U posljednje vrijeme primijetim da me suprug ne poštuje dovoljno by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija



U posljednje vrijeme primijetim da me suprug ne poštuje dovoljno, njegov odnos prema meni naročito nije lijep kada smo u društvu, zbog toga čak izbjegavam i druženja

„U braku sam sedam godina i imamo jednog sina. Brak, kao brak, nekad dobro, nekad nije, sve u svemu, jedna dobra trojka. Živi se. Međutim, ono što mi je posebno počelo ići na živce u posljednje vrijeme, jeste odnos moga muža prema meni kada smo u društvu. To mi ranije nije toliko smetalo, a sada izbjegavam druženja zbog toga. Naime, moj muž obavezno, kao u šali, kaže kako ne treba kao ja. Odnosno, pokušava me obezvrijediti. Naprimjer, u posljedjem druženju, muž jedne prijateljice javno se hvalio kako mu žena zna napraviti odlične kolače, a moj je brže-bolje dodao: ‘Nije kao ova moja. Ta vam ne zna ni hljeb umijesiti.’ Pri tome me zagrli i grohotom se smije. Prava je istina da sam odlična kuharica, a imam i bolje obrazovanje i više zarađujem od njega. Nekoliko puta sam ga pitala u čemu je problem. Umjesto da stane uz mene onda kada me drugi žele učiniti manje vrijednom, on je taj koji potencira na tome. U razgovoru samo odmahne rukom i kaže kako ja ne znam za šalu. Kako da ispravim ovu njegovu ‘zafrkanciju’ i da li je to moguće?“



Ljubav, pošovanje i povjerenje, ključne su vrijednosti za uspješnost  jednog braka. U Vašoj priči uočljivo je da  Vas muž ne poštuje. Ako ste uspješniji od njega, velika vjerovatnoća je da Vam zavidi i, da bi prikrio nezadovoljstvo samim sobom, obezvrjeđuje Vaše.

Ako pođemo od etimologije, riječ poštovanje dolazi od štovati, a štovati opet od šteti, čteti, što znači brojati ili računati. To znači da je poštovan onaj na kojeg se računa. Poštujemo neku osobu kad vjerujemo da ona ima neke kvalitete koje mi visoko cijenimo. Vaš muž je svjestan Vaših kvaliteta, ali smatra da Vaša vrijednost umanjuje njegovu, stoga je moguće da se tako i ponaša. Osim toga, kada govorimo o poštovanju između dvije osobe, to znači da te osobe stoje u istoj ravni i da svaka od njih drži do dostojanstva druge osobe. (Dostojanstvo – stojati do.) Muškarcima je posebno  bitno poštovanje  i oni od svoje partnerice očekuju da ih uvažava i da se osjećaju kao neko ko je važan. Budući da imate veću poziciju od svoga muža, on se ne osjeća kao neko ko je važan, a to posebno dolazi do izražaja u patrijarhalnom odgoju. Ukazujući ili govoreći o Vašim nedostacima Vaš muž se osjeća važnijim i sposobnijim od Vas.

Međutim, pitam se koji je Vaš doprinos pa se Vaš muž tako ponaša?

 Uzajamno poštovanje podrazumijeva poštovanje od oba partnera. Da li ste mu nekada prigovorili da zarađujete više od njega? Da je Vaš posao bolji od njegovog? Da ste obrazovaniji? Da ste više muško od njega? Ako niste, vrijeme je da nešto promijenite.

Teško da ijedna veza može opstati ako nema poštovanja. Bračni drugovi su tim i trebali bi uvijek biti na strani jedno drogog, kada  su pred drugima. Ako postoje nejasnoće, one se raspravljaju u četiri zida i četiri oka. Ne treba kritikovati partnera, a pogotovo ne pred drugima i ne pred djecom.

Ako ste do sada nebrojeno puta razgovarali s Vašim mužem, a ti razgovori nisu urodili plodom, onda treba da promijenite strategiju, odnosno da promijenite vlastito ponašanje. Promjene u Vašem ponašanju  mogu dovesti do promjena u njegovom ponašanju. Jasno mu stavite do znanja da nećete tolerisati uvrede i treba da se držite svog stava, (npr. kada Vas povrijedi Vi se iselite iz stana i slično). Dobro razmislite o svemu. Želite li provesti život s nekim ko Vas omalovažava i ismijava ili zaslužujete ljubav i poštovanje? Postavite sebi još neka pitanja: Šta bi se dogodilo kada biste otišli? Ili, kako sebe vidite za pet godina?

Svako na ovome svijetu zaslužuje poštovanje. Ako ništa, onda zbog činjenice da je ljudsko biće, a posebno supružnici, jedno prema drugome treba da iskazuju poštovanje.

Ako se neko prema Vama ponaša kao da niste ravnopravni, pogotovo ako je to muž i, ako razgovori ne vode nikuda, onda nemate šta tražiti s takvom osobom. Da biste dobili poštovanje treba da Vam bude jasno da to i zaslužujete, osim toga treba da se ponašate tako. Jedna od najvažnijih stavki za dobarodnos sa drugim ljudima je dobar odnos prema sebi. Dobar odnos sa sobom ostvarit ćete ako izgradite zdravo samopoštovanje i samopouzdanje. A kako to postići, možete pročitati u idućem broju magazina „Azra“.

 

Pročitajte još