Svekrva me podbada, a budući muž gleda polugolotinju by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

U vezi sam duže od pet godina, planiramo vjenčanje, ali imam problem, svekrva me podbada, a budući muž gleda polugolotinju!

 

„U vezi  sam pet godina i tri mjeseca. Od početka smo zajedno zamišljali kako ćemo se vjenčati i živjeti sretno. Naime, on nije imao prilike da digne kredit i da se bar malo skućimo, sve do neki dan. Digao je kredit i počeo renovirati svoju kuću, odvojio je nas i njegovu majku, bar malo, ne znam kako bih Vam objasnila, a da me razumijete. Volim ga, zaista. Ali on nekada jako puno griješi u nekim stvarima. I iskreno, mene je strah njegove mame! Ona želi samo jednu sobu, kupatilo i kuhinju. Nama je ustupila sve ostalo, tako da ćemo imati dvije sobe, dnevni boravak i kuhinju. Kada smo razgovarali oko unutrašnjeg uređenja, ja sam dala neke prijedloge. Naprimjer, voljela bih prozore pvc, laminat i tako neke sitnice. Nedavno sam bila kod njih, ali njegova mama prigovara za pvc prozore i laminat, a zna da je to moja želja i sada me podbada.

„Eto, pa ćeš imati više da pereš.  Samo ti peri, ja ne bih laminat.  Hladan je.“

Što se tiče mog momka, skoro sam saznala da ima instagram račun od njegovog brata, a na kojem je pratio tamo neke žene iz stranih zemalja koje postavljaju nimalo prikladne slike. Recimo, polugolotinju. Posvađali smo se oko toga. Priznao mi je i obrisao sve to.  Izvinjava mi se. Ali, ako me razumijete, draga moja doktorice, mene je povrijedio i  svjestan je toga. Sada on pokušava da to ispravi. Iskreno, strah me je udati se, a toliko sam to željela. Pomozite mi i recite, šta da radim?“



Da rezimiram: svekrva te podbada, a budući muž gleda polugolotinju!

S obzirom na činjenicu da ćeš živjeti pod istim krovom sa svekrvom, najbolje je da napraviš prijateljski savez s njom. Ona je majka tvoga muža, dala vam je besplatan prostor za stanovanje, a kada se rodi dijete, moći će paziti na to dijete, dok ste vi odsutni. Dakle, imat ćeš mnogo više koristi od svekrve, ukoliko se dobro postaviš prema njoj. Dobro, malo je troncava i podbada, ali svaka majka kada ženi svoga sina, isto tako i strahuje. Strahuje hoće li imati skuhano, popeglano, čisto… Osim toga, kada majka oženi svoga sina, svjesna je da druga žena zauzima njeno mjesto. Druga žena je mnogo mlađa i ljepša i majka strahuje da će biti zapostavljena.  Budući da je iskusnija, često dijeli savjete. Najčešće su ti savjeti dobronamjerni, ali mlade snahe, također ljubomorne, nezadovoljne su što im se svekrva petlja u kuhanje ručka, peglanje veša, odgoj djeteta… Zbog toga je snaha nezadovoljna pa prigovara mužu. Muž se nađe između dvije vatre i ne zna na koju bi stranu, jer voli obje žene. Onda dolaze svađe.

Pametna snaha treba da zna da je svekrva neprocjenjivo blago koje treba čuvati. (Ne govorim o arsuz svekrvama, koje najčešće imaju neki poremećaj ličnosti.) Pametna snaha će, ako je svekrva u blizini, a ona kuha ručak, upitati svekrvu šta ona misli o, naprimjer, tom i tom začinu. Ne pita je zato što ne zna, nego  svekrvi time daje na važnosti, a ova će se  tako i osjećati. I bit će zahvalna. Svekrva je, uglavnom, starija žena koja nema nikakvog zanimanja i ako joj samo malo pokažete da je uvažavate, da vam trebaju njeni savjeti, imat ćete prijateljicu do kraja života. Osim toga, nećete stvarati zategnutu sitauaciju u domaćinstvu i vašem mužu će biti ugodno boraviti u takvoj atmosferi. Svekrve nisu loše, samo im treba dati na važnosti. Jer svima nama treba da nas prihvataju i cijene. Zašto bi onda svekrve bile drugačije?

Što se tiče tvog budućeg muža i njegovog gledanja slika polugolih žena, ne znam šta bih rekla. Sramota!

Očito si mnogo mlada, pa ne razumiješ zašto to može biti dobro. Gledaj to s pozitivne strane. Muškarci  su vizuelna bića i za njih žensko tijelo ima hipnotički učinak, što znači da, kada gleda takve slike, osjeća se super i tu energiju prenosi i na tebe.

Najbolje je da razgovaraš s njim i pitaš ga šta ga uzbuđuje na tim slikama, kako bi to mogla iskoristiti za vaš seksualni život.

Osim toga, šta ima loše u tome ako on gleda neke slike? Zašto tebi to smeta? Smatraš da nisi dovoljno lijepa i atraktivna kao te žene na slikama, pa misliš kako bi te mogao ostaviti, ako se jednom pojavi takva žena?

To je problem samopouzdanja, a samopouzdanje je rad na sebi koji traje dugo. Prema tome, vrijeme je da kreneš na put samopouzdanja.

 

Pročitajte još