Zasjede ga Kamila!

Piše: Indira Kučuk Sorguč

 

Od luđakinje, kako ju je kraljica nazvala jednom prilikom, do kraljice – dug je i trnovit bio put Čarlsove ljubavi života, njegove Kamile. Ali, neosporno, uspješan. Sve ih je prešaltala i nametnula se kao „vladarica iz sjene“. I pobijedila. Zasjede ga Kamiletina na kraljevski prijesto! Aferim!

Ružno pače samo u bajkama izraste u prelijepog labuda. Da se ružan prolijepi izvana, to može, nije nemoguće, pogotovo u sadašnje vrijeme, ali da se nametne, postane neko i nešto i okrene sve u svoju korist, e to je gotovo nemoguća misija kao ona u kojoj Indijana Džons traži izgubljeni Solomonov kovčeg i još ga vraća od otimača. Pa i to, ma koliko bilo iluzorno, može bit, jer se čudesa događaju i svjedočimo im svakodnevno.  Eto, sama činjenica da neko vlada 70 godina nad masom koja mu maše i plaća njegove privilegije, za dobrog je ibreta. A tek ovo da se neko koga masa prezire i mrzi, uzvisi do prijestolja, e to je za „vjerovali ili ne“.

Treba se iz dubine duše zapitati: Kako ovo?! Ili se po ibret uputiti u sami London. Tamo te izgleda operu u sto voda i od ružnog postaneš lijep, od mrskog plemenit, a od gubitnika pobjednik.

Zapravo, to nikakve veze nema s Londonom i politikom Engleza, nego ima s dvije sad već krunisane glave: glavom jednog princa i glavom jedne nekoljenovićke. S mozgom jedne žene i s mozgom jednog muškarca.

Ja bih rekla, kad se sve sabere i oduzme, da se na kraju balade svaka žena u Kamilu treba da ugleda isključivo kao u simbol dominacije nad muškarcem. Svaka žena od nje ima mnogo toga da nauči. Svaka žena koja voli mora pronaći način da zadrži onoga koga voli, pod uvjetom, dakako, da i on voli nju. Nema šta žena koja voli tražiti s onim koji nju ne voli. To svaka vidi i zna, pitanje je samo hoće li sebi priznati.

E, za to treba tražiti recept od Kamile. Jer taj recept ne možete dobiti od Lejdi Di. Ne zbog toga što je nestala s ovog svijeta još prije 25 godina, nego jer je još za života izgubila sve i postala tragična ličnost. Doduše, voljena u narodu, ali tragična. Princeze Diane više nema, dok mnogo starije, vještije, mudrije, provokativnije i iskusnije Kamile itekako ima. I sad se svima iza crnog vela korote za kraljicom smije drito u facu. A ima rašta.

Pomislite samo na njen život, i uvidjet ćete kakva je ona kraljica!

Od luđakinje, kako ju je kraljica Elizabeta nazvala jednom prilikom, do istinske kraljice, koju je postavila i priznala prava britanska suverenka, Kamila je prošla dug, trnovit i neizgledan, skoro pa beznadan, put. Beznadan bi bio za svakog drugog, samo ne za Kamilu.

Ona je dokaz da je žena vrat koji okreće muškarca na njenu stranu. Jer i princ je samo jedno obično muško. A šta zna jadno muško?!

Kamila je Čarlsa upoznala 35 godina prije njihove svadbe. Bila je obična neplemenitašica, žena iz naroda, koja je krvlju povezana sa vladarskom kućom jer je neki njen predak bio vanbračno dijete Čarlsa II. Uz to, njena je prabaka bila ljubavnica kralja Edvarda VII. Sudeći po tome, uloga ljubavnice njoj je u genima. Međutim, Kamila nije ostala samo na tome, ona je mnogo strpljivija i lukavija od svoje prabake. Vodu je godinama kao mlinar kojem silni vjetrovi i tuče mlate po vodenici, ipak natjerala na svoj mlin.

Prije svojih brakova njih su se dvoje upoznali i bili u vezi. Vjerovatno zacopani jedno u drugo do ušiju, pa Čarls i danas gori u licu i u ušima kad god ga kamere snimaju. Ne bi me začudilo da u nekoj biografiji osvane da je s Kamilom izgubio nevinost! Međutim, nisu s prijedlogom da se vjenčaju mogli kraljici na oči. Jer kraljica nije podnosila Kamilu od prvog dana. Smatra se da je razlog bio to što ona nije od plemstva, a nije isključeno ni to da je Kamila starija (doduše samo jednu godinu) od Čarlsa, a nije nešto pretjerano ni simpatična. A bogme nije bila ni nevina. Valjda princeze trebaju biti nevine i čedne, i kao lutke lijepe i po mogućnosti nesnosno glupe i šutljive, potencijalno pokorne i servilne, da bi vladaru bile podnošljive. E, tu se kraljica dobro zeznula, Kamila nije taj čok! Kamila je, tvrdi se, bila razuzdana kao djevojka, provodila se, ljubovala i seksala. Dok je Diana bila nevin cvijetak. I umjesto da usliši prinčevu želju, kraljica ga je odvojila od Kamile i nesretno zaručila za princezu koju ćemo pamtiti kao žrtvu toga nesretnog braka i engleskog dvora.

Kad se dvoje vole, treći samo stoji na putu. Nema ništa gore nego odraslu insanu nešto zabranjivat, pa je Čarls Kamilu praktički uselio u svoj brak. Desilo se što se desilo, a Kamila ostala živa da življa ne može biti nakon pogibije nesretne princeze. I umjesto da se slomi pred brutalnom medijskom hajkom i da poklekne pred Čarlsovom nemoći, ona je mic po mic otključavala teško zamandaljena vrata kraljevske kuće.

Od “one žene” – kako joj je kraljica tepala, razvedene gutačice muškaraca s dvoje djece, postala je “interesantna žena s fantastičnim smislom za humor”. Nije se nikad nametala, ali je bila sveprisutna. Šutjela je i odolijevala. Prihvatala ponuđene mrvice s bogataškog stola zle maćehe kao neka savremena Pepeljuga i suzdržana u javnosti, izdurala stoički ama baš sve. Svaki niski udarac, svaki napad, svačiju zlobu i gnusan komentar. A opet radila sve po svom. Kako?!

E pa tako. Kao da je kod nas rođena, i slušala savjete naših nana.

Tipa “nikad se pred njim ne žali”, “samo mu daj”, “ne pitaj gdje je bio”, “kad on kipti, ti smiruj, a ti nikad ne kipti”, “duraj i nadurat ćeš”, “želje mu tiho šaputaj na jastuku i on će ti ih ostvariti”… I sve tako dok on ne postane kralj, a ti njegova kraljica.

Kraljica supruga.

Zar ne bismo sve trebale biti kraljice supruge, samo je Kamila mnogo prepredenija od nas. Ona od prije koji dan nosi i zvanično tu titulu.

Pročitajte još