Savjet dermatologa: Kako da vam nokti budu zdravi, čvršći i jači

Piše: L. K. P.

Manikura gelom ili akrilom uzastopno može uzeti danak na našim noktima. Kako biste ih vratili na pravi put ka zdravim noktima, najbolje je potražiti savjete stručnjaka. Dobra je vijest da nekoliko malih promjena u načinu života može vratiti oštećenim noktima njihov prvotni sjaj, a potrebno je samo malo vremena i dosljednosti.

Baš kao što dubinski njegujemo i tretiramo suhu, pretjerano tretiranu kosu, ključno je brinuti se za nokte i kutikulu. Odmorite se od manikure s gelom jer je istraživanje pokazalo da redovita manikura gelom može dovesti do stanjivanja noktiju. I još jedan savjet, držite svoje prirodne nokte kratkima jer kratki nokti su manje skloni lomljenju i hvatanju.

Naravno, slabi nokti ne proizlaze samo iz gela ili akrila. Prema stručnjaci, postoje dvije kategorije oštećenja noktiju. Prva kategorija su čimbenici koje je teško kontrolirati poput genetike, starenja i određenih medicinskih stanja, pa su neka od ovih oštećenja jednostavno neizbježna. Druga, i češća kategorija, sastoji se od okolišnih čimbenika koje je lakše kontrolirati.

Nokti izuzetno upijaju vodu, čak i više od kože. Kada nokat upija vodu, to predstavlja ogroman pritisak na stanice nokta ili onihocite, što može dovesti do ljuštenja, lomljenja i slabljenja. Savjetuje se nošenje rukavica prilikom pranja suđa, rada s vodom ili fizičkih poslova.

To je razlog zašto mnoge manikerice često savjetuju da nemate gole nokte. Nanošenjem sloja laka za nokte štitite nokte od upijanja vode, što znači da je manja vjerojatnost da će se listati ili pucati.

Dok su tipične kartonske rašpice obično najpovoljnije zbog svoje pristupačnosti i brzine djelovanja, one zapravo nisu najbolji izbor kada je u pitanju zdravlje noktiju. One uzrokuju mikroskopske otvore i pukotine na vrhu nokta što dovodi do ljuštenja i pukotina. Umjesto toga, bolje su staklene ili kristalne rašpice za nokte jer ne uzrokuju mikroskopske otvore ili poderotine i umjesto toga stvaraju čisti rub na noktu.

Što se tiče hemijske izloženosti, sredstvo za uklanjanje laka je veliko: aceton ima tendenciju da posebno isušuje nokte i može pogoršati lomljivost noktiju. Najbolje je potražiti formule za regeneraciju koje sadrže sastojke poput soje. i/ili imaju dodane hidratantne prednosti ulja.

Držite svoje zanoktice i nokte vlažnima, ali uvijek tražite proizvode koji su formulirani sa znanstveno dokazanim sastojcima. Kada tražite hidratantnu kremu za nokte i zanoktice potražite proizvode koji su bogati fosfolipidima, za koje se pokazalo da povećavaju fleksibilnost noktiju, čime se bore protiv lomljivosti. Umasirajte proizvod u zanoktice nekoliko puta dnevno. Fosfolipide ćete pronaći u proizvodima koji sadrže suncokretovo ulje i ulje brazilskog oraha.

Konačno, svakako potražite tretmane za nokte koji sadrže glikolnu kiselinu. Pokazano je da glikolna kiselina pomlađuje lomljive nokte. Baš kao što radimo piling za kožu kako bismo uklonili površinske slojeve mrtvih stanica, ova je strategija primjenjiva i na nokte.

Nakon što se oštećeni sloj stanica nokta ukloni, svaki proizvod koji nakon toga nanesete bolje će se upiti – pomažući hidrataciji i jačanju nokta. “Piling za nokte” može se napraviti ili u ordinaciji dermatologa ili kod kuće.

Pročitajte još