Corona virus se na nekim površinama može zadržati danima

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B9zXUEVBBmB/

Novo istraživanje donosi životni vijek Corona virusa na različitim površinama.U nedavnoj studiji, koju su proveli Nacionalni instituti za zdravlje, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, „UCLA“ i Sveučilište Princeton, a objavljenu u časopisu „New England Journal of Medicine“, naučnici su simulirali kako se virus širi svakodnevno na površine, kroz kašljanje i dodirivanje predmeta. Tako su mogli pratiti koliko dugo je virus bio zarazan na različitim tipovima površina. Prema nalazima, virus može trajati i do tri sata u aerosolima (kapljice tekućine u zraku, od kašlja ili kihanja), četiri sata na bakru i 24 sata na kartonu. Površine koje su dopuštale da virus preživi najduže su bili plastika i nehrđajući čelik. Zadržavanje je trajalo dva do tri dana.

– Rezultati daju ključne informacije o stabilnosti virusa i upućuju na to da ljudi mogu dobiti virus putem zraka i nakon dodira kontaminiranih predmeta.- piše u priopćenju NIH-a.

Virus se širi od osobe do osobe kroz bliski kontakt ili respiratorne kapljice nastale kada zaražena osoba kašlje ili kiše, a prema smjernicama “CDC” može biti vrlo zarazan. Budući da dodirivanje predmeta i površina može ostaviti zarazni virus na dohvat ruke, stručnjaci preporučuju pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Kao dodatna kopija može se upotrijebiti sredstvo za čišćenje ruku, najbolje s najmanje 60 posto alkohola. “CDC” također podsjeća ljude da izbjegavaju dirati oči, nos i usta neopranim rukama. Površine koje se često dotiču, također se trebaju dezinfikovati, uključuju stolove, kvake za vrata, prekidače za svjetlo, ručke, toalete, daljinske upravljače, stolice s čvrstim naslonom, slavine i sudopere. Za čišćenje i dezinfekciju predmeta mogu se koristiti uobičajena sredstva za čišćenje u domaćinstvu. Za prljavu odjeću zaražene osobe, preporučuje se pranje odjeće na najtoplijoj temperaturi s deterdžentom, te dezinfikovanje vrata i korpe nakon što ste je ispraznili od prljave odjeće.

Pročitajte još