Postoji li prava ljubav i kako ću je prepoznati? by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

„Moje pitanje je veoma kratko, a zanima me da li, uistinu, postoji prava ljubav i, ako postoji, kako ćemo je prepoznati?“



Prije nego odgovorim na ovo kratko pitanje, postavit ću druga pitanja, a to su: jesmo li mi prava osoba, znamo li da volimo, šta očekujemo od partnera…? Vjerujem da je svako od nas, makar jednom u svom životu, krenuo u potragu za pravom ljubavi, bez da sami sa sobom porazgovaramo i bez da sami otkrijemo, prvenstveno ljubav prema sebi, pa onda prema drugima. Jer, ako sebe ne znamo voljeti na pravi način, nećemo  znati prepoznati pravu ljubav. A prava ljubav je prilično jednostavna. Sve što je veliko, uglavnom je jednostavno, zar ne?Prava ljubav ne boli, nego je ljekovita. Prava ljubav ne laže. Ona je istinoljubiva. Prava ljubav je dostojanstvena. Prije svega, prava ljubav je poštovanje, a ako pođemo od etimologije, riječ poštovanje dolazi od štovati, a štovati opet od šteti, čteti, što znači brojati ili računati. To znači da je poštovan onaj na kojeg se računa.

Poštujemo neku osobu kad vjerujemo da ona ima neke kvalitete koje mi visoko cijenimo. Osim toga, kada govorimo o poštovanju između dvije osobe, to znači da te osobe stoje u istoj ravni i da svaka od njih drži do dostojanstva druge osobe. (dostojanstvo – stojati do)

Budući da nam je poštovanje izuzetno bitno, mi od svojih partnera očekujemo da nas uvažavaju, da se osjećamo kao neko ko je važan, na koga možemo da računamo i da uvažava naše osjećaje. Ali, prije svega, sve to treba da budemo sami sebi. Prava ljubav je i povjerenje. Kad nekom vjerujemo, onda smatramo da je ta osoba dobronamjerna, sposobna i dosljedna. Sama riječ vjerovati, sastoji se od korijena vjera, a počinjemo da vjerujemo onda kada prestajemo da znamo. S tim u vezi, povjerenje se uvijek odnosi na budućnost, što znači, kad se osoba ponaša na određeni način, mi očekujemo da će se ona i ubuduće tako ponašati te samim tim budućnost više nije misterija nego je nešto na što se može računati. Ako je osoba nepredvidljiva, mi postajemo anksiozni i zbunjeni, jer nemamo orijentira u životu. Stoga je osjećaj povjerenja želja za postojanost i predvidljivost. Povjerenje osjećamo prema osobi kada je dosljedna u svojoj dobroti. Jer, ako se do sada ponašala dobronamjerno, očekuje se da će takva biti i u budućnosti. Povjerenje provjeravamo na osnovu dosadašnjeg znanja koje imamo o nekoj osobi i, u skladu s time, vjerujemo da će se osoba ponašati na određeni način.

Ako poštujemo neku osobu i ako poštujemo sebe, ako smo dosljedni sebi, svojim moralnim načelima i svom integritetu, to ćemo pružiti, ali i sve to zahtijevati od druge osobe. Samo na takav način možemo pružiti iskrenost, jer ljubav nije ljekovita ako nije iskrena. Prava ljubav ne poznaje sitne laži, a kamoli krupne. Budući da je za ljubav potrebno vrijeme i, budući da se ljubav gradi, neophodno je, ako želimo pravu ljubav, da poštujemo druge i da smo iskreni prema drugima.

Iako postoje različite teorije ljubavi, u ovu priču najbolje se uklapa Strenbergova trinagularna teorija ljubavi, a on smatra da je besprijekorna ljubav zastupljena od intimnosti, strasti i posvećenosti.  Intimnost podrazumijeva topla osjećanja, bliskost i povezanost i odnosi se na emocionalni dio. Iz motivacionog dijela dolazi strast koja se sastoji od nagona kao što su romantična i seksualna privlačnost. Posvećenost dolazi iz kognitivnog dijela i podrazumijeva donošenje odluke da jedna osoba voli drugu i da se ta ljubav očuva.

Ženama je ljubav na prvom mjestu, jer, s obzirom na činjenicu da su žene one koje se unose emotivno u sve sfere svog života, od svog muškarca, prvenstveno, očekuju da ih voli. Upravo, iz ovog razloga, mnoge žene lako podliježu manipulativnim muškarcima koji su slatkorječivi i vješti govornici, kada je u pitanju romantična ljubav. Muškarci su racionalniji i oni od svoje partnerice, prvenstveno, očekuju da ih poštuje, jer time dobijaju iskren odnos, a znaju da je za ljubav potrebno vrijeme.

Kako ćemo prepoznati pravu ljubav?

Ako sami posjedujemo ove kvalitete, ako smo iskreni prema sebi, ako smo samosvjesni, ako smo emocionalno pismeni, ako imamo zdravo samopuzdanje i samopoštovanje, ako volimo sebe na pravi način…, to znači da smo prave osobe i kada susretnemo drugu takvu osobu, vrlo jednostavno ćemo je prepoznati. Jer, samo rijetki pronalaze rijetke.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti