Pronašli smo idealnu proljetnu beauty rutinu: Pet koraka do zdrave i blistave kože

Piše: I. H.

 

Proljeće donosi svježinu i novu energiju, ali isto tako zahtjeva prilagođavanje na nove uslove koji mogu utjecati na našu kožu.

 

Ovo godišnje doba je savršeno vrijeme da osvježite svoju rutinu njege kože i pripremite je za toplije dane koji dolaze. Tokom ove sezone, koži je potreban drugačiji tretman nego tokom hladnijih mjeseci iz nekoliko razloga.

 

Promjene u vremenskim uslovima, smanjena vlažnost zraka, povećana izloženost suncu i aktivnosti na otvorenom zahtjevaju pažljivu njegu kako bi koža ostala zdrava i blistava.

 

Donosimo vam pet koraka kako bi osvježili svoju beauty rutinu i pripremiti kožu za toplije dane koji su pred nama.

 

ČIŠĆENJE LICA

 

Počnite svoju rutinu njege kože čišćenjem lica kako biste uklonili sve nečistoće, višak ulja i ostatke šminke nakupljene tokom zime. Birajte blagi gel ili pjenasti čistač koji će nježno očistiti kožu, ne isušujući je.

 

TONIRANJE KOŽE

 

Nakon čišćenja lica, koristite tonik ili micelarnu vodu kako biste dodatno očistili i osvježili kožu. Tonik pomaže u balansiranju pH nivoa kože i priprema je za upijanje hidratantnih sastojaka.

 

HIDRATACIJA

 

Proljeće može donijeti promjene u vlažnosti zraka i temperature, pa je važno hidrirati kožu kako bi ostala meka i glatka. Odaberite lagani, vodeni gel ili hidratantnu emulziju koja će hidrirati kožu bez otežavanja ili stvaranja masnog sjaja.

 

ZAŠTITA OD SUNCA

 

Kako sunce postaje jače tokom proljeća, važno je zaštiti kožu od štetnih sunčevih zraka. Nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više svakodnevno, čak i kada je oblačno, kako biste spriječili oštećenja kože i prijevremeno starenje.

PILING I EKSFOLIJACIJA

 

Redovno uklanjanje mrtvih ćelija kože pomaže u održavanju sjaja i teksture kože. Jednom do dva puta sedmično koristite blagi piling ili kiseline za eksfolijaciju kako biste osvježili kožu i uklonili eventualne nepravilnosti.

Pročitajte još