Corona virus mijenja modnu industriju: Luksuzni brandovi proizvode maske

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-FS7LiKPTO/

Luksuzni francuski modni brandovi Balenciaga i Saint Laurent odlučili su dati svoj doprinos borbi protiv Corona virusa. Kako navodi njihova matična tvrtka Kering, brandovi će u radionicama u gradovima Angers i Parizu krenuti u proizvodnju zaštitnih maski čim to odobre nadležna tijela.

U međuvremenu, pariska tvrtka također će francuskom zdravstvu donirati tri miliona zaštitnih maski koje će kupiti i uvesti iz Kine. Francusko ministarstvo zdravlja u nedjelju je saopštilo kako se pandemija nastavlja širiti i pogoršavati. Također, Kering je financijski potpomogla francuskom Institutu Pasteur u istraživanju COVIDA-19.

H&M također će proizvoditi maske

https://www.instagram.com/p/B-FB8xPhW0y/?utm_source=ig_embed

Prošle sedmice, Gucci, isto u vlasništvu Keringa, odazvao se pozivu modnih kompanija iz talijanske regije Toscana za donaciju medicinske opreme i nada se da će im u sljedećih nekoliko sedmica donirati milion maski i 55 hiljada medicinskih kombinezona.

Osim luksuznih modnih brandova, akciji proizvodnje zaštitnih maski pridružio se mnogima omiljeni brand ulične mode, H&M. Jutros je službeno objavio kako se žuri organizovati svoje lance za proizvodnju opreme kako bi je što prije dostavili bolnicama i zdravstvenim radnicima.

– To je prvi korak u našim naporima da pružimo podršku na bilo koji način. Svi smo zajedno u ovome i situaciji moramo pristupiti što kolektivnije. – rekla je Anna Gedda, direktorica H&M grupacije za održivost.

Pročitajte još