Italijanski pulmolog Fabiano Di Marco otkrio: Znao sam da se sprema katastrofa

Piše: Redakcija

Italijanski pulmolog iz Bergama Fabiano Di Marco otkrio je detalje koje proživljava svaki dan u bolnici, ali i otkrio da je utakmica Lige prvaka učinila veliku štetu stanovništvu u njegovom gradu, prenosi The Sun. Pandemija Corona virusa počela je 21. februara i Di Marco smatra da u Italiji nisu bili spremni na ono što će uslijediti.

– Znao sam da se sprema katastrofa 1. marta. Rano ujutru sam ušao u sobu za hitne slučajeve i vidio ono što nikada neću zaboraviti. To je bio rat, nemam drugu definiciju. Pacijenti su bili svugdje sa upalom pluća, borili su se za dah. Bili su na kolicima, u hodnicima. Otvorili su sve prostorije i sve su bile pune. Italija je htjela da otvori gradove, a mi smo za 24 sata potrošili 5.000 maski sa filterima. Vladala je potpuna panika – ispričao je Di Marco.

Prva smrt došla je dva dana kasnije, ali ni on ni kolege nisu smatrale da je stvar toliko ozbiljna.

– Bio je veoma star i veoma bolestan – tvrdi.

U narednim danima je nastao pravi kaos…

– Imamo 15-20 mrtvih dnevno, više od 150 pacijenata u klinici, a garantujem vam da smo trenutno najbolje opremljena bolnica u Evropi za ovu situaciju. Zamislite da nismo… – poručuje. Prema njegovom mišljenju sve je počelo utakmicom Atalante i Valencije na San Siru.

– Čuo sam mnogo teorija o tome, a ja ću vam reći šta ja mislim. To je bio 19. februar, a 40 hiljada stanovnika Bergama je bilo u San Siru (stadion u Milanu) na meču Atalante i Valencije. Otišli su autobusom, kolima, vozom… To je bila biološka bomba, nažalost – zaključio je italijanski pulmolog.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti