Kad mačke nema, miševi kolo vode

Piše: Azra

U ovom teškom i preteškom vremenu mnogi tragaju za znanjem, praksom ili učiteljem koji će mu sve to olakšati. Traži se nešto što još nije rečeno, napisano, viđeno…  A, ustvari, znanje i alati su tu, pored nas. Bili su tu prije nego što smo se rodili i bit će tu kad nas više ne bude.

To su narodne poslovice. U njima su sadržani višestoljetni znanje i mudrost, kojih se često olako odričemo tražeći nešto, ne znajući šta…

Mnogi, govoreći o univerzalnim zakonima, pojašnjavaju da ono što mislimo drugome, dešava se nama. To je otprilike – Ko drugom jamu kopa, sam u nju upada.

Sada postaje moderno veoma rano ustajanje pa to mnogi i promoviraju, a za to imamo – Ko rano rani, dvije sreće grabi.

Ispeci pa reci – izreka je uz koju su mnogi odrastali, a da je nisu shvatali.  A to je ono, udahni, izbroj do deset pa tek onda kaži.

Ko pjeva, zlo ne smisli – naravno, to nije „estradna“ poslovica, već otprilike znači da mi svi od sebe dajemo ono što imamo. Loši, zli i pokvareni ljudi ogovaraju, lažu i tračaju, a oni koji u sebi nose ljepotu to i ispoljavaju ka spoljašnjem svijetu.

Da mi je ova pamet, a one godine; Kad mačke nema, miševi kolo vode; Ko s djecom liježe, popišan se budi; Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se obijaju – poslovice su koje nose veoma jasnu poruku. Zastanite na trenutak, pročitajte ih i bit će vam sve kristalno jasno. I na koncu – primijenite ih.

Odijelo ne čini čovjeka – veoma aktuelna poslovica u vrijeme kada se mnogo, pa čak i sve, polaže na vanjski izgleda, dok iznutra zjapi praznina.

Pa onda ide dalje:  Lijenost je gora od bolesti; Strpljen-spašen; Oteto – prokleto; Upala mu sjekira u med; U laži su noge kratke; Um caruje, snaga klade valja; Teško žabu u vodu natjerati; Skuplja pita od tepsije; Ko kupuje što mu ne treba, prodavat će što mu treba; Ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe; Ne može svanuti prije zore; Ljubav je slijepa; Pometi prvo ispred svojih vrata; Prvo skoči pa reci hop – samo su neke od poslovica u kojima je sakupljeno znanje svijeta.

Jedna od najjačih, prema mom mišljenju, jeste – Bolje znati nego imati. Mada je znanje danas pojeftinjeno kao malo kada, ulagati u svoje znanje je najbolja investicija, jer to ostaje sto posto vaše, ne mogu vam ga ukrasti ili oduzeti, a vi ga možete poklanjati i dijeliti kome vi hoćete.

Pročitajte još