Nikom nikad nemoj da bi dao savjet

Piše: Indira Kučuk Sorguč

Najbolji savjet koji možeš nekom dat je da mu ne daš savjet. I ako išće ko dijete majčinu sisu, ti ne daj. I ako plače ko nebo nad svojim najboljim sinovima, ti ne daj. I ako kuka ko sinja kukavica, ti ne savjetuj. Obit će ti se o glavu sto posto

Nema onog ko se nije opeko o vrelu žeravicu savjetovanja. Najspečeniji su, ipak, oni koji se ne poturaju da daju savjet, a opet budu ulovljeni pa eto dadnu i … stradaju. Jer, ima li, Gospodaru dragi, pod nebeskim stvorom makar jedan koji je tražio savjet i poslušo onoga od koga je savjet tražio?! Nema. Nema – to odgovorno tvrdim.

Ako i postoji – to je po onoj staroj latinskoj izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Savjetodavaca hejbet – savjetoprimalaca nula.

I sama sam se strmoglavila nekoliko puta. To me vuklo za rukav, to plakalo i umoljavalo, to me zvalo na kafe, davilo problemima. I ha se unesem i dam savjet, tu sam i izgorila ko žiška od cigare.

A najbeznadežniji su oni koji traže ljubavne savjete. Ako te u to uvuku, iz toga se možeš izvući samo ako napustiš državu i prebaciš se u drugu vremensku zonu. Dakle, uz pomoć trikova. Ili ako ta osoba vidi da je iz tebe izvukla sve pa ode bez hvala i pozdrava da te svoje vampirske zube sad zarije nekom drugom u vrat. To znači da si imo malo sreće u svoj toj velikoj promašenoj savjetodavnoj misiji.

Jednom sam jedva živu glavu izvukla. Spopala me nazovi prijateljica (to su vam one koje vas traže samo kad su u agoniji) i ne pušta ko pitbul lopova.

Svi smo negdje ograjisali na nekog Drakulu. Ova je valjda ponukana mojim pričama o muškarcima i ženama, računajući da joj samo ja mogu pomoći, tražila da je posavjetujem tako uplakanu i jadnu, kako da vrati svog momka. Ko biva on nju voli do neba, a za heftu se ženi drugom jer mora.

-On mene voli svim srcem, ja to osjećam. Ja sam njemu dala ono što se daje najvoljenijem… znaš šta, razumiješ me, ti si svjetska žena, ti znaš šta je ženi najsvetije.

-Ja, znam… ono najsvetije što jednom pukne i nikad više – vidim ja odmah da se neću otarasit zadugo ove napasnice.

-Ne bi on mene ostavio nizašta na svijetu. On mi je reko da bi se prije ubio nego s drugom osvanuo. Posavjetuj me šta da radim, kako da ga vratim? On ovo mora, njega su njegovi prisilili da se oženi sa ovom funfarom. Evo vidi je… Sad ću ti naći sliku na Fejsbuku. Pogledaj, jel seljanka?! Prava seljanka, vidi kolika joj je šaka, a nos joj ko u psa tragača. Mogla bi kilu kokaina ušmrkat! Da on ovo oženi pored mene vake… ma hajde, đe ima to!? Mora, da bude sve po očevom i materinom, da se orode s prijateljima. Reci mi, hoće li naša ljubav pobijediti? Šta da uradim da mene oženi? Preklinjem te, daj mi savjet šta da radim.

-A kad ste vas dvoje prekinuli?

-Sad će godina. Ali zovne on mene, pošalje mi srce. Doleti nekad. Bude nam kao na medenom mjesecu.

-Kad je zadnji put doletio?

-Prije par mjeseci, tako pred Novu godinu.

-Ti bi savjet od mene? Hoćeš da poslušaš?

-Naravno, Indirice, ti se najbolje razumiješ u ove muško-ženske odnose.

-Živa bila, digni ti ruke od njega. Ti si njemu odavno samo usputna stanica. Nego pusti ga da se ženi i stavi ga na „ignore“. Nacifraj se i u život. Možda naleti tvoja sudbina. On to nije jedan kroz jedan.

Kao da sam je proprala u centrifugi. Vidjeh na svoje oči kako joj se ona božole crvena u sivu pretvara, spade ona tapiraža, spusti joj se donja klapna, a oči zacakliše. Krenu se borit sa mnom ko sa šejtanom. Te ne znam ja, on nikog volio nije kao nju, tu strast frca i preko stikera. Pa onda u nedogled ide davljenje te kako su se upoznali, sve što joj je ikad rekao i nije, ona je upamtila. Onda se ja branim kao nisam znala za tu činjenicu jer da sam znala opet bih isto. Tako danima, noćima, piši odgovore na ista stupidna pitanja. Da li ona njemu da se javi pred vjenčanje, treba li da dođe i napravi scenu ili da pošalje poruku po jaranu da ga čeka na momačkoj večeri da mu nešto šapne.

-Znam gdje će biti momačko veče, pojavit ću se i tražit ću pet minuta s njim nasamo.

-Šta ćeš mu reći?

-Neće trebat ništa govorit, jer on mene kad vidi on se sav u veliko srce pretvori. Naša ljubav će pobijediti. Otkazat će vjenčanje, osjećam to.

-Neće, nego će te povalit tu noć, a od sutra će biti samo ženin.

-Ma nećeeeeee – ne znaš ti njega on je romantičan kao Ričard Gir u „Zgodnoj ženi“.

-Ne bih rekla da ima takvih luđaka kod nas, a da ima onakvih ko Đulija Roberts, ima…. I ti me malo na nju podsjećaš…

-Nemoj me bona ne bila zezat…. Nego, ti meni, je li tako, savjetuješ da se ja s njim nađem na njegovoj momačkoj večeri? (!!!)

Poslije višemjesečne torture požutiš ko limun, ne spavaš kako treba jer te proganja njena ljubavna drama i kad spavaš, siše ti vampirica krv na slamku… i na kraju sve uradi po svom.

I ova je. Otišla na momačko veče, dobila bocu, bila malo sretna i uljuljkana. Sutra cijeli dan proplakala. I tako dan za danom. Mene još malo davila dok nije našla drugu žrtvu kojoj je pričala da sam ja okrutna iskompleksirana i ufurana glupača koja misli da je popila pamet cijelog svijeta. I tako to…

xxx

Priča mi jaranica jedna naša tražila savjet od učenjaka, može li ona ko muslimanka dojit dijete na javnom mjestu, stavit će ona ko biva naku plahtu da se ne vidi. Čovjek reko nije džaiz pred svijetom nikakva intima. Ona svima prepričavala reko hafiz da je sve uredu ako se grudi pokriju plahtom. Važno je da se ne vidi bradavica.

I haj ti sad budi glup pa savjetuj.

Tekst prenesen iz novog broja magazina “Azra”

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti