Imam 22 godine, a moja draga je maminih godina, volim je, ali… by Vahida Djedović

Piše: Redakcija

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme



Imam 22 godine, a moja draga je maminih godina, volim je, ali ona stalno pravi izgovore da se ne vidimo. Koliko još da je čekam?

„Ne mogu reći da čitam „Azru“, ali mi se čini da moja mama redovno kupuje ovaj magazin i jutros je, baš kao za inat, ostavila otvorenu stranu „Podijeli problem“. Mene mjesecima muči jedan, pa evo da pokušam:

Imam 22 godine, a moja draga je malo starija. Nisam siguran koliko, ali između redova sam mogao pročitati da je tu negdje s mojom mamom. Na fotografijama izgleda super i super je osoba. Nemam problem s tim što je starija i šta će moja mama reći, jer me nije briga. Ja nju volim i to je to. Osim toga, da je mlađe slađe, vuk bi prvo pojeo Crvenkapu. Moj problem je što ona uvijek iznalazi izgovore kad treba da se vidimo. Te dežurna je, te nije završila dekurzuse, te mora kod roditelja, a kad mi piše tako je umilna i draga da mi se to nikako ne poklapa. Često poruke počinje sa: „Dragi moj, Umilni moj i Slatki moj dječače.“ Dopisujemo se evo već peti mjesec. Upoznali smo se putem Facebooka i kao stvoreni smo jedno za drugo. Često mi piše o svom životu i kaže da je sa mnom tako jednostavno razgovarati i rekla mi je neke stvari koje nikad nikome nije. Kaže da ne zna šta je to u meni pa se ona tako otvori. Ja sam već smislio i imena za našu djecu, još samo treba da se vidimo i konzumiramo ovu ljubav. Rekao  sam da ću čekati koliko god bude potrebno, ali da priupitam, koliko je neko optimalno vrijeme za čekanje?“.



Kada je prava ljubav u pitanju, za čekanje nema vremenskog ograničenja. Prava ljubav se čeka, ako treba i čitav život, a pogotovo  ljubav kao što je vaša. Sva satkana od onih tananih iluzornih misli koje tako vješto zamotaju pamet. Ljubav koja postoji u virtuelnom svijetu, ljubav koja je toliko nestvarna da ne postoje riječi koje bi mogle opisati takav fantazam.

Slatki moj dječače, što prije izađeš iz tog magičnog svijeta, manje ćeš biti razočaran, a razočarat ćeš se. I to je toliko sigurno, baš koliko je sigurno da će sutra biti četvrtak.

Facebook, Messenger  ili Inbox veza ne znači da ste s nekim stvarno u vezi, jer, rečenica poput: „U vezi smo pet mjeseci, a uskoro treba i da se vidimo“, zaista zvuči smiješno. Ovakve veze često nude samo onu lijepu stranu, odvraćaju od stvarnosti i zamagljuju pogled. Prepune su laži, a prva laž su fotografije. Pogotovo fotografije žena u srednjim godinama, a koje se prikazuju kao tinejdžerke. Glavni cilj ovakvih fotki je da prikupe veliki broj lajkova, a da prikupe i naivne mladiće od dvadesetak godina, pa da se mogu hvaliti drugaricama kako im se upucavaju mlađi frajeri. Ili, imaju izrazito nisko samopoštovanje i samopouzdanje pa time nešto dokazuju sebi. Vjerovatno je ovo i razlog zbog kojeg ne želi da se vidite, jer „uživo“ sigurno nije tako zanosna.

Ipak, o njenim razlozima iz kojih se dopisuje s tobom nećemo raspravljati, ali mislim da ti je jasno da se neće vidjeti s tobom. Ona je samo jedna nesretna i usamljena žena koja nije ispunjena u stvarnom životu.

U ovoj priči si važan ti. Važno je da popričaš sam sa sobom i odgovoriš na pitanja kao što su:

  • zašto neko ko ima 22 godine traži djevojku putem Facebooka?
  • zašto neko ko ima 22 godina želi za „djevojku“ drugu mamu?

Da li je to zato što si stidljiv ili usamljen? Da li je to što nemaš dobar odnos s mamom, pa bi, na nesvjesnom nivou nešto htio ispraviti? Nadam se da znaš priču o Edipu, a ako ne znaš, nađi i pročitaj. Razmisli, ima li ta priča neke veze s tobom? Ako si stidljiv, zapitaj se od kada traje taj stid? Čega se stidiš? Šta je to što ti nedostaje pa imaš tako malo samopoštovanja i samopouzdanja i što te navodi da stupaš u „fejzbučke odnose napola“? Ako si usamljen, zašto je to tako? Zašto nemaš prijatelje? Potrebno je da temeljito razgovaraš sa sobom i nađeš odgovore na ova pitanja. Bolje je da ostaneš još neko vrijeme usamljen, nego da uskačeš u odnose „napola“, u odnose za koje nisi siguran da postoje i u odnose koji te mogu samo dublje gurnuti u očaj.

Ako će ti ovo biti utjeha, veliki broj ljudi traži pomoć zbog toga što su upali u virtuelne ljubavne labirinte iz kojih ne znaju naći izlaz.

Savjet za sve: Ne upuštajte se u dublje verbalne odnose s ljudima koje ne poznajete i nemojte dozvoliti da vam Facebook bude odskočna daska za ljubav.



Želite postaviti pitanje? Pišite na mail magazina „Azra“: [email protected] i [email protected], ili pošaljite pismo na adresu Tešanjska 24 a, Sarajevo

Pročitajte još