Sa suprugom nisam imala seksualni odnos tri godine by Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Šta Vi mislite o braku bez seksa? Pitam Vas zato što sa svojim mužem nisam imala seksualni odnos unazad tri godine, a posljednjih desetak, možda smo imali seks dva do tri puta godišnje. Živimo dvadeset godina u braku, koji nikada pretjerano nije bio strastven. Do sada nisam primijetila da moj muž ima ljubavnicu, a ni ja nisam sklona izletima sa strane. Naprosto sam se pomirila s ovakvim načinom života, nikada se ne svađame i prilično lijepo živimo. Jedino što nismo intimni. Nekidan pričam s jednom prijateljicom, koja sa svojim mužem živi duže od trideset godina i kaže kako su njih dvoje sinoć imali uzbudljivu noć. Pri tome je ispričala sočne detalje. Često razmišljam o ovome što mi je ispričala i naprosto mi bude žao što nemam takav odnos sa svojim mužem. Prije nekoliko mjeseci sam mu prišla, u želji da budemo muž i žena u pravom smislu te riječi, ali on me odbio. Više mi ne pada na pamet da pokušam, ali pitam se (a i Vas), je li ovakav brak normalan?

 

Da bih Vam odgovorila na pitanje je li Vaš brak normalan, morale bismo prvo definisati normalnost. Ako kažemo da je normalno sve ono što je većinski, onda je Vaš brak u granicama normalnosti. Jer, prema istraživanjima, 20 posto bračnih parova nije imalo seksualne odnose godinu i više.

 Koliko će bračni parovi imati seksualne kontakte, individualno je, međutim, brak bez seksa ne može biti, a da nema problema. Vi tvrdite da je kod Vas sve super, ali sama činjenica da niste intimni, govori drugačije. Ne razgovarate, a kada ne razgovarate, onda ne možete naći rješenje za problem. Naravno, u ovisnosti o raznim životnim dešavanjima, intenzitet seksualnog kontakta kod supružnika može da jača i/ili da slabi, ali sam seksualni kontakt ne čini dobar seksualni život. Isto kao i što brak bez seksa ne podrazumijeva samo odsustvo seksualnog kontakta. Jedan od pokazatelja da partneri nemaju dobar seksualni život je sam način razgovora o tome.

Ne znam da li ste sa svojim mužem razgovarali o tome kako se osjećate i što je razlog, po njemu, pa je vaš seksualni život tako oskudan, a ako niste, otvoren razgovor je ključan. Svaki problem se može riješiti ako ga definišemo, a bez razgovora je to nemoguće.

Osim toga, sami predložite neke izmjene koje ćete donijeti u vaš  bračni krevet. U početku budite samo blizu jedno drugoga. Dodirujte se nježno, držite se za ruke i izgovarajte  lijepe riječi. Parovi koji su dugo zajedno, naprosto, budu uvučeni u rutinu svakodnevnog života, ali ne mora se desiti uvijek seks. Neka to ponekad bude samo maženje. U početku vježbajte, sve dok ne probudite strast. Neka predigra traje i malo duže od uobičajene. (Premda kod parova koji imaju dobar seksualni život, predigra nikad ne prestaje). Također, za dobar seksualni život neophodno je povjerenje. Zato je važno da  znate koliko možete vjerovati svom mužu, kao i koliko on vjeruje Vama. Ako je vaše povjerenje čvrsto, bez mnogo problema možete vratiti strast u brak. Ipak, najvažnije je samopouzdanje. Koliko se Vi, odnosno Vaš muž dobro osjećate u svojoj koži? Koliko znate  i cijenite vlastite vrijednosti? Koliko ste u skladu sa svojim emocijama? Sve su ovo važne stavke o kojima treba da razmislite i na kojima treba da radite.

Niste rekli ništa o privlačnosti, odnosno o tome koliko Vas još muž privlači i da li privlačite Vi njega. Najčešći uzrok seksualnog odsustva u braku je, upravo, nedostatak privlačnosti.

Ipak, vjerujem da je i kod vas, kao i kod Vašeg muža slab libido. Kao što sam rekla, bez otvorenog razgovora, ne možete doći do rješenja. Ako je uzrok libido, onda treba da razgovarate o tome šta je uzrokovalo nedostatak seksualne želje. Možda postoje neki zdravstveni problemi? Možda neko od vas dvoje konzumira lijekove koji utječu na smanjenje seksualne želje? Možda neki emocionalni problemi o kojima se ne razgovara? Imate li finansijskih problema? Ili ih ima Vaš muž, a o tome ne smije da razgovara?

Kao što vidite, mnogo je razloga koji utječu na smanjenje ili odsustvo seksualne želje, a do razloga se ne dolazi tako što se ti problemi bacaju pod tepih. Naprosto, ti problemi se gomilaju i dovode do situacije da ćete stvoriti veliki jaz među vama. Ako ste u braku, onda je to i dobru i u zlu, ali ako ne razgovarate, ne znate šta je krenulo po zlu. Kažete da se još volite i ako je tako, onda učinite da i dalje postoji ljubav. Napravite da budete oboje zadovoljni i sretni. Dakle, otvoreno razgovarajte.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti