Otkako princ Harry promovira memoare „Spare“, svi se pitaju samo jedno: Gdje je nestala Meghan Markle?

Piše: L. K. P.

Foto: nzherald.co.nz, hellomagazine.com

Javnost je već navikla na to da princ Harry i njegova supruga Meghan Markle sve projekte rade zajedno, od sada već legendarnog intervjua koji su dali Oprah Winfrey u martu 2021. godine, do prošlogodišnjeg dokumentarne serije za Netflix. No, otkako je vojvoda od Sussexa počeo s promocijom dugo očekivanih memoara „Spare“, njegova supruga upadljivo nedostaje. Meghan Markle kao da je propala u zemlju.

Malo kome je jasno zašto, jer je riječ o izdavačkom hitu, a prodaja ruši sve rekorde. Potvrdio je to i Larry Finlay, direktor Harryjeve izdavačke kuće „Penguin Random House“:

– Oduvijek smo znali da će ova knjiga uspjeti, ali nadmašuje čak i naša najveća očekivanja. Jedine knjige koje su se u prvom danu prodale u više primjeraka one su u kojima glumi drugi Harry (Potter).

Dronovi iznad imanja

Za Meghan je netipično da je nema u blizini, tim više što nije riječ samo o hitu već i o vrlo unosnom potezu. Njenom suprugu isplaćen je pozamašan avans od 20 miliona dolara, a u slučaju da postoji mogućnost da povećaju prodaju, bilo bi logično da se pridruži suprugu.

Meghan se potpuno povukla i nakon dokumentarca koji su snimili za Netflix niko je nije vidio u javnosti, pa čak ni fotografi koji dronovima prelijeću iznad njihovog imanja, kako bi uhvatili bivšu glumicu i princa u kućnim, ležernijim izdanjima.

Kako prenose strani mediji, povukla se i u Montecitu se brine za djecu, malenog Archieja i njegovu sestricu Lilibet. Sve ukazuje na to smatra da je Harry zaslužio svojih „pet minuta“,  te da neko od njih mora biti s djecom.

Izvori bliski kraljevskoj porodici tvrde da Meghan odgovara to što više nije veliki fokus na njoj i da je makar nakratko izvan svega. Isto tako se vjeruje da radi na svojim memoarima.

S druge strane, kao jedan od razloga strani mediji navode i to da se Harry nada da će se pomiriti s ocem, kraljem Charlesom i bratom princom Williamom.

– Meghan i ja nekoliko smo puta rekli da ćemo se otvoreno izviniti za sve što smo pogrešno uradili, ali svaki put kad to stavimo na dnevni red, dočeka nas šutnja. Htio bih s njima početi otvoren, konstruktivan razgovor. Želim da bude privatan, bez curenja u medijima, kazao je jedne prilike.

Značajan događaj

Njegov tata, navodno, isto tako želi da se porodica opet ujedini, no važno mu je i da Harry prisustvuje njegovoj krunidbi. Ipak, mnogi se pitaju hoće li se to stvarno dogoditi, jer su vojvode od Sussexa trenutno izrazito nepopularni u Velikoj Britaniji.

Uz to, njegov stariji sin, princ od Walesa, ne želi ni čuti o Harryjevom i Meghaninom dolasku na taj značajan događaj. Taj detalj mogao bi biti ključan za razumijevanje zašto se Meghan baš sada udaljila.

Ona je okidač princu Williamu za izljev optužbi, predbacivanja mlađem bratu i ljutnju. Ona je “krivac” zbog kojeg se Harry “odmetnuo” i odbacio porodicu. Meghan očito priželjkuje da se Harry pomiri s ocem i prisustvuje krunidbi 6. juna, zato je mudro odlučila primiriti se neko vrijeme i posvetiti sebi.

Kralj Charles bi službeno trebao biti okrunjen početkom maja ove godine, a britanski mediji već sad raspravljaju o mnogim detaljima ovog historijskog događaja. Naime, ovo je prva krunidba u posljednjih 70 godina, nakon što je na tron sjela njegova majka, pokojna kraljica Elizabetha II.

Ranije se otkrilo kako će krunidba trajati tri dana, odnosno od 6. do 8. maja, a sve će se odvijati u Westminsterskoj opatiji. Samu krunidbu će predvoditi nadbiskup Canterburyja. Prije glavne svečanosti bit će i procesija od Buckinghamske palače do opatije, pa onda još jedna procesija, u kojoj će se Charlesu i Camilli pridružiti i ostali članovi kraljevske porodice. Tada će svi zajedno izaći na balkon palače, gdje će supružnici biti okrunjeni.

Ovo su samo neki detalji o krunidbi koji su dospjeli u javnost, a strani mediji ranije su pisali kako Charlesov mlađi sin, princ Harry i njegova supruga Meghan Markle neće biti na balkonu tokom krunidbe kralja i kraljice supruge s ostatkom porodice. Naime, kako oni navode, na balkonu je dopušteno biti samo zaposlenim članovima porodice, a Harry i Meghan, kao i princ Andrew to više nisu, jer ne obnašaju službene dužnosti.

Saznanja iz palače

Ranije je objavljeno da bi krunidba trebala biti nešto skromnija nego prijašnje. Krunidba kraljice Elizabethe II trajala je tri sata, a Charlesova će trajati nešto više od jedan sat, te će imati približno dvije hiljade gostiju. Pomazanje monarha bit će isto kao i 1953. godine. Kralj će sjediti u krunidbenoj stolici i zaklet će se da će biti “branitelj vjere”. Tada će mu na glavu staviti krunu svetog Edvarda te tako službeno postaje kraljem. Camilla će preuzeti titulu kraljice supruge te će njoj na glavu staviti krunu kraljice Elizabethe. Princ William na krunidbi će biti službeno imenovan princem od Walesa.

No, britanski mediji sada pišu kako će se, ipak, dogoditi jedna razlika kod pomazanja. Naime, kralj Charles III mogao bi postati prvi monarh u britanskoj historiji koji će biti javno pomazan na svojoj krunidbi u još jednom prekidu tradicije, pišu mediji o svojim saznanjima iz palače.

U prethodnim krunidbama, trenutak u kojem nadbiskup Canterburyja svetim uljem pomazuje ruke, grudi i glavu suverena nije viđen u javnosti ni pred kamerama. Kada je Elizabetha II pomazana za britansku kraljicu, iznad njene glave je stajao baldahin od zlatnog platna, a televizije koje su prenosile krunidbu na nekoliko sekundi su zamračile sliku.

Razlog ovakvoj tajnovitosti ovog postupka jest u tome što se pomazanje monarha smatra najsvetiji čin krunidbe koji javnost ne smije vidjeti te je time ujedno i najmisteriozniji čin same svečanosti. Ako se ovo pokaže istinitim, to bi bio još jedan od prekinutih običaja koje je Charles najavio u svojoj vladavini.

 

Pročitajte još