Momak je nakon pet godina veze raskinuo sa mnom, zamjera mi što nisam cura sa stavom by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Momak je nakon pet godina veze raskinuo sa mnom, zamjera mi što nisam cura sa stavom, želim ga vratiti

 

„Nas dvoje smo pet godina bili u jednoj, recimo, stabilnoj vezi. Bilo je tu kratkih svađa i prekida, ali uvijek bismo to izgladili i išli dalje. Prva sam mu cura s kojom je imao dugu vezu, ali nedavno smo se posvađali i on je rekao da je najbolje da završimo s nama. Zamjera mi što nisam cura sa stavom, a sada stalno lajka fotke nekih ušminkanih, fotošopiranih i zategnutih cura na Instagramu. Mogu li naučiti da budem cura sa stavom i kako to postići? Želim da ga vratim, a vratit ću ga samo ako zauzmem stav.“



Prije svega, hajde da definiramo stav.

To je uglavnom odnos prema nečemu ili nekome što se iskazuje mislima, osjećanjima i ponašanjima na određeni način. To može biti i princip kojeg se neko drži ili njegovo uvjerenje. Psihološku strukturu stava čine tri komponente: (samo)spoznajnu, emotivnu i akcijsku.

Stav se, naravno, može i promijeniti.

Međutim, najvažniji stav koji neko može da ima, jeste stav prema sebi samome. Dakle, ko si ti, šta osjećaš prema sebi i koje akcije poduzimaš da budeš bolja (sebi)?

Da bi ovo sve otkrila, neophodno je vrijeme i rad na sebi.

Iz ovoga što pišeš, želiš stav koji će se svidjeti tvome momku. Sebe stavljaš u drugi plan. Pitam se, radiš li to često u vezi?

S druge strane, tvom momku bi se više svidjelo da imaš ispeglane, ulickane i fotošopirane fotke. Dakle, želi drugu tebe, a ne pravu tebe. Onakvu kakva doista jesi. Možda je ovo pravo vrijeme da se zapitaš kakva si, uistinu, ti? Šta je ono što ti želiš i o čemu maštaš?

Ako, poučena slikama s Instagrama, maštaš o tome da imaš lažno lice, odnosno lažne trepavice, lažne obrve, lažne usne, lažnu boju očiju… i da izgledaš kao sve te lažne cure sa slika koje tvoj momak lajka, onda nikada nećeš biti cura sa stavom.

Jer, cura sa stavom voli sebe baš takvu kakva jeste. Cura sa stavom možda i ima šlaufčiće oko struka, ali je nije briga zato što se dobro osjeća u svojoj koži. Cura sa stavom ne brine što joj obrve nisu u znaku Nike i što joj svaka dlaka nije uvijek na svom mjestu.

Cura sa stavom voli sebe i ljude oko sebe.

Cura sa stavom blokira osobe koje je ne poštuju, jer cura sa stavom poštuje samu sebe. Cura sa stavom ulaže u sebe i svoje obrazovanje.

Ona ima zdrav odnos prema sebi, ne sumnja u sebe i ne potiskuje svoje emocije. Uvijek kaže kako se osjeća i glasno kaže šta joj smeta i preko čega ne može da pređe. Govori ono što misli, a ne ono što bi drugi voljeli čuti.

Cura sa stavom ne traži vrednovanje od drugih, pa makar to bio i momak kojeg voli. Ipak, ona ne bira momka koji je ne prihvata takvu kakva jeste i koji joj prigovara da nema svoj stav. Možda ti nemaš stav prema njegovim mjerilima.

Jedna od važnih stavki za tebe jeste i ova da cura sa stavom ne prihvata kompromise kada je riječ o njoj samoj. Ona zna koliko vrijedi i nikada se ne cjenka, jer cura sa stavom nema cijenu i ne može se kupiti. Neprocjenjiva je.

Cura sa stavom misli svojom glavom, voli sama da vrednuje i procjenjuje situacije prema zaključcima koje sama donosi.

Curi sa stavom ne treba da je neko sažalijeva. Ona ne plače nad svojom sudbinom, hrabro prihvata odgovornost za sve što joj se dešava u životu, razumije kada napravi grešku, ali iz toga uvijek izvuče pouku. Na isti kamen, cura sa stavom se nikada dvaput ne sapliće.

Da bi postigla uspjeh, cura sa stavom zna da mora doživjeti i padove. Ona pad ne doživljava kao poraz, jer za nju poraz ne postoji. Postoji samo odustajanje, a cura sa stavom nikad ne odustaje od sebe.

Ona sluša svoj unutrašnji glas, svoj instikt, jer i kada su svi protiv nje i govore da pravi pogrešan izbor, ona oslušne sebe i ide dalje.

Nju nije potrebno stalno gurati, ona ustaje tačno kad se alarm oglašava, a ne ustaje na odgodu, jer ona motivira samu sebe.

Cura sa stavom ne želi fanove i ne želi izgledati kao ispeglana i fotošopirana slika da bi prikupila 1.000 lajkova. Ona zna da to nije mjerilo i to ne smatra uspjehom.

Cura sa stavom je samopouzdana cura i ona uvijek više cijeni kvalitet od kvantiteta.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti