Kako očistiti prostore u kojima je boravila osoba za koju se sumnja da je zaražena Coronom?

Piše: Redakcija

Mikrobi, bakterije i prašina konstantan su protivnik gotovo svih, a sada je, osim urednosti i čišćenja, veoma važno kvalitetno i dezinficirati prostor u kojem živimo, kako bismo osigurali zdrave i higijenske uvjete za sebe i svoju porodicu

Iako su topla voda, limun i sirće ili standardna dezinfekcijska sredstava dovoljna za čist i dezinficiran prostor kada je riječ o uobičajenom čišćenju, trenutno je, zbog pandemije Corona virusa, potrebno više pažnje posvetiti načinu na koji održavamo svoje prostore, a pogotovo one u kojima su možda boravili ljudi koji su pod sumnjom od zaraze ili su zaraženi Corona virusom.

Budući da COVID-19 može preživjeti na površinama različitih materijala najmanje dva-tri dana, površine potencijalno kontaminirane virusom COVID-19, naravno, treba očistiti, a zavodi za javno zdravstvo  mnogih država navode da čak i nakon što je pacijent izoliran u drugim objektima u spomenute prostorije u kojima je on prethodno boravio ne bi se trebale puštati druge osobe dok one nisu temeljito očišćene. Također, navode da i ako živite u istom kućanstvu/objektu s osobom na koju se sumnja da je zaražena, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šoljica, jela, posteljine), koje je nakon njihove upotrebe, naravno, potrebno temeljito oprati deterdžentom i vodom.

Za čišćenje prostora u kojem je boravila osoba pod sumnjom zaraze bit će vam potrebne: rukavice, zaštitna maska, radna odjeća, plastične vrećice, krpe, deterdžent i dezinfekcijsko sredstvo, kanta s vodom i brisač poda.

Upute za čišćenje:

  • Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite hiruršku masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tokom čišćenja.
  • Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju.
  • Očistite pod deterdžentom te nakon toga dezinficirajte prema uputama proizvođača za pripremu sredstava za dezinfekciju.
  • Očistite toalet, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte.
  • Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva, jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus.
  • Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih stavite na pranje. Za pranje koristite veš mašinu (program na 90°C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće tkaninu prati na 90°C, treba koristiti proizvode za dekontaminaciju tkanina.
  • Ako se osoba još testira na COVID-19, nemojte koristiti madrace, jastuke, tepihe ili jastuke koje je koristila dok se ne utvrdi da nije zaražena.
  • Ponovite čišćenje i dezinfekciju poda, počevši od jednoga kraja prostorije do drugog. Izbjegavajte prelazak s područja koje nije očišćeno na očišćeno područje, kako ne biste ponovno kontaminirali očišćeno područje.
  • Ubacite sve krpe te ostali otpad koji je nastao tokom čišćenja u plastične vreće.
  • Skinite rukavice i ubacite ih u plastičnu vreću te operite ruke sapunom i vodom.
  • Skinite hiruršku masku i ubacite ju u plastičnu vreću te operite ruke sapunom i vodom.
  • Sav otpad nastao tokom čišćenja treba odvojiti od ostalog otpada i odložiti ga što je prije moguće u kante gdje se i inače odlaže otpad.
  • Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.
  • Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

Čime raditi dezinfekciju

Deterdžent i voda dovoljni su za generalno čišćenje iz predostrožnosti. S obzirom na to da je COVID-19 novi virus, ne postoje istraživanja koja ispituju djelotvornost aktivnih tvari specifično za taj virus, već je djelotvornost navedenih aktivnih tvari ispitana na ostalim Corona virusima. Od aktivnih tvari, sredstva na bazi etanola i natrijeva hipoklorita (nalazi se u izbjeljivaču) široko su dostupna i van laboratorija i bolničkih ustanova.

Pročitajte još