Od ponedjeljka sam na dijeti

Piše: Azra

Eh, od ponedjeljka sam na dijeti. Nema više slatkiša, ugljikohidrata, grickalica… Idu voće, povrće, pije se isključivo voda.

Ali, eto, do ponedjeljka ima još 2-3 dana pa bilo bi šteta da se ne počastim svojom omiljenom pizzom i sladoledom. Možda nabacim još malo na stomak, ali eto bliži se ponedjeljak. Onda će me krenuti.

Pa, stani! Šta se s tobom dešava? Zašto čekati ponedjeljak? Zašto danas i sada ne prestati s prejedanjem, nezdravom hranom, konzumiranjem cigareta, alkohola, toksičnim mislima, druženjima koja te bacaju 100 godina unazad?

Zašto ne početi živjeti punim plućima sada, u ovoj sekundi? Jer, jednom taj ponedjeljak neće doći…

Zašto ne odbaciti sve što nije dobro za vas? Odgovor, barem ne racionalan, nema niko.

Zapitajte se vrlo jednostavno pitanje – da li volite sebe? Ako volite, već danas se počinite smijati onako bezveze, radovati se naoko malim, ali u suštini velikim stvarima, prestanite raznim putevima unositi otrov u sebe, prestanite se brinuti, nervirati, svađati, prigovarati…  To je otrov.

Birajte društvo, okolinu, hranu koju ćete jesti, knjige koje ćete čitati, filmove koje ćete gledati, pjesme koje ćete pjevati, uzore kojime ćete se diviti, zrak koji ćete disati. Usporite, uživajte u malim stvarima, praštajte, nazovite nekog koga dugo niste, mislite izvan okvira, ne budite lijeni i – budite svoj najbolji prijatelj.

Ako ovo ne uradite sada, jednog dana ćete se sigurno kajati, a bit će nepovratno kasno. A tako je jednostavno.

Pročitajte još