno su se zaručili 10. jula iste godine, a Philip je Elizabethi dao prsten od dijamanata koji su pripadali njegovoj majci. Odrekao se svih grčkih i danskih kraljevskih titula, preuzeo prezime Mountbatten po majčinoj liniji i krstio se u Anglikanskoj crkvi.

Queen Elizabeth's Wedding - Queen Elizabeth II Wedding to Prince Philip  Story & Photos

Vjenčali su se 20. novembra 1947., a istog dana je od njenog oca dobio titulu vojvode od Edinburgha (koju je koristio do smrti), grofa od Merionetha i baruna od Greenwicha. Vjenčanje se održalo u Westministerskoj opatiji u Londonu, a s obzirom da su tako brzo nakon Drugog svjetskog rata u Velikoj Britaniji vladale restrikcije, bilo je puno skromnije od onog što se očekivalo od kraljevskog vjenčanja. Tako je Elizabetha material za vjenčanicu kupila kuponima, a za svadbu se šminkala sama.

Sljedeće godine rodilo se njihovo prvo dijete, princ Charles, a zatim i princeza Anna. Od 1949. do 1951. godine živjeli su na Malti gdje je on služio u mornarici. Elizabetha je nakon toga zbog lošeg zdravstvenog stanja svoga oca počela preuzimati sve više kraljevskih dužnosti. Kad je George VI. preminuo, u februaru 1952. par je bio na dalekom putovanju tokom kojeg su posjetili Afriku, Australiju i Novi Zeland.

Queen Elizabeth II and Prince Philip – Yousuf Karsh

Elizabetha i Philip su, nakon njenog dolaska na prijestolje, dobili još dva sina Andrewa i Edwarda. Inače, kraljica je odlučila zadržati svoje prezime Windsor, te su to prezime nosila i njena djeca što pak Philipu nije baš dobro sjelo, te je rekao da se zbog toga osjeća kao ‘vražja ameba’. Elizabetha mu je s vremenom popustila, te je 1960. donijela odluku da članovi porodice koji nemaju titulu ‘kraljevskog veličanstva’ nose prezime Mountbatten-Windsor.

Izvor: Story.hr

(L. M.)

Pročitajte još