William je svojevremeno zaratio s Trumpom zbog golih fotografija supruge Kate: Bio je to jedan od najvećih skandala na kraljevskom dvoru

Piše: Azra
Skandali nisu rijetkost u kraljevskoj porodici, ali jedan je umalo mogao da izazove i međunarodni incident i to samo zato što bivši  predsjednik Tramp, koji je u to vrijeme bio samo američki milijarder, nije umio da drži jezik za zubima ili makar da bira riječi.

Detalji cjelokupne situacije opisani su u novoj biografiji “The King: The Life of Charles III” koja je već podigla ogromnu prašinu zbog navoda o životu sadašnjeg kralja i njegovim navikama.

Svemu je prethodio toples skandal kada su paparazzi uslikali Kate Middleton tokom odmora s Willijamom bez gornjeg dijela kupaćeg kostima, ali i u brojnim škakljivim pozama, gdje se mogla vidjeti njena pozadina dok joj je princ nanosio kremu za sunčanje.

Očekivano, “gole” fotografije izazvale su haos u javnosti i more komentara. A jedan od onih koji se prvi oglasio i nije štedio riječi na lijepu vojvotkinju bio je upravo Trump.

– Kate Middleton je sjajna – ali ne bi trebalo da se sunča naga – sama je kriva. Ko ne bi slikao Kate i zaradio mnogo novca ako se ona sunča gola? Navali na Kate, napisao je na Twitteru u svom maniru Trump.

Njegove riječi direktno su protumačene kao udar na kraljevsku porodicu, i poziv na linč, a “Trumpova kritika Kate rezultirala je onim što je jedan batler iz Klarens Hausa nazvao “bujicama vulgarnosti” princa Charlesa i njegovih sinova, tvrdi se u odlomku iz knjige Kristofera Andersena.

Inače, knjiga će se naći u prodaji od 8. novembra, a očekuje se da će procuriti još škakljivih detalja.

– Kada je Trump izabran za predsjednika 2017. godine, Charles je pitao zajedničke američke prijatelje za njega, kad god je mogao, rekao je autor, čak i tokom vjenčanja princa Harryja s Meghan Markle.

– Bilo je važno da ne reaguje previše snažno ili ode predaleko, neki od donatora njegovih dobrotvornih organizacija, uključujući i one sa najdubljim džepom, bili su Trumpove pristalice, napisao je Andersen.

I pored toga, Charles i njegovi sinovi su “usijali telefonske linije između Klarens hausa i Kensingtonske palate” u pokušaju da poremete planiranu posjetu Britaniji predsjednika Trumpa 2017. godine. što se protumačilo kao da je Trump navukao Willijama na vrat, i to se i te kako osjetilo.

Do posjete nije došlo, ali su se ipak upoznali 2019. tokom njegove posjete Engleskoj. Bivši predsjednik je rekao da se “veoma lijepo proveo”, a divno je pričao o kraljici nakon njene smrti osmog septembra ove godine.

(S.P.)

 

Pročitajte još