Indira Kučuk Sorguč: Ljubav je mjesto gdje se provjerava ženska pamet

Piše: Redakcija



Ljubav je mjesto gdje se provjerava ženska pamet. Džaba škola, džaba fakulteti kad u ljubavi misliš onom stvari. Znam takvih hejbet. Prostru se k’o šlifer da u njih jorgan klizeći uđe. Ne znam zašto je to tako, ali kontam možda te žene više nose mindžuše od naušnica



U svom sam vrlom vijeku upoznala nemali broj žena, obrazovanih, stručnih u svom polju djelovanja, koje jedu malu djecu za doručak, ali – glupih. Nema u našem vokabularu druge riječi koja bi opisala indviduu koja umjesto glavom misli onom stvari.

Nije isto mislit’ onom stvari kod muškarca i kod žene. Kod muškaraca je to više organski.

Njemu je važno tri PO – POjest’, POpit’ i POklopit’. Ako nadođe na još nešto kao POučit’, POmilovat’ ili POspremit’ – onda je evoluirao u rukama jedne zdrave i pametne žene.

Tad se može naglas reći ona: Iza uspješnog muškarca stoji pametna žena.

Makar jedna. Ne mora to nužno biti supruga. Može i majka, sestra, jaranica, tetka, strina, sestrična, šefica, ljubavnica…, ali žena, s veliko Ž.

Međutim, kod žena to ne bi smjelo biti tako. Žena koja je sve uradila po peesu i pride stekla diplomu i pika se da je pametna, ne smije podbaciti na ljubavnom planu. Da prostite, ali  – ne smije popušit’. Ne smije ispast’ glupa. Jer suprotni spol doda odmah na to još jedno deset etiketa ne d’o Bog nikome.

E takvih pametnih, s fakultetima, magistratima, doktoratima, s firmama koje donose profit, koje tjeraju modu i utjeruju manje obrazovane u suru, koje ispod sebe imaju potlačene i šefuju im k’o kakve cezarise, sve je više.

Štoćereć, što su uspješnije u karijeri, to više stradavaju u ljubavi. A to je sklisko tlo.  Ljubav je mjesto gdje se provjerava ženska pamet.

Džaba škola, džaba fakulteti kad u ljubavi misliš vaginom. Ne znam zašto je to tako, ali kontam možda te žene više nose mindžuše od naušnica.

K’o kad su pitali Lepu Lukić koja je razlika između naušnica i mindžuša, a ova slikovita boemka kod narodnih pjevača odgovorila folkerski lucidno: Razlika je samo u tome gdje se nose. Naušnice na ušima, a mindžuše na mindži.

Znam takvih hejbet. Prostru se k’o šlifer da u njih jorgan klizeći uđe.

Sve k’o biva pametne, a provozaju ih najveći levati. One se k’o uspaljene šiparice zacopaju, daju one stvari, a daju i sve drugo što imaju i kad ta vreća razbuktale pohote pukne, zasmrdi k’o septička jama.

Jedan me događaj iz javnog karantina ponukao da mi se složi u glavi ovaj fenomen pametnih, a glupih žena.

Znam, jest ovo oksimoron, čuj pametne i glupe istovremeno, nešto tu ne štima. Fakat nespojivo. Spojivo je, spojivo itekako. Na ovoj temi nespojivo se sa spojivim uklapa k’o cvijeće u proljeće.

Čitam svašta u ovom kućnom pritvoru pa negdje naletjeh na vijest da je eksju divu Slađanu Milošević fizički napao frajer, navodno gurnuo je na veš mašinu i kadu dva puta i da je ona izašla iz svega s lakšim tjelesnim povredama. Ali joj je mnogo teže od udaraca palo što je njen mlađi seksualni partner izjavio da on s njom emotivno nema ništa. On bi joj samo pružio partiju seksa i izveo bi ponekad u šetnju njenog psa.

Ova 65-godišnjakinja bila je rok ikona bivše Jugoslavije, iznimno školovana i prosvjećena osoba, iz dobre građanske beogradske kuće, plijenila je svojom provokativnom pojavom i istim takvim intelektom. Pisala, prevodila, komponirala, filozofirala… Rek’o bi insan, za nju nema zime. Ona je postojana k’o klisurina i rukovodi svime pa i svojim emocijama kako dolikuje. A ona se, ustvari, blamira po stare dane.

I još više, i još dalje.

Poslije ove epizode piše tom grubijanu s beogradskog asfalta, koga kad vidiš prelaziš na drugu stranu ulice, mlađem od sebe haman 20 i kusur godina, pismo oprošćenja i prostire mu se da po njoj gazi k’o po blatnjavom podu zemunice.

„Pogodilo me što je iznevjerio našu ljubav“, skrhana izjavljuje nakon što ju je partner za seks, vodanje cuke i kupovinu hrane pretukao. Ona će mu hrišćanski oprostiti ako joj se izvini. Tu izjavu pokriva njeno plačno lice u erotičnoj pozi u paperjastom ogrtaču koje kao da mu svojom najboljom pjesmom poručuje: Miki, Miki veliki, Miki Miki ludi, Miki Miki veliki, drži me za ruku, stegni me u struku.

A, evo kako je sve počelo: Tražila je prvo babasitera koji će je ljuljati nježno, ljuljati nježno-polako, kuhati, maziti, paziti i izvoditi cuku i kupovati fasungu. A sve bez emotivnih stega, srčanih obaveza i podastiranja računa. Ona eto zna odvojiti ljubav od posla.

Za nju je to čist biznis. On je njen momak za sve. Tu i tamo i za seks bez emocija. Što bi se reklo: Čist račun, duga ljubav.

I sve bi to tako i bilo – uzmi ili ostavi na dan-dva, ništa ozbiljno ti i ja – kako je nekad „Dugme“ opjevavalo motelsku ljubav, uz Zažmiri i broj do sto, da ovaj nabildani nije provalio da mu ona švrlja po mobitelu, traži pozive, poruke i slike, provjerava s kim se gleda, lajka i prati i tad se pokrenula ova velika medijska lavina i nastala telenovela iz beogradskog karantina naziva „Seks, laži i videotrake u doba korone“.

Ta „nezavisna žena“ u poodmaklim godinama, kada je od seksa, k’o što Čkalja kaže, ostao samo keks i to bez zaslađivača, zaljubila se k’o mladenka pred udaju u svoga biznis partnera. U babasitera. Jedna sasvim ordinarna priča.

Ona je pomislila da je ljubav njegovog života. Ona mu je srce na dlanu dala. Ona. Princeza. S nekog drugog svijeta. Njene riječi stvaraju čuda.

Kako joj je to mogao uraditi?! Ona će ga vječno voljeti. Spremna je da mu oprosti i da povuče svoju tužbu, promijeni iskaz i šta sve ne, samo ako joj se babasiter vrati i pokaje se. Ako je zagrli snažno svojim keratinskim mišicama i ne kaže ništa. Samo zagnjuri svoju ćelavicu u njeno poprsje i preda se strasti jedne krhke zaljubljene djevojčice zarobljene u tijelu vremešne žene. Jer ljubav, reći će svi, nema veze s godinama. I nema. Ali ima, ma kako zvučalo paradoksalno, itekakve veze sa mozgom.

Što si tražila, to si i dobila. Bugi je htjela, Ja Bugi joj dam – tako je to u rokenrolu, kaže doktor Milić Vukašinović.

Pa ti plači do Sudnjega dana.

 

Pročitajte još