Indira Kučuk-Sorguč: Samo nek je uredna stolica

Piše: Redakcija

Nema kuće koja nema barem jednog svog člana koji striktno ne vodi računa o svojoj Stolici. Obično je to glava porodice. Njegovo je da svako jutro pogleda iza sebe u WC šolju i – odahne. Zbog terminologije koja se koristi u tekstu, a zašta je zaslužan slikovit bosanski jezik, stavljam ispred znak RP

 

Bosanac je jedini čovjek na Planeti koji voli svoje govno. On uživa da misli o njemu, da ga gleda, da ga pazi, da se ravna po njemu. On na bazi govneta određuje kakvo će vrijeme biti.

  • Danas mi je nešto kašasta stolica…. Ne valja ić na put, u po sastanka ću imat nagon, moglo bi me prevarit preko prdeža… Bolje da se ne brukam! Bolje da ne izazivam đavla!

Njemu je njegovo govno ko rod rođeni. On je prema njemu emotivniji nego prema vlastitom djetetu. Njega se govno tiče više nego poso. Jer poso zavisi od govneta. A samim tim i plata.

On se svakog jutra obraduje govnetu. On se ne obraduje jutru kolko Njemu. Okrene se, sretan:

  • Divi gola! Dobro sam zatreso mrežu. Ko naš Vedo kad ga zabi Litvancima. I ode Bosna u Brazil!

Tu bi se prvo pokazalo da nešto ne valja. Gdje će se pokazat nego na velikoj nuždi!

Eto, vidiš da radi!

Evo vidiš da nije problem u meni!

Da ja ne mogu – vidjelo bi se!

Sve uredu. Nema nikakvog razloga za brigu. Šolja popunjena.

Tolki je, moro sam ga namotat. Nema kraja! Ne priminulo se. Kucam u drvo!

Na kraju, i doktor te prvo pita: Kakva vam je stolica?

A naš narod kad ti iskreno želi dobro ( a to je vrlo rijetko) kaže: -Nek si mi živ, zdrav, u leđima prav i nek ti je uredna stolica!

Ako ti nije uredna stolica – nek ti je lahka zemlja!

Al šta ima veze niko nije ništa pa ni Stolicu ponio sa sobom na onaj svijet!

Međutim, ako mu je samo sekundica teže išlo, odmah sve krene nizbrdo. Kad mu ne rade crijeva, kod Bosanca radi najcrnja mašta.

  • Uhhh, da mi se barem ko čoek posrat. Napeo sam se. Nisam vala od juče. A jeo sam. I to sve – i supu i musaku i pite uzeo… A eto nešto nisam. Valjda od ove temperature.

Čim se nije istovario, na zlo će. A ako mu se kaka drugom bojom obojila, stvar je ozbiljna. Samo ostaje da se vidi na čemu mu je rak. I kolko još ima da dobaci!

I  da se digne kredit na vakat da uplati Pokop il Bakije.

Onda lagano ide zla prognozerska: – Ona će se moja aspida preudat odmah, djeca će se navić  na očuha – boli ih briga sve dok ima para, ona će ih zapustit, mene se niko nikad neće sjetiti. Niko mi na mezar neće doć, osim majke.

Gdje sam bio, šta sam radio, ništa. Ovi na poslu će jedva dočekat – zamijenit će me ko osigurač. Ko da im nikad nisam vrata otvorio. Niko mi ni oglas u novinama neće dat!

SAVJET: Bosancu nikad ne gledaj u oči. Nikad ne gledaj u lice. Nikad ne gledaj u dlanove. Nego vazda u gaće. Po gaćama se on poznaje.

Nađeš li tamo tragove, znaj da je bila trta. Oko čega trta, na tebi  je da saznaš.  Vani poker faca, a u gaćama mala maca!

Savjet ženama: Čim ti On priča o govnetu, ti si Njegova!

Ako ti nikad govno nije spomenuo, vaša veza nije ozbiljna.

Ako si došla do prdeža, u razgovoru s njim, na dobrom si putu. Ne predaji se. To još može izdobrit.

Čim on prestane da priča o govnetu, a u braku ste, haman 15 godina, tu ti je jaranice i kraj.

On nekoj drugoj priča.

Fataj se odmah telefona, provjeri kolove i poruke, i slike i one instagrame, fejsbuke, te seksi tumbire i ostale gebire… Vidi ti jaranice jel našo neku drugu s kojom dijeli intimna sranja.

Ti ni slučajno ne spominji da imaš guzicu. Bar prvih šest godina braka i tu sedmu kriznu. To žensku ne priliči. Kad ti se ide u halu, idi al veliku i malu nuždu ne spominji. Kad te pita: Šta radiš to?! Ti mu iz ćusteka odgovori:- Ma proprala ti kragnu od košulje…

On je gadljiv na tuđe. Na svoje – ne.

Da je govno važno, vidi se eksplicitno po našem jeziku:

  • Ne seri, ne jedi govna, jedi govna, sereš ti malo, govno od čovjeka, sve govno do govneta na poslu, punica je lita, govnar, sereš ko foka, sranje kroz gusto granje, u govnima smo do guše itd….

Nama nije važno hoće li ikad onaj autoput doć do Mostara i mora, nama nije važno hoćemo li se plasirat il ne, jel se ukazala Gospa il nije, jesul piramide u Visokom il nisu, jesmo li nastali od Srba ili Srbi od ameba, jesmo li Turci ili da prostite obični k…, hoćel bit trećeg entiteta, ko je puco Gavrilo il Franc sam od sebe na sebe jer se tog jutra nije mogo čestito ni posrat, jesmo li dobili pare od MMF-a il smo ih već profućkali,jel nam ušla korona sprida il straga, itd…

Našem muškinju nije bitno jel on dobar čoek, jel dobar muž, jel dobar ljubavnik, jel dobar učitelj, jel dobar komšija, jel dobar pedagog, jel dobar sin, otac, brat, amidža, kolega, jaran… jok…Njemu je jedino važno da govno ide glat. I da je redovno.

Isto ko kod Luja Šesnaestog. Svakog jutra ga pred vratima klonje čeka svita da vidi jel se monarh istovario. Jer od tog zavisi sudbina Francuske.

Štoćereć, da su ovi naši svi rođeni kraljevi. U Francuza samo jedan sere, kod nas svi.

Zato nam i jest ovako: svi su Kraljevi i svi imaju urednu Stolicu.

A nama koji od silne nužde ne stignemo gledat u WC šolju, svakako je sve posrano.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti