Haljina koju je Elizabeta II nosila na krunidbi izrađivala se osam mjeseci, a na ljepoti ne gubi ni danas

Piše: Azra

Povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete II, prisjetili smo se prekrasne haljine u kojoj je okrunjena 2. juna 1953. u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Dizajniranje i izrada haljine je trajalo osam mjeseci koji su uključivali istraživanja i zamršeni vez jer je haljina na sebi imala izvezene cvjetne ambleme Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja Commonwealtha, uključujući englesku ružu Tudor, škotski čičak, velški poriluk, irsku djetelinu, list kanadskog javora, australsku pletenicu, novozelandsku srebrnu paprat, južnoafričku proteu, indijski cvijet lotosa za Indiju, cvijet lotosa sa Šri Lanke i pakistansku pšenicu, pamuk i jutu.

Photo: PRESS ASSOCIATION/PIXSELL

Haljinu je, baš poput Elizabethine vjenčanice i drugih značajnih kraljevskih haljina ovog razdoblja, dizajnirao Norman Hartnell, gotvo pa službeni dvorski dizajner. Kraljicina je želja bila da krunidbena haljina bude izrađena od satena, poput vjenčanice s naglaskom na kraljevskoj eleganciji, ali bez pretjeranog isticanja forme. Osam predloženih dizajna, deveta opcija kao kraljičin izbor Hartnell je predložio najmanje osam različitih dizajna.

Hartnell je dizajnirao i prekrasan bogat ogrtač izrađen za krunidbu. Također poznat kao Colobium Sindonis, ogrtač je bio izrađen od običnog bijelog platna s grimiznim baršunastim plaštem pričvršćenim na ramenima, ukrašen izvezenom zlatnom čipkom i filigranom.

Photo: PRESS ASSOCIATION/PIXSELL

Svila korištena za izradu haljina dobivena je s farme svile Lady Hart Dyke u dvorcu Lullingstone, a samu haljinu su izradile tri krojačice, šest vezilja iz Kraljevske škole rukotvorina, odgovorne za vez u zlatnim polugama. Grimizni baršunasti ogrtač, koji je bio pričvršćen za ramena haljine, ručno je tkao Warners iz Braintreeja koristeći svilu iz dvorca Lullingstone, a izradili su ga gospoda Ede i Ravenscroftof Chancery Lane, London.

Kraljica Elizabeta II toliko je voljela ovu haljinu da ju je nakon krunidbe nosila čak šest puta, uključujući vrijeme kada je otvorila parlamente na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.

Izvor: Miss7.24sata.hr

(E.M.)

Pročitajte još