Ljubomorni najviše varaju

Piše: Indira Kučuk Sorguč

Onog koji vara vazda je hastra da ne budu prevaren. I taj koji vara maršira s ljubomorom, ne bi li zavaro partnera. Zato glumi ljubomoru, da ne bude otkriven. Sav se satra da pokaže koliko mu je stalo da njegov partner to ne otkrije i pravi ljubomorne scene. A opet zna da ne bi mogo podnijet da i sam bude prevaren

 

Nebrojeno puta sam se osvjedočila da ljubomorni najviše varaju. Ima nešto u tim endokrinim žlijezdama pa kad se upale ljudi naproste poblentave. Hormoni rade na entu.

Kaže naš narod da nema dima bez vatre. I da je ljubomora u normalnim količinama (e sad hajde odredi ti šta je normalno) dokaz ljubavi i samim tim slabosti prema partneru. A kad krene u uhođenje, prozivanje i provjeravanje po kafanama i hotelskim sobama, onda se to zove bolesna ljubomora ili posesivnost.

Onog koji vara vazda je hastra da ne budu prevaren. I taj koji vara maršira s ljubomorom, ne bi li zavaro partnera. Jer njegov tobože nevini partner u tom je trenutku njegova sjena koja ga propituje. Zato se ovaj ljubomorni satra sav da pokaže koliko mu je stalo do ovog drugog pa ga ukorava, podmeće mu, maltretira ili naprasno izražava osjećaje, jal nasamo jal pred svijetom.

Znam dvoje koji su „ludi od ljubavi“, toliko ludi da ne vjeruju jedno drugom. A ne vjeruju jedno drugom jer uvijek jedan od partnera provocira ljubomoru kod drugog. Pa, zašto, pitate se. Pa zato. Samo se tako osjećaju voljeno do neslućenih razmjera. Voljeni kao iz bajke. Samo što bosanska bajka počinje „instinktom“, nastavlja belajima, a završava u bolnici, zatvoru, mezarju ili u drugoj kući.

On je u kasnim četrdesetim i niko ne bi reko ni da je ljubomoran ni da vara svoju „huriju“, kako joj tepa pred drugim. Usidrio se u svoju porodičnu luku i naizgled sve se čini staromodno i po peesu.

Ona je totalna čvaka uključena na trista decibela. Nju ne može nadglasat ni  kamion  ozvučenja za velekoncerte. Nakon deset minuta s njom, treba ti infuzija, a poslije sat ti se uči tevhid.

Njena mahnita aura usisava svu pozitivnu energiju. Okolina je tješi kad je zove „žena od adrenalina“, „energetska bomba“ i „zvrk hanuma“. Ona mjere nema. Ali s njim naizgled mirnim, posvećenim kući, djeci i poslu, ona tvori savršenu kombinaciju.

Kod nje radi libido, a kod njega razum. To se samo tako čini.

Međutim, tako je za one koji ih ne poznaju. Ko je imao priliku da im se približi kroz sjedeljke, postaje mu jasno što ona tolko odskače od poda ko da je na najjačim elektro-šokovima.

Priča mi jedna zajednička haverica da njen Dino nije ni izdaleka tolko normalan i mutav, kako su mu znali dobacit iz njegove muške žgadije. Iza takvih opisnih pridjeva po pravilu se nešto krije.

– Dino je sve samo ne mutav. Nije čudo što se ona ponaša ko da je na spidu i skače na ljude ko drogirana. Ne znam šta uzima, ali on je vara gdje stigne, doslovno. A nju potvara ko biva ona skače ljudima u krilo po rođendanima, vjenčanjima, proslavama godišnjica kojekakvih. Jednom smo sjedili nas četvero, i moj muž krenu priču te ja bila na seminaru u Neumu, pa na konferenciji za žene poduzetnice, s poslom ovdje-ondje, kad on razrogači oči i put njega:

– Znaš li ti šta se tamo dešava?! Jesil normalan? Ti seminari su ti izgovor za švaleranciju. Meni moja ne bi išla ni da je u kolicima. Do nas odjednom doprije njegov jaki opori znoj. Hormoni mu se pojebali. Ja umalo ne bacih ključ. Nije ga bilo nimalo dobro gledat, a o smradu da ne pričam.

Dobacih joj:

– To ti ove hipofize, štitnjače, spolne žlijezde rade. Mora da se pronašo u tim seminarima.

– Jašta, a ova njegova isto brizla, od one energije ništa, sva se u pihtiju pretvorila.

Ja tu udarih na šalu:

– A ko vas pita?! Moj se Dario složi sa mnom kao jes, ba, ko nas pita… ali poslije kad smo kući došli on mi se povjeri da je čuo od dva jarana kako je Dino bio u Beogradu na nekom seminaru i tu se zbario s jednom menadžericom iz IT sektora. I to je trajalo dvije godine, a prekinulo se kad je na konferenciji za međunarodnu saradnju u oblasti digitale u Ljubljani upoznao našu Bosanku što se tamo mota i pokazuje duge noge i s njom se redovno viđa.

– Znači – ubacim se – to je priča „drž’te lopova“. On izigrava ljubomornog, a ona ispreda priče o njihovoj velikoj ljubavi i ubija sve svojom negativnom energijom, jer predosjeća da je prevarena. I to više puta.

– Ko god je s njom sjeo, prvo što mu je ona sasula u lice i ulila u mozak kao najvrijednije što o sebi može reći je priča o njihovoj grand amour. Ovako to ide otprilike: „Kolko je mene moj Dino proganjo, mira mi nije dao. Čeko me ispred kuće kad se vraćam s fakulteta, dosađivo mi pravo. Na mene se ljepili frajeri, bila sam top class riba. A on mi se nacali i ne da mi proći: Rodio amidža – bila mu je uzrećica – Nikad ljepša Koševom nije prošla, lutka s naslovne strane.

Ašikovali smo ko nekad. A u njemu neki zor, a ja ne dam. Sve ga motrim, ali ne dam nāma. Kad ja jedan dan kući, a moj Dino mi s ocem sjedi. Znala sam da sam se u čestitog čovjeka zaljubila. Niko takvu ljubav ne živi ko nas dvoje, kako tad tako i sad, evo ima haman dvaest godina“.

Al ne priča ona ovo smireno, jok. Iz nje huči Sutjeska i „četa tifusara“. Uživi se žena i skače, opisujući kako je na svadbi skinula podvezicu pa pila šampanjac iz cipele, i onda pusti glas ko da ti trubi na uho. Još je umislila da zna pjevat, a tebi u uhu mješalica radi. Sama sebe ubjeđuje da je on ljubomoran jer je voli do iznemoglosti i siguran je da takvo parče od žene zapada za oko i njegovim strastvenim i pohotnim jaranima.

– Jednom su se našli sa mojom rodicom i njenim momkom, i ova je počela ovu istu priču, milujući Dinu po ruci, a on ti se pred nepoznatim ljudima prodero: –  Ne pričaš ti ovo džaba! Koga imaš!? S kim se švaleraš? Znam ja tebe!

A ona će njemu: – Nemam nikoga, šta ti je. Jel to ti meni nešto?! – pa se kao uskofrčila: – Kakve su to priče ljubavi života moga?! A onda se nasmiješila ovom paru: – Nema prave ljubavi bez malo ljubomore.

Dobro je, jaranice, ti samo što degenek nisi fasovala.

A za Dinu se zna, on te vara s radnom kolegicom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti