Zavela sam ljubavnika svoga muža by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Zavela sam ljubavnika svoga muža, rekla bih mu to, ali se bojim da ću sve izgubiti, šta mi je činiti?

 

„Prije nekog vremena počela sam sumnjati da me muž vara. Prvom  prilikom, kada sam se dočepala njegovog telefona, ušla sam u njegove poruke i ostala šokirana sadržajem. Bile su to izuzetno strastvene i ljubavne poruke, ali od muškarca. Iskoristila sam društvene mreže i odmah našla dragog, mog dragog. Bio je zposlen na benzinskoj pumpi i jednom se maksuz uputim tamo da naspem gorivo. Veoma lijep muškarac, nešto mlađi od mog muža, vrlo uslužan i ljubazan. Izašla sam da platim, ali mi je, kobajagi, odjednom pozlilo i srušila sam se. On je bio sve vrijeme uz mene, a ja sam ostala što sam duže mogla. Insistirao je da mu dam broj telefona, da me nazove kasnije i da pita kako sam. Dala sam mu broj i od tada smo nas dvoje u šemi. Izuzetno mi se dopada, a znam da se viđa i s mojim mužem. Sada bih svom mužu  rado predložila da se viđamo zajedno sve troje, ali ne znam da li je pametno da otkrivam da bilo šta znam, kada, naprosto, uživam u životu? A ako otkrijem, mogu izgubiti sve. Dragi od mog muža, a moj ljubavnik, još ne zna da sam ja supruga od muškarca s kojim se viđa. Šta mi je pametno činiti?“



Čitajući Vašu priču, vidim jednu drugu, za koju možda ne znate;

Simon de Beauvoir, francuska feministkinja i književnica, nakon dvogodišnje veze sa Jean-Paulom  Sartreom, odbila je da se uda za njega, kada ju je ovaj zaprosio. Željela je otvorenu vezu, a često su razmjenjivali ljubavnice. Simon bi ih zavela, a onda prepuštala Jean-Paulu.

Dobro, kod Vas je situacija malo drugačija, ali ima sličnosti. Jedina  prava razlika je što ste Vi u braku sa svojim mužem. Ipak, njih dvoje su otišli i malo dalje nego vi. Naime, Simon se jedno vrijeme viđala sa svojom učenicom, koju je pokušao zavesti i Sartre. Ali, budući da nije uspio, zaveo je njenu sestru, tako da su njih četvero znali praviti razne eksperimente.

Ali, vratimo se na Vaš problem. Niste napisali ništa o odnosima između Vas i Vašeg muža. Da li je brak postao rutina, svađate li se često, niste emocionalno bliski, ne funkcionišete u krevetu…? Kako god, nešto dobro ne štima u Vašem braku.

Šta je u Vama napravilo pokret da zavedete ljubavnika svoga muža? Jer, očito je da ste ga namjerno zaveli. Jeste li bili ljubomorni, pa ste htjeli vlastitom mužu uzeti ljubavnika ili ste htjeli isprobati nešto novo? Sada biste htjeli isprobati trojku, ili je to vazda bila vaša fantazija, samo sada se ukazala izuzetna prilika. Vaš san bi se ostvario i Vi biste u tom trokutu bili prava lavica. Žena koja ima dva muškarca, odjednom. Bili biste glavni.

To što Vi možda želite zove se otvorena veza i ona podrazumijeva čisto seksualnu vezu u kojoj učestvuje makar još jedan novi partner u kojoj su dozvoljene emocije primarnih partnera prema novom partneru.

Ipak, nije to sve tako sjajno kao što pišu knjige, jer u ovakvim odnosima česta je ljubomora. Kada jedno od vas troje shvati da se ono dvoje više vole, nastaje razočarenje, povrijeđenost i ljubomora, a iz ljubomore se svašta izrodi.

Osim toga, neko uvijek zauzme poziciju „moći“, a u ovom slučaju, čini mi se, da biste Vi hteli ovu poziciju, pa da se njih dvojica natječu koji će imati više uspjeha kod Vas. Sada se opet postavlja pitanje, zašto biste to Vi htjeli? Koja je Vaša dobit? Koga biste kontrolisali na takav način?

Osjećaj slobodne jedna je od najvažnijih stavki u ljubavnom odnosu, ali Vi želite moć. Ako želite na takav način da kontrolišete svoga muža, onda će to biti jedan destruktivan odnos, a sve su prilike da i naginje ka tome, Ili, možda i jeste takav.

Kvalitetna komunikacija i obostrana želja za razvijanjem odnosa je  dobitna kombinacija koja omogućava da veza traje. Ovdje je riječ samo o Vašim maštanjima bez da ste iskreno razgovarali, prvo sa svojim mužem, a onda s vašim ljubavnikom.

Najveća moć koju neko može da ima jeste moć nad samim sobom i težite ka tome. Težite da saznate šta uistinu želite.  Preuzmite odgovornost za svoj život i ne tražite krivca u drugima, a niti u sebi, definišite svoje unutrašnje želje i ponašajte se u skladu s time.

Ovako, postavlja se pitanje, koga, zapravo, lažete?

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti