Suprug i ja se svađamo u vezi s odgojem naših sinova by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme

Suprug i ja se svađamo u vezi s odgojem naših sinova, dubok jaz je među nama, brak mi liči na Titanik, pitam se trebam li napustiti brod koji tone?

„Sve više mi se čini da je moj brak slika i prilika „Titanika“. U početku svjetlo i blještavilo, luksuz i život na visokoj nozi. Tako smo ludovali dvije godine, odnosno sve dok nismo dobili prvog sina, a poslije deset mjeseci i drugog. Skoro su kao blizanci i takmičarski nastrojeni. Posebno mlađi sin. Nedavno smo starijem kupili role, ali i mlađi je molio i molio i na kraju smo popustili i kupili i njemu. Takmiče se i u ovom sportu. To takmičenje je trajalo sve dok mlađi nije pao i razbio glavu. Zaključala sam role i ne dam više nijednom. Međutim, nimalo nemam podrške od svog muža. On smatra da sam prestroga, iako ga ponekada molim da ih i on izgrdi. Međutim, njemu takvo što ne pada na pamet. On smatra da dječaci treba da budu neustrašivi, a meni zamjera da ih držim pod staklenim zvonom. Kaže da njih dvojica moraju da isprobaju svoje snage i da na takav način stječu samopoštovanje i samopouzdanje. Ne slažem se s takvim njegovim stavovima i, kako vrijeme odmiče i kako se nas dvoje sukobljavamo oko njihovog odgoja, tako se počinjemo sukobljavati i oko drugih stvari. Sada je među nama dubok jaz i pitam se treba li da napustim brod koji tone ili da zajedno propadnemo? Također, sve češće se pitam jesam li pronašla pravu osobu za sebe?“



Vjerujem da ste na bračnim zavjetima i Vi, kao i svi drugi parovi koji se tek vjenčaju,  izgovorili magične riječi: „I u dobru i u zlu.“ Međutim, baš kao i kod većine drugih, i kod Vas traje samo ono I U DOBRU, a kada nastane zlo, treba bježati glavom bez obzira. Pogaziti svoje riječi i spasiti što se spasiti da. Nemoguće je biti sretan u braku u svakom momentu, a nesuglasice se znaju javiti češće ako je u pitanju podizanje djece. Brak se ne sastoji od pronalaženja prave osobe, nego od činjenice da Vi budete prava osoba. A prava osoba možete postati isključivo i samo radom na sebi. Niko nije savršen, pa tako ni Vaš muž. Vi svu krivicu svaljujete na njega, a sebe predstavljate u najljepšem svjetlu. Međutim, možda biste trebali porazgovarati sa sobom i odgovoriti na pitanja kao što su: U čemu ja griješim? U kojim životnim situacijama ne uspijevam da nađem odgovarajuća rješenja sa svojim mužem?

To što imate različite stavove oko odgoja djece nije razlog da se razvedete. Nesuglasice su se produbile i na druge dijelove vašeg života, ali pospješene su upravo zbog neslaganja u odgoju djece.

Ako smatrate da ste izabrali pogrešnog muškarca, a možda i jeste, onda postoji mogućnost da Vi ne poznajete ili niste poznavali dovoljno sebe, jer u početku je sve bilo divno i krasno i zabavno biti na visokoj nozi, ali kada ste uvidjeli da sreća nije para puna vreća, jednostavno biste iskočili s broda koji tone.

Ali, da li Vaš brod uistinu tone, ili je to Vaša priča kojoj ste htjeli dodati elemente drame?

Nažalost, svako od nas je različit i ne postoji recept na osnovu kojeg ćete dobiti smjernice šta učiniti u takvim situacijama. Teške odluke su uvijek na nama samima i sami moramo znati procijeniti situaciju i odlučiti šta i kako dalje. Najlakše je odustati, najlakše je dići sidro i otići, ali, da li je to jedino moguće rješenje? Ukoliko niste u stanju da otvoreno razgovarate s Vašim mužem, možda bi bilo dobro da potražite bračnog savjetnika. Stručnjaci navode nekoliko elemenata koji ukazuju da je brak brod koji tone, a to su: nedostatak intimnog odnosa, jedno od supružnika ima tajne, ne ponašate se kao muž i žena, više ste cimeri koji zajedno žive, nemate teme za razgovor, stalno nalazite izgovore i nemate zajedničke aktivnosti. Iz svega što ste sami naveli, nemate mnogo zajedničkih karakteristika s bračnim brodom koji tone.

Roditeljsko neslaganje oko odgoja jednako je problematično kao i dječije bezobrazno ponašanje. Različitosti oko odgoja često su kamen spoticanja među supružnicima, a najbolje rješenje je da budu ujedinjeni. Probleme ne rješavajte dok ste bijesni, jer ćete tada, vjerovatno, pogriješiti. Umjesto da se stalno prepirete, podijelite odgovornost. Nemojte dozvoliti da djeca iskorištavaju vaša neslaganja. Najvažnije je da o vaspitnim metodama ne razgovarate pred djecom, bez obzira na činjenicu koja kaže da ste iznervirani.

Najbolje bi bilo da o „vaspitnim metodama“ razgovarate pred bračnim savjetnikom, jer u vaspitanju je jako važno da su mama i tata na istoj strani.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti