Nakon raskida, moj bivši momak je našao djevojku koja je ista ja. Da li to znači da me još voli? by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

„Bila sam u vezi pet godina. Prekinuli smo prije šest mjeseci i nisam ga vidjela s drugom. Do neki dan. Međutim, ono što mi je posebno zapalo za oko jeste činjenica da je ta djevojka ista ja. Duga ravna, crna kosa, visina, stas, osmijeh… Budući da meni nije nimalo lako zbog raskida, ali držim do svog dostojanstva, pitam, da li me još voli, ako  njegova nova djevojka skroz sliči na mene?“

Da li njegova djevojka skroz sliči na tebe ili ti skroz sličiš na nju? Ili sve ličite na Pamelu Anderson, Kim Kardashian, Jennifer Lopez…, jer sve ste vi crnke ili plavuše, koje kao jaje jajetu sličite jedna na drugu.

Zato, današnji muškarci nemaju puno izbora, jer djevojke izgledaju kao da  su klonirane. Duga, ispeglana kosa, istetovirane obrve, napumpane usne, vještačke trepavice, grudi XL, istaknute jagodice i porculanski zubi. Holivudski osmijeh, holivudski ideal ljepote. Sve, kao da su uljepšane po istom kalupu.

Danas se ne njeguje individualnost. Danas se muškarac ne može zaljubiti u nečije pjege na licu, malo nakrivljen nos, nesavršene zube…

Istost poprima oblik epidemije, a uzori su žene koje mediji nameću kao ikone ljepote. Na Instagramu se fotografije fotošopiraju i filterišu dok ne dobiju crte istosti, a tako utječu i na mlađe generacije.

Nekada smo s određenom fotografijom išli kod frizera, želeći takvu frizuru, a sada idemo s fotografijom želeći takav nos, usne, oči, jagodice, grudi…

Također, nekada su žene s oblinama bile na cijeni. Poslije, proporcije Marilyn Monroe, 90 – 60 – 90, a opet poslije mršavice, visoke žene s malo kilograma. Danas su to klonovi Kim, J. Lo i njima slične. Danas režemo i ukrajamo vlastitu kožu, a sve kako bismo se odrekle individualnosti.

Ipak, postavlja se pitanje; šta je toliko loše u nama da se želimo potpuno toga odreći i pretvoriti se u nekoga drugoga? Ili smo potpuno (is)prazne da to želimo sakriti vanjštinom?

Društveni standardi određuju i standarde ljepote, ali pravo pitanje je šta je zaista lijepo? Trendovi, koji se nameću, bespogovorno se slijede i prate, ne razmišlja se o individualnosti i o tome šta je to što nas čini baš takvima kakvi jesmo.

Pogotovo mlade djevojke, teže po svaku cijenu uvući se u kalup istosti, jer imaju još neizgrađen identitet i vjeruju kako će sa svojom inividualnošću biti nezanimljive i odbačene.

Skloni smo vjerovati da će nam ono što dobro prolazi u svijetu donijeti prolaz i uspjeh, što možda i jeste tačno, ali to nikako ne znači da ćemo tada biti sretni. Možemo biti sretni samo ako zadržimo svoju autentičnost. Danas treba rizikovati i uložiti napor da sebe prihvatimo onakvima kakvi jesmo, ponašati se u skladu sa svojim moralnim vrijednostima i tražiti svoju svrhu. Jedino takav stav nam može donijeti dobrobit i sreću u životu.

Ne treba uložiti mnogo truda i mašte te otići kozmetičarima i plastičnim hirurzima, ali treba uložiti truda i njegovati sebstvo.

Ti smatraš da si ti prava i da ona liči na tebe, a ona možda misli isto. Ili, ne misli. Jer, nema čime.

Ako dopustimo sebi da mi budemo mi, lako  ćemo se maknuti od ljudi koji u svojim fizičkim aspektima napreduju samo onoliko koliko dozvole hirurški noževi i razne igle. Tako ne čekamo potvrdu od drugih da smo lijepe i atraktivne, jer same sebe znamo i razumijemo. Bavimo se onim stvarima koje nas čine aktivnima i ispunjenima.

Rad na spoznaji vlastitog sebstva je dug i često zna biti težak i mukotrpan. Rijetkima je lagan i jednostavan. Ako ne ulažemo u sebe postajemo žrtve istosti, ali jedno je sigurno: i ovaj trend ljepote i fizičkog izgleda će proći i doći će neki drugi. A vi ćete (p)ostati potrošene kopije nekih kopija, ali i nesretne. Depresivne. Jer, istost nosi nezadovoljstvo i depresiju.

Audrey Hepburn proglašena je za najljepšu ženu 20. stoljeća, a ovo su njene riječi:

„Za atraktivne usne, govorite ljubazno. Za divne oči, tražite dobrotu u ljudima. Za dobru liniju, dijelite hranu s gladnima. Za lijepu kosu, dozvolite djeci da provlače svoje prste jednom dnevno kroz nju. Za dobro držanje, hodajte sa znanjem da nikad niste sami. Ljepota žene nije u odjeći koju nosi, njenom stasu ili frizuri. Ljepota žene se ogleda u njenim očima, jer su ona vrata njenog srca, mjesto gdje ljubav počiva. Ljepota ne leži u njenoj vanjštini nego se prava ljepota žene očituje u njenoj duši“.

Pročitajte još