Naredne godine bih se trebala vjenčati, ali zaručnik manipulira mnome, kao da ne želi brak, toliko sam emocija i truda uložila u ovu vezu, kako da prekinem? by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

U dvogodišnjoj sam vezi i prije nekoliko mjeseci smo se zaručili, a plan je da vjenčanje bude sljedeće godine. Kako moj zaručnik ne živi u BiH, ja ću morati da se preselim njemu, daleko od porodice, prijatelja, svega što sam ovdje stekla i krenuti ispočetka. Upoznali smo se preko zajedničkih prijatelja prije nekoliko godina i tada smo se zabavljali sedam mjeseci, ali to se katastrofalno završilo. Na početku je bilo ok (on iza sebe ima neuspjeli mladalački brak), kazao je kako se oporavio i kako želi ljubav, da je spreman, ja sam odmah rekla kako sam osjećajna i posvećena, kako želim i trebam ljubav i pažnju, na što je on pristao. Imala sam previše slobodnog vremena, nisam bila zaposlena, bila sam  nesigurna i ljubomorna, a on je po prirodi hladan tip, sebičan, nespreman na kompromise, izbjegavao je komunikaciju i slično. Manipulisao je mnome, a moje samopouzdanje se srozalo toliko da sam se ja njemu izvinjavala za greške koje on čini. Okončala sam vezu i krenula dalje. Molio je za drugu šansu, ali sam kategorično odbijala. Nakon dvije godine smo se ponovo sreli, drugačiji, zreliji, nekako je sve to izgledalo sudbinski. Molio me je da razgovaramo, bilo je vrlo emotivno, obećao mi je da je sazrio, shvatio šta želi u životu, da mu ja falim za potpunu sreću, da sa mnom želi da gradi život i da sada shvata da može da mi pruži sve što želim. Nakon nekoliko mjeseci, dok me je “mamio” i bio divan, pomirili smo se. Isprva je zaista bilo sjajno, ja sam se dosta promijenila, nastojim da ne budem ljubomorna i posesivna, sigurnija sam u sebe, uz sve svoje mane kojih sam svjesna i nastojim da radim na njima. On je ostao hladan i dosta sebičan, sebi na prvom mjestu, nije pažljiv, nije romantičan, ispočetka se trudio, ali s vremenom je sve to prestalo. Dugo se otezalo i pitanje “prstena”, ja sam to potencirala, jer mi se smučila veza na daljinu i imamo dovoljno godina da znamo šta želimo u životu, a on je tamo već u potpunosti situiran i ima izgrađen život. Međutim, imam osjećaj da on uopšte ne želi ovo vjenčanje. Kako da ostanem u ovakvom odnosu? Plačem svaki dan, ne spavam, zabrinuta sam, tužna. Ne osjećam sreću, naš odnos ovakav kakav je me ubija u pojam, nesigurna sam, osjećam se bezvrijedno. Zavidim drugim ženama oko kojih se muškarci trude. Znam da ne postoji bajka, niti sam po prirodi zavidna osoba, ali sam počela da se osjećam jadno baš zbog toga što sam dopustila da me on ovoliko “spušta” i što se osjećam kao da nisam vrijedna nikakvog truda. Toliko sam vremena, emocija i truda uložila u ovu vezu, kako da ovo prekinem? Da li mi je potrebna terapija? 

Premda Vaš dragi, prema ovom opisu, nema karakteristične crte narcističkog poremećaja ličnosti, ipak on jeste taj, a Vi, iako znate da tu nešto ne štima, ne možete da se otmete  njegovom utjecaju. Neempatičan je, a to je jedna od njihovih glavnih karakteristika. Hladan, prema Vašem opisu.

Navodite da se izvinjavate za njegove greške, a to radite zato što je on uvijek u pravu. Odnosno, predstavlja se tako. Njegovo „ja“ je uvijek iznad, uključujući Vas, ali i vas dvoje. Traži da se preselite u nepoznatu zemlju, samo zbog njega, a to mu je, zapravo, samo potvrda da ste spremni odreći se svega zbog njega. Tako mu podižete osjećaj lične vrijednosti.

Zaista, pravo pitanje je zašto ostajete u takvom odnosu?

Ako mislite da će se promijeniti i da će uvidjeti koju žrtvu zbog njega činite, varate se. Jer, neće. On smatra da treba da Vam je čast biti  s njim.

Nikome ne dopuštajte da Vam se popne na glavu, da Vas ne poštuje, da namjerno stvara situacije u kojima ćete ispasti manje vrijedni. Naučite reći „Ne“ i insistirajte na poštovanju Vaših granica.

Donesite pravila u kojima ćete oboje poštovati i Vaše vrijednosti, pravila u kojima ćete bez straha od kazne iznositi svoje mišljenje. Ako mu takva pravila ne odgovaraju, onda nikada nećete moći zdravo i otvoreno komunicirati, onda nikada nećete imati normalan odnos.

Već ste umorni od razmišljanja šta i kako dalje, a umorni ste i od plakanja i sada je pravo vrijeme da ozbiljno porazgovarate sa sobom, da budete potpuo otvoreni i iskreni prema sebi, te da postavite sebi pitanje vrijedno dobrog života: Treba li Vam, zaista, takav odnos?

Ako Vam je teško samoj, potražite stručnu pomoć. Bolje da sada uložite u sebe, nego kada Vam samopouzdanje bude pod nogama i kada budete tražili dobrog advokata za razvod.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti