Sada mi je 32, a njemu 60, živimo zajedno, ali sumnjam da je u njegov život ušla nova „enigma“ by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Upoznala sam ga na prvoj godini studija pjevanja. Predavao je dikciju, a ja sam bila studentica.  Sve je počelo kada sam otišla na konsultacije, jer se nisam mogla izboriti s pauzama u pjevanju. Prišao mi je i objašnjavao način daha, odnosno udahnuća i ja sam tada, fakat, ostala bez daha. Prešao je prstima preko mojih usana i rekao da je gotovo siguran da ove usne još nikada nisu ljubile. Šta sam mogla, s nepunih dvadeset, a on iskusan i šarmantan?  Od tada, pa sve do danas, a prošlo je više od deset godina, traje moje mučenje. S njim sam upoznala i prvi poljubac i prve strastvene noći , prvu ljubav i prvo razočarenje. Čim je mene naučio osnovnim ljubavnim poduhvatima, otišao je na drugu, jer je ozbiljno shvatao svoju ulogu profesora. Nikada mi nije rekao da me ostavlja, ali sam ga viđala s ovom ili onom studenticom. Ostavljala sam ja njega, ali samo jedna njegova sms poruka  i jedna riječ : („Enigmo!“), a tako me je zvao, značila je da sam opet u njegovom zagrljaju. Naša veza je u početku bila tajna i dugo je takva ostala. Praštala sam mu, a on se svaki put meni vraćao. Imam 32, a on 60. Živimo zajedno, posljednje dvije godine konstantno, ali početkom školske godine sam prepoznala onu iskru u njegovim očima. Znala sam da je opet došla studentica koju je ostavio bez daha i koju želi podučiti svim ljubavnim trikovima. Mislila sam da će se promijeniti i shvatiti kolika je ljubav  koju mu pružam, ali, izgleda da griješim. Kada bih sa sigurnošću znala da mu je ovo zadnja ‘učenica’, prešutjela bih i čekala da ju poduči. Ali, šta ako nije? Kako da ovome stanem u kraj i spasim se mučeničkog života?



Enigma, veliš. Jesi li se ikada zapitala zašto te tako zove? Jer, kada bismo prevodili ovu riječ,  vidjeli bismo da nas njeno značenje upućuje na zagonetku ili nerješiv slučaj.

I njemu si samom slučaj, pa te tako i zove, a ti mlada i naivna, misliš Bog zna kako lijepu riječ je izabrao.

I meni si enigma, jer mi nije jasno  kako tebi nije jasno ono što je očigledno. Tvoj dragi je Kazanova, još samo da počne pisati knjige, jer je Kazanova iz svog bogatog iskustva sakupio materijal za 12 tomova svog kapitalnog djela.

Njih dvojica imaju još sličnosti, a obojica vole inteligentne žene. (Premda ne mogu shvatiti kako jedna inteligentna žena ne vidi da je on samo obmana.) Kazanova je često birao maloljetnice, a ni tvoj dragi ne zaostaje puno za njim.

Ipak, mislim da ti, kao i velika većina žena, čekaš da on napokon uvidi kako si  posebna, skroz drugačija od drugih žena, kako je tvoja ljubav neprolazna i kako si ti jedina prava žena.

Pitanje je samo kome to dokazuješ? Njemu ili sebi? Njemu je već sasvim jasno da će, kada ga sve ostave, uvijek imati kome da se vrati. Ali, velika je razlika u godinama i on gubi svoju i seksualnu i intelektualnu moć, a ti ćeš, ako ga budeš i dalje čekala, moći samo da mu mijenjaš pelene i brineš da ne odluta, jer u tim godinama i Alzheimer zna doći u posjetu.

S druge strane, postoji taj narcistički poremećaj ličnosti, koji nije ništa drugo do pojačan doživljaj samovažnosti i želja za pažnjom i divljenjem.

Ipak, znamo da je ovo maska, a iza te maske samouvjerenosti se krije veoma krhko samopouzdanje, osjetljivo na kritiku i odbacivanje. Postoji vjerovatnoća da ti, budući da imaš slabo samopouzdanje i čekaš da on primijeti tvoju posebnost, jer je on u tvojoj glavi neko ko je savršen i dostojan tebe, da čekaš  da on, napokon, shvati koliko ti vrijediš i da ti da priznanje za to.

Bojim se da ćeš čekati uzalud, jer je i njegova uloga Kazanove samo maska kojom se on služi da bi prikrio, također, svoj osjećaj manje vrijednosti.

Ukoliko sama ne možeš da se suočiš sa istinom, bilo bi dobro da potražiš pomoć, jer takve situacije znaju otići u depresivna stanja. Potrebno je da naučiš razliku između samopouzdanja i samodopadnosti, jer samopouzdana osoba iz, npr. kritike, pokušava izvući nešto što je korisno, dok samodopadna osoba kritiku ne može podnijeti.

Informiši se sama o narcističkom poremećaju ličnosti i budi objektivna. Jer, jedino ako znamo uzrok možemo riješiti problem.

Pročitajte još