Sumnjam da je momak za kojeg se trebam udati ovisnik, pritišće da se što prije vjenčamo, šta da radim? by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Sumnjam da je momak za kojeg treba da se udam ovisnik, on negira, njegova majka tvrdi da je čist duže od godinu, te nas pritišće da se što prije vjenčamo, šta da radim?

Momka sam upoznala prije jedanaest mjeseci. On ima 28, a ja 26 godina. On je malo luckast, ali to mi je baš simpatično. Upoznao me i sa svojim roditeljima, jer planiramo da se vjenčamo. Njegova majka me jako gotivi, ako to tako mogu nazvati, te govori da se trebamo vjenčati što prije. On izuzetno poštuje svoju majku, odnosno više ima strah od nje i radi mnoge stvari samo da bi njoj ugodio. Međutim, nekidan me je sestra pitala znam li sve o svom momku što treba da znam, jer je čula od njegovih prijatelja da se on drogira. Odmahnula sam rukom i rekla da su zavidni. Pitala sam ga odmah, ali on, naravno, negira. Otišla sam do njegove majke i s njom razgovarala, ali ona mi kaže da je to radio prije i da je čist više od godine, jer ona to drži pod kontrolom. Kad sam pitala na čemu je bio i insistirala na istini, rekla je da je koristio i heroin, ali sada je sve u najboljem redu i da nema razloga da se brinem, da je pod nadzorom, da sada uzima Suboxon, te da se ne zamaram time, nego, bilo bi bolje da se mi vjenčamo što prije, pa da pravimo djecu. On radi u porodičnoj firmi, koju, naravno, drži njegova mama. Nekako sam baš skeptična i ne znam šta da radim. Mnogo sam čitalala o tome i prognoze nisu najbolje. On se zaklinje da ništa ne uzima, mada mu ne vjerujem. Ponekad ima te lude tačkaste zjenice i ja se bojim da uđem u brak s nekim ko je ovisan o bilo čemu, a kamoli o heroinu. Ne vidim tragove od igle na njegovim rukama, kad mu predložim da uradimo test na urin, on odmah pristaje. Ipak, još nikada to nisam uradila, a njegova mama nas pritišće da se vjenčamo. Šta da radim?

 

Njegova mama očito zna u kakvom je glibu njen sin, pa traži slamčicu spasa i nekoga ko će se brinuti o njemu, jer je njoj postalo teško. Zapravo, traži mu drugu mamu.

On ne priznaje da je ovisnik i nikad neće, jer oni (ovisnici) vrlo rijetko priznaju svoju bolest. Kažu da  to kontrolišu, da mogu prestati kad hoće, a zapravo, samo dublje tonu u živo blato. Ukoliko se udaš za njega i pokušaš biti njegova heroina (umjesto heroina), bojim se da će i tebe povući za sobom. A, pogotovo planirati porodicu s takvom osobom može biti vrlo riskantno.

Nemoj se tješiti time da su mu prijatelji zavidni, jer gdje ima dima ima i vatre. Takve priče uglavnom nisu neosnovane.

Kažeš da se jedino boji svoje mame, a ima dvadeset osam godina. To treba da ti  bude neki znak za uzbunu. Tvoj dragi je očito  samo neodrastao dječak ili dječak u tijelu muškarca. Makar njegova mama ne zatvara oči pred stvarnošću i bilo bi dobro da i ti otvoriš oči. I to četvere.

Što se tiče prognoze, statistika kaže da se samo jedan posto ljudi izvuku iz kandži ove vrste ovisnosti, a Suboxon je, zapravo, samo zamjenska droga. Isto s…., samo drugo pakovanje. I to, veoma skupo pakovanje koje farmakomafija pakuje u šarene kutice i predstavlja kao lijek.  Njihovo liječenje je dugotrajan i mukotrpan proces. Neki heroinski ovisnici znaju biti čisti godinama i opet se vrate na stari put. A tvoj dragi je, navodno, čist godinu. Odnosno, koristi Suboxon.

Kažeš da nisi našla tragove igle na rukama, a isto tako, ako kažeš da si mnogo čitala o tome, znala bi da se heroin može unositi i na drugi način.

Ipak, čini mi se da si razborita i pametna i sama moraš procijeniti da li želiš provesti život u neizvjesnosti. Jer, njihov cijeli život je jedna velika neizvjesnost. Razumijem da imaš potrebu da ga spasavaš, ali žene, uglavnom imaju tendencu da pokažu svom dragom da je njihova ljubav jača, možda čak i od heroina. Ne zanosi se!

Naravno, takvim ljudima treba pomoći, ali porodica je ključna, kako za nastanak njihove ovisnosti, tako i za njihovo, eventualno izlječenje.

Najbolje bi bilo da nađeš neku ženu kojoj je muž narkoman, ili bivši narkoman, pa da razgovaraš s njom.

Nažalost, takvi ljudi, rijetko žele sebi pomoći, a svi koji ih vole tonu s njima u bezdan iz kojeg se teško vraćaju na svjetlo.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti