Kraljevska porodica na okupu: Uskoro obilježavanje prve godišnjice smrti kraljice Elizabete II

Piše: I. H.

Balmoral je uvijek bio posebno mjesto za kraljevsku porodicu, a od 2022. to je mjesto gdje se članovi porodice prisjećaju pokojne kraljice. Kralju Charlesu III. u dvorcu se pridružila porodica, a William i Kate se pripremaju za obilježavanje prve godišnjice smrti.

Kraljevska porodica odlučila je iskoristiti nekoliko posljednjih dana u augustu kako bi se zajedno prisjetili kraljice Elizabete II., čija se prva godišnjica smrti obilježava 8. septembra. Kao mjesto okupljanja simbolično su odabrali Balmoral, mjesto gdje je kraljica provela svoje posljednje dane. Cijela porodica okupila se ovih dana u Škotskom gorju, što je njihovo najveće okupljanje od kraljičine smrti u 96. godini života.

 

Ovo je prvi put da se porodica okupila na godišnjem odmoru, odkako ih je napustila kraljica, a tom su prilikom u Balmoral stigla njena djeca, te neki od unuka.

Kralj Charles III. u pratnji kraljice Camille stigao je još prošlog ponedjeljka u dvorac, u kojem je njegova majka obično provodila svoja ljeta, a ovih dana kralju su se pridružila i braća sa svojim porodicama, ali i kraljev sin i prijestolonasljednik William sa suprugom.

Nedjelju ujutro porodica je provela na misi u crkvi u Balmoralu. Charles i Camilla stigli su u jednom vozilu, dok je princ William dovezao strica Andrewa i Kate Middleton. U trećem automobilu stigli su vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha i princeza Anne uz svog supruga, viceadmirala Sir Tima Laurencea.

Povorci članova kraljevske porodice pridružila se čak, i Lady Susan Hussey, tadašnja dvorska dama pokojne kraljice.

 

Iako se činilo da je termin rezervisan samo za odrasle, pretpostavlja se da je u Balmoralu i mlađa generacija Windsora, među kojima su i Lady Louise Windsor i James, djeca princa Edwarda i njegove supruge Sophie.

 

Kako bi obilježili prvu godišnjicu smrti pokojne kraljice, koja je vladala nevjerojatnih 70 godina princ William i Kate Middleton uputit će javnu poruku javnosti u životu i ostavštini monarha. Još se uvijek ne zna na koji će se način prisjettiti Elizabete II, no zasigurno će odabrati primjeren i dostojanstven način.

 

Pročitajte još