Travolta iz bratunačkog sokaka

Piše: Indira Kučuk Sorguč

 

Bato je bio najbolji šizer u Bratuncu 80-ih. Dugo je živio na krilima slave nekrunisanog kralja disco-densa. Ali vrijeme je prolazilo, slava blijedjela, najljepše cure se poudale, a on tugu utapo u alkoholu. Sve dok na njegovu adresu, lično za njega, nije stiglo jedno ne baš obično pismo

 

Bato Bijelov je najbolje šizio u Bratuncu. Tih 70-ih kad su „Boney M“  i Travolta harali, Bato je u tankom kožnom mantilu i mašću zalizanom kosom na „dady cool“ fakat izgledo „like a fool“. Baco je na bratunačke curetke poglede à la Travolta u „Groznici subotnje večeri“, nema sumnje, imo je tu i tamo prolaza.

I kao najbolji šizer prijavi ti se on na audiciju TVBG za plesača. Najveći uspjeh mu je bio što je s još četiri denserke otpleso neku tačku u intermecu dodjele nagrada Sezam. To je u Bratuncu odjeknulo kao bomba. Kad se vratio kući, niko mu ravan bio nije.

Dugo je živio na krilima slave nekrunisanog kralja disco-densa u Bratuncu.

Svu čar svojih denserskih pokreta pokazivo je u čuvenom discu 609, koji je vodio Gembeš, poznati bratunački DJ.

Kako su godine prolazile slava je blijedila, a on je i dalje neosnovano mislio da je bitan. Međutim, kucala je starost na vrata života, nije bio više tako mlad da je mogo šizit i odo se piću. Iz noći u noć svoje je frustracije tučama pokušavo riješit, ali nije bio tu vješt ko na plesnom podiju.  I negdje kad je mislio da je svemu kraj i da je posto jedan provincijski luzer, dobio je diplomatsko pismo koje mu je donio poštar Nurija. Prvo se malo iznenadio samim izgledom koverte koja je na krajevima bila geometrijski složena u crvenim i plavim tonovima, dok se unutra nalazio i hladni žig na kraju pisma koje je bilo na engleskom jeziku. Na svoje iznenađenje uspio je, pošto nije znao engleski, pročitati svoje ime.

I onda je tražio ko zna engleski, međutim, to je bila skoro nemoguća misija, jer se u Bratuncu  učio samo njemački i ruski. Naposljetku se sjetio svoga prijatelja Nikše, starog bratunačkog varalice, za koga su glasine govorile da se bavio šanom po Njemačkoj i Švici, a u Bratunac je dolazio samo van sezone. Na njemu je sve bilo krik, po posljednjoj modi.

S obzirom na to da je važio za svjetskog čovjeka u okviru Bratunca, Bato mu se obratio da mu pomogne oko prijevoda. Svoj razgovor je Nikša uvijek počinjao kao slučajno bi otvori jaknu i centriraj kažiprst na etiketu iznad unutrašnjeg džepa: – Šta ovo piše ovdje?

I onda bi levat počeo da čita: P.i.e.r.r.e. C.a.r.d.i.n.

-Piše Cardin.

-Nije Cardin, tokmače, nego Kardeeennnn.

Da se ne bi zamaro prijevodom od riječi do riječi, Nikša Šaner mu vrati pismo uz obrazloženje: – Ovo te poziva lično konzul Novog Zelanda u Jugoslaviji da ideš kod njih radit. Sve ti je obezbijeđeno. Evo fino piše:- G. Bijelov, čuli smo za vas ovdje u Beogradu, i u sklopu našeg projekta šišanja ovaca pozivamo vas da budete među odabranima koji će dobiti priliku da žive i rade u našoj zemlji. Mjesečna plata je pet hiljada australijskih dolara. Mi vam obezbijeđujemo unosan posao i smještaj i ugovor na deset godina koji možete prekinuti kad hoćete. Vaše je samo da snosite troškove puta od Bratunca do Beograda i od Beograda do glavnog grada Novog Zelanda.

I potpiso ti je pismo konzul. Sve ti je tu pravi žig, potpis, memorandum – uzgred će Nikša.

Bato odmah pohita kući da pokaže ocu i majci pismo. Kad je starom prepričo sadržaj pisma, njemu se tek razdanilo. Evo konačno prilike za njegovog zgubidana.

-Da i od tebe čovjek ispadne…. Hajde, sine, pakuj se! – ushićen je bio i njegov napaćeni otac.

I spremio se Bato. Otac prodo komad zemlje, podigo resto ušteđevine iz banke što je ostavio za crne dane, samo da njegov sin, propali Travolta, umjesto što šizi, šiša ovce na nepreglednim novozelandskim pašnjacima.

S parama u novčaniku i rancem na leđima te torbom u kojoj mu je majka spremila vruću gibanicu i najdraže mu kolače s kruškinim pekmezom, Bato je krenuo autobusom za Beograd, gdje će se javit na datu adresu iz pisma. A onda sa kupljenom avionskom kartom na dugi let s dva presjedanja za Wellington.

Kad je došo u veliki grad, dobro se nahodo dok nije našo adresu iz pisma. Gledo u pismo pa u adresu, to je to. To je ta adresa. Ali tu se nije nalazio konzulat Novog Zelanda nego skladište SOUR EI Niša.

Kad je poslije nekoliko sati razgledanja shvatio da je na krivoj adresi, sjetio se da pozove 988, i oni mu dadoše pravu adresu. Kad tamo tek pičvajz.

Pokazo je portiru pismo, čovjek ga uveo kod sekretarice konzula. Kad je žena vidjela pismo, nepoznato ime, potpis i lažni pečat, knedla joj u grlu stala. Vidi pred sobom spremnog putnika za Novi Zeland bez radne vize i s avionskom kartom u ruci. Njemu duša u nosu.

-Gospodine, mi ovo nismo izdali. Ovo je neka greška. Mi ne vodimo naše ljude na šišanje ovaca. Nismo takav program potpisali. Odakle vam ovo pismo?

-Donio mi poštar Nurija, na moje ime došlo.

-Provjerite da se to neko ne šali s vama. Oprostite, imam puno posla. Doviđenja.

Ode nekako s nogama od olova. Cijeli put od Beograda do Bratunca, proveo je u behutu.

I u tom dumanu izađe iz busa i pravo na bilijar kod Maljokija, baš u trenutku dok ga je Nikša ismijavo prepričavajući raji kako ga je poslo da šiša ovce. Čuo je grohot kod vrata i spominjanje ovaca i šišanje…

-Moja sestra radi u ministarstvu pa sam je zamolio da napiše pismo na engleskom sve ko biva zvanično na memorandumu i sa pečatom, na ime Bate Bijelova. Da njega slavnog densera poziva lično konzul Novog Zelanda, hahaha…..

Utom Bato ljutito otvori vrata, u hipu spušta torbe i zalijeće se prema Nikši da mu slomi vilicu, ali su ga u tome spriječili oni koji su mu se podsmijavali i izguraše ga iz objekta.

Bila je to neslana šala koju čaršija nije nikad zaboravila.

Nakon epizode sa šišanjem ovaca nekrunisani kralj disco-densa je izgubio svoj ponosan hod u kožnom mantilu, jer su se i najmanja djeca cirkuzala s njim blejući mu iza leđa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti