Koji je rok trajanja šminke: Donosimo listu, od olovke za usne do parfema

Piše: L. K. P.

Šminkanje je postalo svakodnevna rutina većine djevojaka i žena. Ipak, u cijeloj priči postoji jedan prilično ozbiljan problem – rijetko ko razmišlja o tome koji je rok trajanja šminke.

 

Vjerovatno i vi u neseseru imate ruž ili puder koji već dugo stoje i ne razmišljate da korišćenje takvih proizvoda može negativno da se odrazi na zdravlje.

Naime, šminka kojoj je istekao rok trajanja može da uzrokuje veoma ozbiljne iritacije i crvenilo kože, herpes, upale i infekcije očiju. Pa da vidimo koliko dugo možete da koristite šminku…

 

Olovke za usne – do dvije godine

Nisu sklone starenju, ali kod njih je najveći problem kontaminacija bakterijama. Ovo možete sprečiti tako što ćete naoštriti olovku nakon svake upotrebe, ali vodite računa i tome da ih ne dijelite ni sa kim, već da ih koristite samo vi.

 

Maskara – od tri do pet mjeseci

Sve starije od toga ozbiljan je rizik za oči. Upravo ona je čest krivac za pojavu ječmira, upala, pa čak i konjuktivitisa. Ako ste nanosili maskaru na upaljeno oko, odmah je bacite jer je na njoj siguran izvor infekcije.

 

Puder u prahu – od jedne do tri godine

On je potpuno suh i ima manje komponenti koje se mogu “pokvariti”. Bitno je redovno prati četku ili spužvicu kojim ga nanosite jer mogu biti ozbiljno leglo bakterija koje se zatim prenose na puder. Puder u kamenu uvijek zaštitite od toplote i sunca.

 

Tečni puder – maksimalno godinu dana

 

Znat ćete da je pokvaren ako su komponente počele da se razdvajaju, ako je promjenio teksturu, miris i boju. Nanošenje starih pudera može izazvati crvenilo, osip i iritaciju kože zbog hemikalija koje se nalaze u njemu i koje takođe imaju svoj rok trajanja.

 

Parfem – tri do pet godina

 

Kada se pravilno čuvaju, parfemi mogu da traju i do 5 godina, ali ako proizvod počinje da mijenja boju i ima drugačiji miris, to vjerovatno znači da mu je istekao rok.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti