Bez tabua

Jedna veza mi je pukla jer mi je djevojka prigovarala da nisam romantičan by Vahida Djedović

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne problemeJedna veza mi je pukla jer mi je djevojka prigovarala da nisam romantičan, sada i druga kuka kako se ne ponašam kao Richard Gere

„Molim Vas da mi objasnite šta je to sa ženama i ženskom romantikom? Pitam Vas kao stručnjakinju za ljubav, jer, za mene je to jedan veliki preserans i nekoliko puta sam pokušavao da igram takvu ulogu, ali poslije se osjećam glupo i kao da pravim budalu od sebe. Moja bivša djevojka, a koju sam zaista volio, zamjerila mi je da nemam nimalo romantike u sebi. Onda sam se dovijao šta i kako, samo da joj ugodim. Jednom sam organizovao večeru na vrhu solitera u kojem je živio moj prijatelj. Ovaj je rekao drugima, snimali su sve nekom kamericom i objavili na youtubeu. Žene su bile ushićene, a muškarci su me ismijavili. Na kraju, to nisam ja. Nisam onaj koji nekom nosi ruže, ispisuje svijećama: volim te, kleči na koljenima… Ja sam onaj koji drži kišobran na njenoj strani samo da ona ne pokisne, ali da ne vidi, ja sam onaj koji  se budi noću i pokriva je dok ona mirno spava, ja sam onaj koji kaže da je prelijepa, kada joj drugarica zamjera na podočnjacima, ja sam onaj  koji je zaista voli, ali ne pokazuje to na ženski, već na svoj način. Sada sam opet u vezi i lijepo mi je, ali i ova se nagledala holivudskih gluposti i stalno mi prigovara što nisam kao Richard Gere u „Pretty woman.“Vjerovatno i nisi Richar Gere, a ni ona sigurno nije Julia Roberts, pa nema pravo to ni tražiti od tebe.  Većina  žena želi da im njihov dragi skine zvijezde s neba, dakle, da učini nemoguće, ili bar da odu na neku visinu i posmatraju zvijezde. Žene vole zvijezde, jer sebe poistovjećuju sa zvijezdama. „Da si zvijezda, sele moja, da si među zvjezdicama, među svojim sestricama“, što bi rekao Branko Radičević, a opjevao Zdravko Čolić. Jer, Julia Roberts u „Prety woman“ je bila prostitutka, a Gere je od nje stvorio damu. Učinio ju je tako posebnom i, kao u svakom holivudsko-romantičnom filmu, žena je tako posebna zahvaljujući tom muškarcu kojemu je zapala za oko.

Jedna od mojih klijentica, koja je bila preromantična, a koju sam pitala šta je za nju romantika, odgovorila je u poetsko-proznom stilu:

„Prohladna jesenja noć, a nas dvoje u starom čamcu zavezanom trulim užetom za vrbu na Drini. On, iako ne zna note, uzima gitaru, gleda me nježno i zaneseno, i pjeva:

„Jedina moja tebi sviram ja, jedina moja tebi pjevam ja…“

Vrijeme je stalo, a i nas dvoje s njim. Nije mi važno što čamac svakog trenutka može da se prevrne i nije mi važno što ne znam da plivam i što bih mogla da se utopim. Važan mi je samo taj trenutak  koji se pretvara u vječnost i čini od mene savršeno biće.“

Onda nisam znala za opis ovoga stanja, a koji ste  Vi savršeno pogodili. Inače, da sam znala, rekla bih da je to pravi preserans.

Romantična ljubav se razvila iz srednjovjekovne viteške ljubavi i tokom vijekova preobrazila se u smisao života i ispunjenja većine parova u zapadnoj kulturi. Postala je osnova za uspostavljanje, ali i za rasturanje mnogih bračnih odnosa. Za većinu ljudi, romantična ljubav znači krajnje ispunjenje i zadovoljstvo, bez obzira što nas iskustvo uči da nas potpuno sjedinjenje s drugom osobom vodi teškom razočarenju i nezadovoljstvu. Međutim, ljudi i dalje tragaju za fatalnim „drugim“ koji će, na skoro magijski način, njihov život učiniti sretnim, očaravajućim i svrhovitim, a to je upravo iz razloga što je u koncept romantične ljubavi uložena najveća energija zapadne psihe. Naša kultura se ne razlikuje mnogo, jer i u našoj kulturi romantična ljubav je mjesto u kojem muškarci i žene traže smisao i sjedinjenje u cjelovitost. Iako je romantična ljubav postojala kroz vijekove, od stare Grčke i Rima, Perzije i Japana, naše savremeno zapadno društvo je jedina kultura u historiji u kojoj je romantična ljubav prisutna kao masovni fenomen. Mi smo jedino društvo u kojem je romantična ljubav osnova za brak i ljubavne odnose i kulturni ideal „prave ljubavi“

Međutim, romantična ljubav nije samo jedna vrsta „prave ljubavi“, to je čitav psihološki paket, skup vjerovanja, ideala, stavova i očekivanja koje imamo u odnosu na osobu koja postaje objekt romantične ljubavi.

Vama ne preostaje ništo drugo osim da razgovarate sa svojom djevojkom i kažete joj kako se osjećate u vezi s tim. Ako Vas voli razumjet će, a ako ne, onda i nije za vas.