Suprug i ja se ne slažemo, da li je ispravno ostati u braku radi djece? by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Suprug i ja se ne slažemo, da li je ispravno ostati u braku radi djece?

 

Je li ispravno ostati u braku radi djece, iako se moj suprug i ja ne slažemo i raspravljamo mnogo? Pogotovo jer jedan roditelj misli da je najbolje razvesti se, a drugi kaže da razvod nije u najboljem interesu djece. Dakle, jesam li u krivu što mislim da je razvod najbolji izbor, budući da se nas dvoje ne slažemo najbolje?

 

Možda bi bilo najbolje definirati nezadovoljavajuće odnose i loše brakove. Ako znamo kako funkcioniraju uspješni brakovi, ako  su to brakovi u kojima se otvoreno razgovara  o svim problemima i ako je poštovanje jednako prema svim članovima, onda možemo reći da u lošim brakovima nema istovremenog davanja i primanja ljubavi, nema poštovanja, a nema ni iskrenosti.

Ne navijam za razvode, jer je najlakše razvesti se. Voljela bih da ste u terapijskom procesu, a tako bih imala mogućnosti pitati Vas on što nemam priliku na ovakav način. Sama sam protiv razvoda, ako ikako postoji šansa da se odnos popravi. Ljubav se gradi i u ljubav se ulaže. Ako je prestala ljubav, ona se može ponovo pokrenuti, ako su obje strane saglasne. Ovdje Vi insistirate na razvodu i nisam sigurna da je neslaganje jedini razlog  što se želite razvesti.  Ipak, ako je to brak koji nema budućnosti, onda je razvod dobro rješenje. Ljudi najčešće ostaju u lošim brakovima zbog djece, međutim, tako prave više štete nego koristi.

Ako baš nema nikakvih izgleda  da se brak popravi, ako su svađe i nezadovoljstvo u braku sve češći, onda je poštenije razvesti se, jer tako činite uslugu i sebi i svojoj djeci.

Nedavno sam u terapiji imala odraslog klijenta koji je rekao da mu je najljepši period u životu bio nakon razvoda roditelja. Kada je vrijeme malo poodmaklo i kada je boravio kod oca, otac mu je rekao neka utječe na svoju majku da  njih dvoje opet budu zajedno i da ponovo budu porodica. Moj klijent je odgovorio da će, ako se to desi, sam živjeti, jer više ne želi prolaziti kroz torture njihovih svađa.

Kod nas je još uvriježeno mišljenje da će razvod pogoditi djecu, da će djeca zbog toga imati traume, da je djeci teško živjeti na dvije adrese… Također, mnoga istraživanja govore da razvod negativno utječe na djecu. Ipak, najbolje bi bilo istražiti njihovo samopuzdanje nakon svakodnevnog izlaganja takvom roditeljskom odnosu. Također, kakvu sliku braka će ta djeca imati i na kraju, možda i sami formirati takav brak. Ovdje se ne bira između dvije dobre opcije, nego između dvije loše i, koja će loša opcija imati manje posljedica. Razvod, kao i ostajanje u disfunkcionalnom braku, imat će negativne posljedice po vašu djecu. I iz jedne i iz druge opcije, djeca uče.

Ostajući u nekvalitetnom braku zbog djece, a iz najbolje namjere prema njima, roditelji donose odluke koje su u najboljem interesu za djecu.

Međutim, da li roditelji zaista znaju šta je u najboljem interesu za djecu?

Razvod braka roditelja sigurno nije najbolja opcija za dijete, ali je ostajanje u braku u kojem nema ljubavi i sloge, još gora opcija za dijete. Za dijete je najbolja opcija ako se roditelji slažu i poštuju, ali ako toga nema, onda je okolina u kojoj roditelj dobro funkcionira samostalno,  dobra opcija.

Nažalost, u današnje vrijeme sam proces razvoda je traumatičan i stresan za djecu, upravo iz razloga što se roditelji razvode u ljutnji i mržnji, te se međusobno okrivljuju. Takve posljedice i modele ponašanja djeca  prenose čak i u odraslu dob.

Roditelji, u takvim situacijama, često zanemaruju dobrobit svoje djece, jer su fokusirani na vlastite odnose. Ipak, ne mora svaki razvod braka biti konfliktan. Razvod zavisi od roditelja i njihovog shvatanja da budućnost njihove djece zavisi od  načina razvoda.

Roditelji koji su svjesni da njihov odnos ne funkcionira dobro i koji su svjesni da se tu ništa više ne da popraviti, sposobni su donijeti zrelu odluku i partnerski odnos razdvojiti od roditeljskog, te i dalje ostati partneri u roditeljskom odgoju.

Djeca mnogo mogu naučiti, ako iz braka koji ne funkcionira roditelji izađu kao osobe koje se poštuju. Mogu naučiti da o problemima treba razgovarati i da je svako tvorac svoje sreće.

Ako se brak održava nasilu, djeca također mogu nešto naučiti. Tako uče da probleme treba gurati pod tepih, uče da budu neiskrena i da treba da trpe nezadovoljstvo.

Ako djeca nisu emocionalno labilna i ako se brak ne može popraviti, ostanak u takvom braku će zasigurno utjecati na psihički i emocionalni razvoj djeteta.

Ukoliko su djeca emocionalno labilna, onda je dobro sebe osnažiti, sačekati neko vrijeme dok djeca ne budu emocionalno sposobna i onda izaći iz braka koji ne funkcionira.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti