Recite NE i – oživite!

Piše: Azra

Koliko puta ste se ujele za jezik kada ste umjesto „ne“, rekle: „Pa dobro, može“. Ili odmah spremno: „Da“.  Zašto je mnogima od nas tako teško reći ono što zaista misle, osjećaju, žele… To jest ono što ne žele.

Zašto se nakon „da“, koje se obično izgovori preko neke stvari i uz kiseli osmijeh, poslije jedete iznutra, vodite unutrašnje dijaloge (koje druga strane, naravno, ne čuje), u svojoj glavi svađate se  s onima zbog kojih ste, ustvari, pristali na nešto što ne želite.

A život bi bio mnogo ljepši i jednostavniji kada se „da“ ne bi govorilo u situacijama u kojima biste ne samo rekle, nego vrisnule „ ne“.

Često se „da“ umjesto „ne“ izgovora u poslovnom okruženju. Recite slobodno „ne“ kolegama koji vas na razne načine iskorištavaju, a  također i šefovima koji se s pozicije moći prema vama odnose bahato i krše poslovne propise.

Recite „ne“ prijateljicama koje na kafi samo pričaju o sebi, slušaju sebe, prepričavaju svoje podvige, a vas prekidaju na pola rečenice… I piju tu kafu samo onda kada njima odgovara.

Recite „ne“ kućanskim poslovima koji vas „gledaju“ iz svakog ugla vašeg doma – iz kuhinje, kupatila, s prozora, a vama se ne da mrdnuti s mjesta… Osjećat ćete se divno kada im isplazite jezik, ispružite noge i zakažete im drugi termin.

Recite „ne“ mobilnom telefonu s kojeg vas rešetaju pozivi, poruke, notifikacije… Zašto se javljate na poziv, a samo sekundu prije toga izgovarate: „Joj, ne nogu vjerovati. Šta sad on/ona hoće od mene“.

Recite slobodno „ne“ i svojoj djeci, koja taman kada ste sjele da predahnete ili da nešto obavite, žele nešto od vas (želje variraju zavisno od uzrasta). Vjerujte da djeca izrastaju u samouvjernije i sposobnjije osobe ako im mama nije konstanto u ulozi žrtve, ako ne ispunjava njihove želje-naredbe, zvocajući i žaleći se na svoju lošu kob.

Recite „ne“ partneru kad vam se to govori, ne gutajte knedle, ne činite neke stvari samo radi mira u kući.

Recite „ne“ modnim trendovima, koji vam se ne dopadaju ili zbog kojih, recimo, morate uvlačiti stomak, samo zato da biste bile u trendu. Recite „ne“ neudobnim štiklama, koje nosite samo zato da bi vam noge izgledale duže, a vi kao privlačniji. Muka nije privlačna.

Nije stvar nekulture reći „ne“, a izgovoriti tu kratku riječ ima ljekovit utjecaj na vašu psihu, samopouzdanje, mentalno zdravlje. Ma, na sve.

Recite „ne“ strahu od otkaza, neprihvatanja, kritike, starosti, mladosti, samoće, gužve, besparice, odbacivanja, smrti, života… Ma, samo recite i – oživite!

Ali, također, kada vama neko kaže „ne“, nemojte se ljutiti, nemojte glumiti uvrijeđenu princezu, koja je uvijek u pravu, ali, eto, drugi to ne prepoznaju i ne cijene.

A isto tako, kada vam se govori, punih usta recite: „Da!“.

Pročitajte još