Prestao sam osjećati seksualni užitak sa suprugom by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Prestao sam osjećati seksualni užitak sa suprugom, ali sada s novom partnericom imam isti problem

 

Moj problem je seksualne prirode. Bio sam u braku deset godina. Imam dvoje djece. Drugo dijete moja bivša žena je rodila karlično i to joj je dosta promijenilo vaginu. Nakon toga nisam osjećao ništa. Seksualni život nam je bio katastrofalan i ja sam našao ljubavnicu. Kada je moja žena saznala, zatražila je razvod. Nedugo poslije toga, s ljubavnicom sam raskinuo i stupio u vezu sa ženom svojih godina, koja također ima brak iza sebe. I jedno dijete. Ovu ženu zaista volim, ali i kod nje je isti problem. Razgovarao sam s nekim prijateljima, za koje znam da imaju ljubavnice i pitao ih za mišljenje. Skoro svi su rekli da se spolni organ kod žene nakon porođaja mijenja i da u seksu nema više užitka. postoji li hirurška intervencija koja bi joj pomogla, ili bilo šta, jer zaista mi je stalo do ove žene.

 


Nažalost, nauka još nije došla do tog nivoa da hirurškom intervencijom ugradi pamet. Jer, Vama treba i pameti. Vi ste svojoj bivšoj ženi napravili djecu. Ili, možda niste?

Seks jeste važan aspekt jednog odnosa, ali šta je s ljubavlju? Sa poštovanjem? Jer, da ste voljeli svoju ženu, a prije svega poštovali, ne biste došli u situaciju da imate ljubavnicu. Otvoreno biste joj rekli u čemu je problem i šta Vam smeta.

Vagina, velike i male usne, građene su od vezivnog tkiva koje se prilično oštećuje tokom porođaja zbog rastezanja. Tokom svakog idućeg porođaja, ta su oštećenja veća i ostavljaju tragove. Dolazi do slabljenja, tj. proširenja s malim i velikim usnama, što izaziva slabljenje seksualnog zadovoljstva, pojačanu osjetljivost te nelagode ili iritacije tokom nošenja uže odjeće. U menopauzi dolazi do pada hormona, što izaziva stanjivanje sluznice, koje pak izaziva suhoću i osjetljivost vagine te dodatno pogoršava prethodna oštećenja. Seksualni odnosi postaju nelagodni i bolni zbog suhoće. Sve to zajedno dovodi do gubitka seksualnog zadovoljstva i samopouzdanja te, u konačnici, narušavanja zdravlja. Vaginalnim podmlađivanjem može se sve navedeno korigirati. Vaginalno podmlađivanje predstavlja veliku pomoć i napredak za poboljšanje života, te zdravlja svake žene. Ukoliko se ne tretiraju velike i male usne zajedno s vaginom, vaginalno podmlađivanje nije potpuno.

Razgovarajte sa svojom partnericom i recite joj otvoreno kako se osjećate. Preporučite joj vaginalno podmlađivanje, a tretman je, u principu, bez velikih posljedica i prilično je bezbolan. Ovakav tretman čak mogu raditi dodatno obučene medicinske sestre.

Vaginalno podmlađivanje preporučuje se svakoj ženi nakon porođaja i svakoj ženi u menopauzi.

Cilj vaginalnog podmlađivnja je da:

  • Jača i steže vezivno tkivo
  • Obnavlja njenu sluznicu
  • Poboljšava seksualni život
  • Olakšava postizanje vrhunca
  • Uklanja suhoću
  • Jača vezivno tkivno velikih i malih usana uz dobar efekt zatezanja i oblikovanja, a ovo zamjenjuje potrebu za hirurškom intervencijom
  • Vraća samopuzdanje ženi i poboljšava kvalitet seksualnog odnosa kod oba partnera.

Ako je Vašoj partnerici stalo do Vas, onda ne bi trebalo biti problema. Osim toga, vaginalno podmlađivanje ima zdravstvenih dobiti.

Osim ovoga, postoje i vježbe za sužavanje ženskog spolnog organa (najučinkovitije su Kegelove vježbe). Ovu vrstu vježbi osmislio je ginekolog dr. Arnold Kegel, a pomažu ojačati mišiće na dnu zdjelice, pomažu u oporavku mišića nakon porođaja, te u liječenju inkontinencije. Ove vježbe odlične su i za veći užitak tokom seksa. Bilo bi dobro držati se jedne, određene vježbe. Najprije treba pronaći odgovarajući mišić kojeg treba ojačati, a to se shvata tako da se napravi pokret među nogama kao da se zaustavlja mokrenje. (Ne stiskati trbuh u isto vrijeme.) Taj mišić se zategne, drži nekoliko sekundi pa pusti. Počne se sa dva seta dnevno po 25 ponavljanja. S vremenom se povećava broj ponavljanja na 50, više puta na dan – i duže držati mišić stisnutim.

 

 

Pročitajte još