Roditelji su mi platili prvu vantjelesnu oplodnju, nije uspjela, želim se još jednoj podvrgnuti, ali muž neće, kako da ga nagovorim? by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

U braku sam, moji roditelji pokrivaju mnoge moje životne troškove, platili su nam i prvu vantjelesnu oplodnju, nije uspjela, želim se još jednoj podvrgnuti, ali muž neće, kako da ga nagovorim? 

 

Udala sam se prije sedam godina i iz velikog grada otišla na selo. Iz četveročlane porodice došla u kuću punu ljudi, gdje niko nikoga ne poštuje, a pogotovo „tuđu kost“, kako su mene zvali. Nakon dvije godine torture, moji roditelji su mi kupili stan u mom gradu, ali moj muž se počeo ponašati kao momak. Izlazi, pije i dolazi kući kasno. On radi i  dobro zarađuje, ali meni daje novac na kapaljku, jer sve potroši na izlaske, a mnogo daje i svojim roditeljima. Da nije mojih, ne bih imala da jedem. Ja sam nezaposlena. Na drugoj godini studija sam se udala, a on je već bio završio fakultet. Sada sam, opet, uz pomoć roditelja, krenula na studije. Međutim, najveći problem je taj što ja ne mogu da ostanem u drugom stanju. Do mene je i išli smo jednom na vantjelesnu oplodnju, koju su platili moji roditelji, ali sam brzo izgubila plod. Doktori me  ohrabruju da nastavim, ali on više neće da ide. Kako da ga nagovorim da pokušamo još makar jednom?



Ako bi već sada, pored njega, ostala gladna, šta onda misliš da bi bilo s vašim djetetom? Ili bi i to dijete hranili tvoji roditelji? Imaš muža koji se ponaša baš kao u pjesmi: „Oženjen sam, a k’o momak živim“, koji te ne poštuje i ostavlja te da se sama snalaziš, a ti i dalje nastojiš roditi dijete. Misliš li, da će on, dolaskom djeteta, promijeniti smjer putanje, te postati porodičan čovjek i brižan muž? On već sada nije zainteresovan za potomstvo i to treba nešto da ti govori. A veliko pitanje je i zašto je to tako. Budući da ste se vjenčali, pretpostavljam da je bilo ljubavi. I s jedne i s druge strane. Međutim, u tekstu stalno podvlačiš i potcrtavaš prisvojnu zamjenicu “moje”. Tako naglašavaš da su tvoji roditelji, tvoj grad, tvoj stan, tvoj muž, a bilo bi i tvoje dijete koje  očajnički želiš. Kad ste se doselili u TVOJ stan, muž je počeo da izlazi i da pije. Niko se ne odaje alkoholu zato što mu je odlično u životu. Tvoj muž je očito nezadovoljan. To nezadovoljstvo pakuzuje time da ne želi dijete. Jesi li otvoreno razgovarala s njim? Jesi li ga pitala šta mu nedostaje? Naravno, oboje ste nesretni i nezadovoljni, a ne razgovarate na pravi način. Pokušaj se prisjetiti vašeg posljednjeg razgovora. Ko inicira razgovor? Ko prije izgubi živce i počinje svađu? Koje riječi koristite? Najveća nevolja bračnih parova i jeste u nedovoljno dobroj komunikaciji. Žene očekuju od muškaraca da razmišljaju kao one, muškarci to isto očekuju od žena. Ali, nauka je dokazala da se muški i ženski mozak razlikuju. Prema tome, razlikuju se i naša percepcija i razumijevanje.

Kada se žena žali, muškarci su naučeni da nude rješenja. Sada se prisjeti kako se tvoj muž ponašao u početku vaših problema. Da li je nudio rješenja? Ako jeste, kako si reagovala. Nekoliko puta si podvukla MOJI roditelji, MOJ stan, pa samo razmisli o tome kakva su bila njegova rješenja. Kako mi se čini, sva rješenja donosiš ti, a njegova ne vidiš. Odnosno, ne govoriš o njima.

Muškarci nude rješenja zato što misle da se to očekuje od njih, jer se osjećaju korisno kada riješe problem. Osim toga, svojoj ženi, muškarac želi pokazati da se ona može osloniti na njega.  Ali, kada vidi da ona ne razmatra njegova rješenja i da radi po svom, on se povlači. I razmišlja da je besmisleno razgovarati o problemu, kada njegova žena radi po svome.

Reci mu otvoreno šta želiš. Možda on razmišlja ovako: „Stalno ističe svoje roditelje. Mene kao da nema. Kao da joj nisam potreban. Kao da me ne voli.“.

A ti se brineš kako da ga odvučeš na još jednu vantjelesnu oplodnju koju će TVOJI roditelji platiti. Možda se on osjeća samo kao rasplodno sjeme. Treba da mu jasno staviš do znanja šta očekuješ od njega,  npr: „Nešto me muči i voljela bih da čujem tvoje mišljenje. Voljela bih da znam kako se osjećaš pored mene? Primijetila sam da si često odsutan od kuće i da često piješ. Da li to znači da ti je teško sa mnom i da me izbjegavaš?“.

Ponudi mu rješenje, ali koje će izgledati kao da je njegovo, npr: „Jednom si spomenuo… Šta misliš da sada to pokušamo?“.

Jer, mi se obično ponašamo prema drugima onako kako bismo voljeli da se oni ponašaju prema nama. Međutim, ako hoćete da riješite problem i dobro komunicirate, oboje treba da stanete u cipele onog drugog i zapitate se: šta je to što moj partner uistinu želi?

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti