Razveden sam i imam dvoje djece, u vezi sam s djevojkom koja me nekad nervira, kažnjava me by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

 

S novom djevojkom sam osam mjeseci u vezi. Prethodno sam bio u braku i imam dvoje djece. S djevojkom imam relativno dobar odnos, ali ponekad čini neke stvari koje me nerviraju. Kada joj kažem da prestane, ljuti se i prigovara mi da se prema njoj ponašam kao prema djetetu. Stalo mi je do nje, ali me ne sluša. Pitam, kako kazniti neposlušnu djevojku? Ona mene kažnjava tako što odbija seksualne kontakte, postaje nezainteresirana i hladna, a ja ne mogu naći nijedan dovoljno dobar način da je kaznim.



Naravno da nemate adekvatne metode, zato što ste u 21. vijeku. Ali, posudite metode iz srednjeg vijeka. Zašto ne biste, naprimjer, napravili spravu za mučenje, pa svaki put, kad je vaša djevojka neposlušna, vi je postavite na spravu i rastežete joj udove. Tako možete utjecati i na njenu visinu. Može čak i da poraste. Ili ju tjerajte da golom guzicom sjedne na vrelu ringlu. Ili na mravinjak. Toliko metoda, a vi nimalo niste kreativni. Možda je zbog toga i neposlušna. Ipak, mislim da je najjednostavnije da zapalite veliku vatru i spalite ju na lomači.

Ako baš hoćete da budete civilizirani, tužite je kod dobrog advokata. Pa će onda drugi put dobro razmisliti čiji je red za pranje suđa.

Ali, hajde da se uozbiljimo.

Za dobar ljubavni odnos neophodno je poštovanje, a kada poštujete drugu osobu, nastojite razgovarati civilizirano i otvoreno. Vi svoju partnericu zaista tretirate kao dijete, ali i djecu treba poštovati. Zatim, za dobar odnos neophodna je ljubaznost i empatija, ali na ovim osobinama treba raditi. Svakog dana. Čini mi se da Vama nedostaje sve od navedenog i Vi, prvenstveno, imate problem sami sa sobom.

Kada nam u ljubavnom odnosu ne ide sve po planu i onako kako mi zamišljamo, pa budemo uznemireni zbog toga, onda treba da se zapitamo od čega strahujemo. A kada nas je strah, po bilo koju cijenu pokušavamo preuzeti kormilo u svoje ruke. I, kada hoćemo da popravimo odnos, pribjegavamo radikalnim metodama, a jedna od njih je i kažnjavanje partnera. Naravno, ovakva metoda nikada nije efikasna.

Ako počnete koristiti ovakav način da popravite vezu, stvarate veći jaz između vas dvoje, a nepovjerenje, koje je i ranije bilo poljuljano, samo postaje veće. U bilo kojem kažnjavanju ne postoji ni zrno ljubavi, jer tu ima mjesta samo za bol i zanemarivanje. Oba partnera, u takvim situacijama, osjećaju se još udaljenije i usamljenije.

Partner koji kažnjava, sebe stavlja u poziciju moći, a ako se desi pa partneri i nakon ovoga ostanu zajedno, dolazi do emocionalnog udaljavanja, jer „kažnjeni“ partner se povlači i podiže zid oko sebe. A sve kako bi se zaštitio od dodatnog bola.

Alternativa kažnjavanju je otvoren razgovor. Prije svega, mislim da biste Vi prvenstveno trebali popričati sa samim sobom, ali i tražiti stručnu pomoć. Jer, zašto želite kazniti partnericu? Jesu li to metode koje ste ponijeli iz djetinjstva? Jesu li Vas samo kažnjavali, a nikada pohvalili? Za dobar i stabilan odnos neophodni su povjerenje i poštovanje, ali ako nemate zrelo samopouzdanje i samopoštovanje, teško da ćete moći to dati drugoj osobi. Mislim da  ste u ovoj priči, Vi ključna osoba.

Otvoren razgovor, uglavnom, sve rješava, ali ako ne nailazite na zdrav dijalog, pitanje je zašto ostajete u takvoj vezi?

Ako ukažete partnerici na njenu grešku i kada se desi da u budućnosti pokušava korigovati takvo ponašanje, onda ćete ju pohvaliti i reći, npr.:

„Hvala ti što nisi… Mnogo mi to znači.“

Vjerujem da Vaši problemi vuku korijenje iz Vaših primarnih porodica. Čini mi se da ste oboje skloni kritikovanju, a pitam se gdje su tu pohvale? Partneri, koji osjećaju da nemaju poštovanja od drugog, skoro svaki komentar doživljavaju kao kritiku.

S druge strane, ako kažnjavate svoju partnericu, ona će početi da potiskuje svoje emocije kada ju Vi uznemiravate. Ali, za dobar odnos neophodno je da možemo bez straha reći kako se osjećamo.

Za zdravi razgovor, najbolji efekti se postižu kad se emocije smire i kada u miru možemo reći u čemu je problem i šta nam smeta. Bez visokih tenzija. Zbog toga nam treba empatija, da znamo kako se partner osjeća kada situacija nije kako treba. Kad muškarac kažnjava, on prestaje biti muževan, dok, za razliku od njega, žene koje kažnjavaju gube ženstvenost.

Ipak, ako Vam je stalo da imate funkcionalnu vezu, preporučujem partnersku terapiju.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti