Nisam više zaljubljena u supruga by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Nisam više zaljubljena u supruga, kako ponovo da upalim iskre među nama koje su mi tako puno značile?

Mislim da volim svog muža, ali nisam više zaljubljena u njega. Već odavno ne osjećam leptiriće i onaj ludi zanos kada smo trebali da se vidimo. Živimo šest godina u braku, imamo petogodišnjeg sina, a jedan nam je umro prošle godine na porođaju. Finansijski smo dobro situariani, ali osjećam da nema više onih iskri među nama koje su mi tako puno značile. Kako ponovo da pokrenem te iskre i kako opet da budem zaljubljena u svog muža?

Ovo nisu prava pitanja koja ste mi postavili, jer prava pitanja bi glasila: „Kako da odrastem i kako da naučim biti sretna sama sa sobom?“

Ne znam koliko godina imate, ali pretpostavljam da imate više od 25. Također, pretpostavljam da ste neispunjeni, ali to nema nikakve veze sa Vašim mužem.

Zaljubljenost je kratkrotrajan proces, a u zaljebljenoj fazi, mi projektujemo svoje osobine i vrijednosti, unutar druge osobe i, zapravo zaljubljujemo se u sebe. Druga osoba je samo ogledalo u kojem se ogledamo kao savršena bića. Međutim, ogledalo vremenom gubi sjaj i postaje zamućeno, tako da nam više ne šalje onu magiju od koje smo tako snažno sijali.

A ljubav… Eh, za ljubav treba samosvijest. Treba odrasti i prihvatiti, prvenstveno sebe kao nesavršeno biće (što je narcističkim strukturama izuzetno teško), a treba prihvatiti i druge. Na takav način graditi duboku emocionalnu povezanost, sa drugim, nesavršenim bićem.

Postoji nekoliko razloga zašto se tako osjećate, odnosno, zašto osjećate da se udaljujete od svog muža, a jedan od razloga koji je, čini mi se, ključan za Vas jeste da možda niste sretni sami sa sobom. Nisam sigurna, ali nazirem da Vas je počeo privlačiti neko drugi na onaj način na koji Vas je muž ranije privlačio. Jer, ljudi koji zapadaju u kolotečinu braka, a ne razgovaraju na pravi način, smatraju da će im neko drugi učiniti život onakav kakav on treba da bude. Zapitajte se, kakav je Vaš život? Što biste promijenili kod sebe? Čemu stremite? Koji su Vaši ciljevi?

Najteže je suočiti se sa sobom i priznati sebi neke stvari. Kakva ste bili prije udaje? Jeste li nesigurni? Koliko je Vaše samopouzdanje, na ljestvici od 1 – 10?

Zatim, razmislite, kad ste se zajedno smijali sa svojim mužem. Ne znam da li se svađate ili, jednostavno ne razgovarate. Smijeh je zarazan i on nas povezuje. Ako se zajedno često smijete, Vaš brak ne bi trebao biti u opasnosti. Pored smijeha, važan je i fizički kontakt. Koliko često se grlite? Ili dodirujete? Koliko često vodite ljubav? Kakvi su vam zajednički pogledi na budućnost? Imate li zajednički cilj? Važno je imati vlastite ciljeve, ali isto tako je važno da imate zajednički cilj, a da to ne budu vaša djeca. Zajednički cilj donosi živost i smisao braku. Imate li nešto što je oboma jako važno?

Kažete da ste izgubili jednog sina. Kako ste prevazišli takav gubitak? Jeste li  imali podršku od muža i jeste li razgovarali o tome? Možda je i on bio skrhan bolom i vidjevši ga u takvom stanju, možda Vas je razočarao? Možda Vas je u tom periodu povrijedio? Ni jedna veza ne može biti nova i ne treba da bude. Imate zajednička iskustva, neka bolna, neka sretna, ali iskustvo je ono što se ne može usporediti. Iskustvo je neprocjenjivo.

A možda ste oboje, olako prelazili preko svega i puštali da se stvari riješe same od sebe. Međutim, puštajući i prepuštajući vremenu da učini ono što vi trebate i gurajući stvari pod tepih, nakupi se velika gomila koja više nema gdje da stane. A onda, stvari izlaze, jedna po jedna, ali bez reda i smisla i ispadaju stvari koje ne bi trebale, pa vam naprave veću štetu.

Ipak, smatram da je do Vas. Zavirite u sebe i prepoznajte koji osjećaj Vam ne da mira. Da li ste se nakupili negativne energije i ogorčenosti? Jeste li spremni da oprostite i krenete dalje? Oprostite sebi što niste znali i mogli drugačije, a isto tako da oprostite i Vašem mužu što možda nije ispunio Vaša očekivanja.

I za kraj, mislite da ga volite, ali niste više zaljubljeni u njega? Nemoguće je voljeti nekoga i istovremeno biti zaljubljen. U zaljubljenosti težimo da ispunimo prazninu koju osjećamo unutar sebe, dakle, spoznajte sebe i krenite dalje.

Nakon šest godina braka, sada kada znate svoga muža sa svim njegovim manama i vrlinama, kada više nema glume i kada oboje jedno drugo vidite u realitetu, zapitajte se, biste li danas, ponovo pristali da se udate za svoga muža?

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti