U vezi sam s mlađim muškarcem, ali muči me budućnost by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

U vezi sam s mlađim muškarcem, odlično se slaže i s mojim sinom, ali muči me budućnost veze

 

Moja situacija je prilično smiješna. Ne mogu reći da je problem, ali bi možda mogao biti. Pišem Vam zato što sam neki dan naletjela na svog dugodišnjeg prijatelja i kada sam ga upitala šta imao novo, rekao je da je upravo spriječio svoj drugi razvod. Znam da je čovjek već odavno razveden, pa sam u čudu gledala. Nasmijao se i rekao da je prekinuo dugogodišnju vezu. I baš u ovoj priči, našla sam svoju, možda, buduću. Moj prijatelj bio je s djevojkom koja je 15 godina mlađa od njega, a ja imam 45 hronoloških godina, ali realnih 30 i dečka od 28. Super se slažemo, u vezi smo tri godine, a imam sina od 25 i njih dvojica su super. Kad smo kod mene, a često smo tu, njih dvojica igraju šah. Kad sam na poslovnom putu, njih dvojica izlaze zajedno. Malo jeste smiješno, ali svi uživamo i baš nam je lijepo. Otkako sam susrela ovog prijatelja, ne mogu, a da ne mislim na budućnost i da se pitam šta će biti, ako bude?



Vi, ne samo da mislite na budućnost, nego mislite i na predbudućnost. Koristite glagolski oblik koji se u našem jeziku zove futur II, a označava radnju koja će se dogoditi u budućnosti  prije neke druge buduće radnje. Npr.: „Ako ne budem vezu raskinula na vrijeme, on će se razvesti od mene.“

S druge strane, niste mi baš posve jasni. Ali, da rezimiram: Kažete da imate sina od 25. Pa ste željeli još jednog sina, a niste stigli na vrijeme roditi, pa ste našli dečka od 28, kako bi se njih dvojica mogli družiti i igrati. Meni je baš cool, još da im kupite play station, a sebi iglu i konac. Dok se njih dvojica igraju vojnika, Vi heklate. Prava porodična idila. U pravu ste. Vaša priča je smiješna, a da nije smiješna, bila bi žalosna. Jer, kada ste se počeli viđati sa svojim dečkom, on je imao onoliko godina, koliko sada ima Vaš sin. Imate 45 hronoloških godina, ali realnih 12.

Ipak, hajde malo da sve ovo vidimo iz drugog ugla i da saznamo šta kaže nauka o velikim razlikama u godinama:

Starije žene su često zanimljivije mlađim muškarcima, jer imaju samopouzdanja i seksualnog iskustva mnogo više nego što to imaju mlađe žene. Upravo, takve veze znaju biti izuzetno strastvene. Veza je u početku zanimljiva, uzbudljiva, nesvakidašnja. Također, strarije žene, zbog samopouzdanja koje imaju, vrlo su privlačne, a umiju na drugačiji način da ponude ljubav.

Razloga, kada biramo mlađe partnere ili partnerice, ima mnogo, a najčešće ljudi, koji su u krizi srednjih godina, traže mnogo mlađe partnere. Jedni su za ovakve veze, jedni su protiv, ali istraživanja kažu da velika razlika u godinama nije dobra, ako je na duže staze. Ako imate mlađeg partnera pored sebe, to može da znači da treba da promijenite svoje ponašanje i da budete u skladu s godinama svoga partnera. S vremenom postajete ono što niste i udaljavate se od sebe. S druge strane, ne zaboravite na činjenicu da ćete stariti zajedno. Kad Vi bude u penziji, on će biti u najboljim godinama i vaša interesovanja će se potpuno razlikovati. A nisam baš posve sigurna da će mu tada biti zanimljiv Vaš sin.

Kada je seksualni život u pitanju, tu postoje razlike u odnosu na to ko je stariji u vezi. Muškarci imaju najveći seksualni potencijal između dvadesete i tridesete godine, dok žene tek u četrdesetima dostižu takvo uživanje.

Veoma važno pitanje je i pitanje djece. Stariji partner ili partnerica nerijetko imaju djecu i ne žele „po stare dane“ ponovo ulaziti u takve uloge. Razmislite o tome, šta ćete kada on bude htio vlastito dijete? Rodit ćete još jednog sina?

Dakle, ima mnogo više razloga koji se protive ovakvim vezama. Ali, veza s velikom razlikom u godinama, baš kao i ona u kojoj godine nisu problem, zahtijeva mnogo truda i rada. U partnerskom odnosu bitnu ulogu igra kompromis čiji konačni cilj treba biti usaglašavanje želja i interesovanja oba partnera. Stručnjaci kažu da je za opstanak veze, a kada su godine u pitanju, najbolja razlika od 0 do 3 godine, bez obzira na to ko je mlađi, a ko stariji. Ipak, ako su oba partnera samosvjesna, ako imaju zrelog samopoštovanja i samopouzdanja, ako su spremni doživotno raditi na sebi, ako drže do svog inegriteta i ravnopravnog odnosa u kojem je interes dobitak, a ne nadmetanje, onda ne samo godine, nego ni cijela Planeta ne može prkositi njihovoj uspješnoj vezi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti