Kod vukodlaka na odvikavanju

Piše: Indira Kučuk Sorguč

Nema čovjeka bez mahane. Tako ni stari Vukodlak nije bio bez nje. On je volio dobro potegnut. Da bi se izliječio od alkoholizma i toksikomanije, jer je i pio i pušio, pozvo je kod sebe na odvikavanje trojicu još većih alkosa od sebe

Bio jednom jedan slastičar. Zvali su ga Vukodlak. Prozvali ga tako odmilja. Čuj, vukodlak, odmilja?! Može i to.

Zapravo su time njegova raja željela reć kako je on preko dana mio, raden, zabavan i trijezan, dok se navečer izvrne u pomahnitalu zvijer koja pije, puši i namještaj ruši.

Vukodlak je bio umiljat kao pas ljubimac, pravio šaumrolne i svojim nebesko plavim očima koje su se završavale tamo negdje visoko, skoro do ispod zalizaka, šarmirao dobrodržeće gospođe starog kova, koje su znale u stotu kakvog okusa treba da je „šaum“ od bjelanaca i čokolada za„zaherku“.

Govorio je kao da je „iz Zagreba“ i kao da je“upravo stigal sa placa“ gdje je nabavio svježa jaja za umokac od vanile.

Prosim lepo, milostiva, Vi baš znate šta je friško i sočno. Baš sam te rolne sad izvadio iz pećnice. Izvolite, probajte, još su teple.

Zglave nije više od dva-tri dana proveo u Zagrebu, i to kad je bio na proputovanju za Maribor, gdje je služio vojsku. Ali, valjda je ufuro da tamo živi samo kulturan i uglađen svijet.  I znao je svojim šegrtima govorit:

To su gospoda. Sve im je sa „hvala lepo, molim lepo, prosim, izvolite…“

E sad, nema čovjeka bez mahane. Tako ni stari Vukodlak nije bio bez nje.

On je volio dobro potegnut. Ali, samo navečer. Jal zatvori radnju, krene se s akšamlukom, od „fijakera starih“ do „kafančuga novih“.

Da bi se izliječio od alkoholizma i toksikomanije, jer je i pio i pušio, pozvo je kod sebe na odvikavanje trojicu još većih alkosa od sebe: Omču, Škulju i Pirčeta.

Skonto je da jednim magičnim prelazom špathle po čokoladnom kolaču pretvori trojicu pijanaca u trimnogo spoštovana i uzorna lumpen proletera.

Omčo i Pirče su bili električari, jedan u invalidskoj penziji – prisilno ga penzionisali jer je mortus pjan dolazio u „Valter Perić“. Čašu strpljenja kod direktora je prolilo kad je pod gasom izišo na teren i sagorio sve električne instalacije na direku kod Bistričke stanice.

Pirče je uspio da mu preduzeće dokupi staž pa su i njega šutnuli u penziju s minimalcem.

Dok je Škulja u prijevremenu penziju otišo s činom pomorskog kapetana. On je, tako se priča, mrzio i more i lađe i vojnu službu. Jedino što je volio bila je bijela uniforma s epoletama. Da ga ne ufati morska bolest, on je počeo piti. Jednu za smirenje, drugu za opuštanje, treću za dobro raspoloženje. I bez po litre nije mogo isplovit, ako ne laže, na Titovom „Galebu“.

Pričo im je da je baš on bio kapetan na jednoj plovidbi Druga Tita u Libiju.

Taman smo oribali palubu, jer su se na Galeb istovarili galebovi jednocijevci, kad Tito izađe da se prošeta. Čovjek se odjednom izgubi iz vida, okliznuo se o ulašten pod i tresnuo svom silinom i skliznuo. Srećom da sam to primijetio i sustigo ga, bacio se na njega, i zaustavio. Da to nisam učinio, završio bi u moru!Tito mi je u znak zahvalnosti poklonio penkalo snjegovim monogramom,al mi ga neko od posade na brodu mazno.

Jest, aha… Daj ba, Škulja, mojne nime pjanske – ukliznuo mu je Pirče sa komentarom.

Vukodlak ih je prvog dana postrojio u radionici i izdao komandu:

– Prosim lepo, dečki, preko dana se radi, a navečer se pije. Malo, umjereno. Sad se dajte na delanje. Očistite radionicu.

Radili su oni, nema šta. Međutim, bili su Vukodlaku sumnjivi, jer su nakon teškog posla izgledali ko veselice. I provali on da mu rum ide ko u Zahide.  Kako bocu stavi, tako ona skikne.

Stavi ti on novu i kaže svom šegrtu Mariju: – Evo šta ćemo. Uze crvenu boju za kolače i dobro namaza grlić boce.

– Dečki, radionica je kao Hirošima. Dajte se na čišćenje.

Njih trojica po zapovijedi uđoše, a on izađe ispred i nakon petnest minuta doviknu: – Jeste li?

-Nismo. Tako još dva-tri puta.

– Nešta ste mi spori – a sve šegrtu išareti onim E.T. pogledom kao „uhvatili smo ih na panju“.

Naposlijetku izađu sva trojica iz tog podrumskog mraka:

– Gazda, sve je kao apoteka.

Vukodlak ode da provjeri, otvori kredenac, tamo od litre ruma ostale dvije dece pri dnu.

A lijepo ste ovo uradili, ide vam bonus. Ašta vam je to na ustima?

Kako su izašli s mraka na svjetlo nisu gledali jedan u drugog nego drito u Vukodlaka. Na njegovo pitanje su se tek pogledali.

– Pirče, eto te ko kakva kurava, ramazo ti se karmin – Omčo će.

Vidi sebe, mamlaze, pravi vampir, ko da si se krvi napio – stade se cerekat – a vidi Škulje ko tužni klovn.

Zločesti ste dečki, zločesti. Jeste li vi došli u moj sanatorij na odvikavanje ili na privikavanje?! E, nećemo više tako. Od sada je rum pod ključem.

Jednom ih je zatvorio u radionicu da mu istucaju vreću oraha. To je bila poznata Vukodlakova terapija, kad završe dobiju po tortu od pirjanog oraha i voz.

Cijeli dan od njih ni habera. Ni da kucnu, daj vode, hoćemo u WC. Ništa. On pred akšam za ključ, otvori vrata kad imašta i vidjet. Sva trojica kolo igraju, pjevaju, a svakom u ruci do pola otpijena flaša konjaka.

Bedaci jedni. Razočarali ste me…. Pa… šta ste uradili? Otkud vam novci?!

Hajde stari Vukodlače, pusti brigu na veselje, Pirče, daj čašu za majstora! – povika Omčo.

I tu i on poklekne. Potegnu iz čaše, pa potegnu malo više, pa mu Pirče dosu još jednu. Pa se i onuhvati u kolo.

xxxx

Ispostavit će se poslije nekoliko dana kad nije mogo da nađeelektrični kabl, da je ova alkos trojka taj dan našla kolut od 30 metara, i kao vrsni električari utopili ga za dobre pare. Provukli se kroz prozor, kupili šišu, ušunjali nazad  i proteferičili.

Tako je projekt „Sanatorij kod Vukodlaka“ načisto propo.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti